Złoty graal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Kolejny dzień strat. Stan konta wynosi jakieś 66$ czyli -24$ od początku dziennika.
2x wszedłem na odbicie od S/r'a na h1 (wejście na m5/m1) na Edku, ale widocznie trend był był mocny.
Nie wiem co ja ciągle robię źle. Chyba nadal emocji nie potrafię opanować, ale z drugiej strony największym moim problemem jest to, że nie wiem kiedy dobrze wejść. Wydaję mi się, że jest ładne odbicie od S'ra a tu dupa i leci dalej, kasuje pozycje i coraz bardziej się podłamuję co prowadzi do głupich wejść. Czasami też wchodzę w głupi sposób na siłę, bo przegapię pozycję i nie mogę sobie tego darować.

Najgorsze jest to, że 80% błędów jest świadomy a jednak nie potrafię ich nadal opanować...

Chwilami to czuję się pisząc w tym dzienniku jakbym był w pozycji pół leżącej u psychologa :D (nigdy nie byłem, ale na filmach tak to wygląda)

Zauważyłem też, że z utrzymaniem pozycji i wyciągnięciem zysku z niej problemu nie mam i nie korci mnie żeby zamykać, za to wejść dobrze to nie potrafię...
Ostatnio zmieniony 14 mar 2012, 18:18 przez Midas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patyk89 »

Przejdz na wyższe interwały. Przynajmniej na jakiś czas. Uczy cierpliwości. Do tego nie grozi Ci overtrading ;)

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Patyk89 pisze:Przejdz na wyższe interwały. Przynajmniej na jakiś czas. Uczy cierpliwości. Do tego nie grozi Ci overtrading ;)
Nie czuję się dobrze na wyższym interwale, jakoś mi to nie pasuje. Ale może to i dobry pomysł? Szukać wejść na h1 a dopiero jak widać, że na h1 coś się kroi to schodzić na m5, ewentualnie żeby jeszcze precyzyjniej wejść to m1. Spróbuję tak zrobić jutro(nie wiem czy będę miał czasu dużo) lubi pojutrze.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Midas pisze:Chwilami to czuję się pisząc w tym dzienniku jakbym był w pozycji pół leżącej u psychologa
Służę uprzejmie ;-) To nie byle jaka leżanka, bo samego Zygmunta Freuda; stoi przed jego domem rodzinnym w Przyborze. Może trochę twarda, ale co tam ;-)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Mam kolejną myśl...

Czy warto doskonalić tylko jedną strategię ? (w moim przypadku odbicia/przebicia S/r / lt) czy może warto jednak rozwijać swój zakres wiedzy i umiejętności ? Chodzi mi o to, że na przykład formacje harmoniczne np. Gartleya lub Elliot są mi zupełnie obce i zastanawiam się czy warto pogłębiać wiedzę na ich temat?
Czy warto przestudiować dobrze materiał na temat fibo? Bo w sumie dla niektórych to jest trzon strategii i wychodzą na tym na plus..

Z drugiej strony czy jakby to wszystko przestudiować to czy nie miałbym problemu z ilością sprzecznych sygnałów czy może to wszystko się w jakiś sposób na siebie nakłada?

Pozdrawiam, Midas

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Midas pisze:Czy warto doskonalić tylko jedną strategię ?
Tak.
(w moim przypadku odbicia/przebicia S/r / lt)
I bardzo dobrze! ;-)
czy może warto jednak rozwijać swój zakres wiedzy i umiejętności ?
Przez ostatnie kilka miesięcy sprawdziłem wiele różnych systemów i stwierdzam, że większość można sobie głęboko wsadzić ;-)
Chodzi mi o to, że na przykład formacje harmoniczne np. Gartleya lub Elliot są mi zupełnie obce
Nie mieszałbym formacji harmonicznych z falami Elliotta, chociaż są ściśle powiązane. Fale uważam za najlepszy i najpewniejszy system. Wada: prawidłowo można je oznaczyć dopiero po zakończeniu cyklu. I też nie zawsze ;-) Formacje harmoniczne chyba mieszczą się w zakresie Price Action, ale dla mnie to trochę zaklinanie wykresu ;-) Doszukiwanie się na siłę cudownych sygnałów. Uważam, że S/R i LT (podparte fibo) wystarczy.
Czy warto przestudiować dobrze materiał na temat fibo?
Warto. Tym bardziej, że nie jest to skomplikowane. Przejrzyj wątek kawy u Mighty Baza, dowiesz się dużo o fibo; tylko nie czytaj tego, co napisane, ale to, co nie napisane ;-)
Z drugiej strony czy jakby to wszystko przestudiować to czy nie miałbym problemu z ilością sprzecznych sygnałów czy może to wszystko się w jakiś sposób na siebie nakłada?
Dla mnie to wszystko jest ściśle powiązane i jedno wynika z drugiego: fale tworzą górki i dołki, które są obszarami S/R i wypadają najczęściej na kilku poziomach fibo ;-) Im więcej się w jednym miejscu nałoży, tym silniejszy poziom.

Aha, no i jeszcze formacje świecowe.

Awatar użytkownika
Halflife
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Halflife »

Midas pisze:Czy warto doskonalić tylko jedną strategię ? (w moim przypadku odbicia/przebicia S/r / lt) czy może warto jednak rozwijać swój zakres wiedzy i umiejętności ? Chodzi mi o to, że na przykład formacje harmoniczne np. Gartleya lub Elliot są mi zupełnie obce i zastanawiam się czy warto pogłębiać wiedzę na ich temat?
Czy warto przestudiować dobrze materiał na temat fibo? Bo w sumie dla niektórych to jest trzon strategii i wychodzą na tym na plus..

Nie, skakanie po systemach to bardzo zły pomysł. SR i LT to dobra droga, po prostu brakuje ci doświadczenia. Mi zajęło jakieś 9m-cy doskonalenia SR zanim nauczyłem się na nich regularnie zarabiać, a ciągle nie jestem zadowolony z wyników bo wiem, że można lepiej. Skup się na jednym systemie to skrócisz sobie czas potrzebny do zarabiania. Mniej znaczy więcej na forexie im więcej dodasz rzeczy do swojego systemu tym gorsze będziesz miał wyniki.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2012, 23:11 przez Halflife, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mah1y »

Midas pisze:Mam kolejną myśl...

Czy warto doskonalić tylko jedną strategię ? (w moim przypadku odbicia/przebicia S/r / lt) czy może warto jednak rozwijać swój zakres wiedzy i umiejętności ? Chodzi mi o to, że na przykład formacje harmoniczne np. Gartleya lub Elliot są mi zupełnie obce i zastanawiam się czy warto pogłębiać wiedzę na ich temat?

Pozdrawiam, Midas
Moim skromnym zdaniem nie warto skakac po systemach ale warto zobaczyc jak dzialaja inne strategie. Czesto mozna zauwazyc jak niektore ich wazne elementy nakladaja sie ladnie na siebie.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Kolejna strata. Tym razem ejek, -7 pips.

SL był na 109.125
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patyk89 »

Ile masz spreadu na Ejku?

ODPOWIEDZ