Andrew's Pitchfork.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

krystian74 pisze:Przepraszam że zaśmiecam wątek ale się nie zgodzę z pewnymi twierdzeniami, że wypisuję bzdury proszę o udowodnienie że Pitchforka można tylko tak używać. Fotka przedstawia FW20 i jest poprowadzony inaczej od przyjętych norm i muszę się z tym zgodzić że nie ma stałej definicji. Analizę dokonał niekwestionowany analityk Paweł Danielewicz.
Tu masz prawidłowo zaczepione widły na zasadzie HLH i widły opadają.

Ja się nie chce kłócić bo nie jestem jakimś expertem, tylko z książki ucznia andrews'a wynika, że on wyznaczał tzw swingi (pivoty) za pomocą mini liń trendu i na to zaznaczał widły.

Ale zawsze na zasadzie LHL lub HLH, ale nigdy tak żeby "dopasować".

Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: trader »

krystian74 pisze:Analizę dokonał niekwestionowany analityk Paweł Danielewicz.
Ja też jestem zwolennikiem podejście klasycznego przedstawionego przez Mpapiez.
Natomiast co do zamieszczonego wykresu to mogę stwierdzić, że ten sam efekt (zamiast stosowania 'na siłę' widelca) otrzymujemy przez zastosowanie zwykłego kanału.
No i interesuje mnie tylko jedno - jak zachowuje się cena po dojściu do środkowej median line i jej testy :)
Just do it !

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Oczywiście nie neguję żadnej wersji podchodzenia do Pitchforka, natomiast jestem bardzo elastyczny jeżeli się rozchodzi o analizę techniczną nie trzymam się sztywnych reguł, wykorzystuję połączenie wielu analiz w jedną całość. Dlatego moje analizy i wypowiedzi są tak kontrowersyjne :D .
Życzę powodzenia z Pitchworkiem.

Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: trader »

Żeby nie było - to jest forum i każde inne spojrzenie na jakieś narzędzie (przecież może kogoś 'zainspirować' do jeszcze innego zastosowania) jest mile widziane :)
Just do it !

Mpapiez

Little Scalper pisze:Mpapiez I jak DAX ? masz podobne poziomy s/r do moich :), spodziewam sie dzisiaj ataku na Hi dniowe jeśli przebijemy lokalny Hi tak że z tymi eskami to bym uważał puki co.
Swoje na krótkim short już wziąłem. Wszedłem wczoraj w nocy i do rana nawet dość ładna sumka weszła, teraz coś cena odreagowała, ale jak widzisz, resistance wytrzymał kolejny atak i moim zdaniem to już raczej bankowo pojedzie w dół, dlatego znów siedzę na SHORT.

Poza tym patrząc na wykres na dużych interwałach, ten indeks już od dawna nie był tak wysoko. Jak by nie było, cały czas na W1 piękne wisielce wiszą, a każdej akcji towarzyszy reakcja, po takim gwałtownym wzroście, miły by był mały spadek.

Oczywiście poza linią Resista mam stopa walniętego, zobaczymy jak będzie.

Mpapiez

Ostro ten resist jest atakowany, już tyle wytrzymał, że jestem sam ciekaw czy jeszcze pociągnie.

Jak do końca dnia z tych ataków nic nie bedzie, to S raczej murowany.

Mpapiez

No i widzisz, tym razem ja nie miałem racji :).

Mpapiez

Przemyślałem sobie kilka kwestii wraz z kolejnymi doświadczeniami i rezygnuję z pitchforka. Dlaczego ? Ano dlatego, że wejścia na pitchforku tak czy owak oparte są o linię trendu i dobry S/R.

Pomimo że cena często respektuje te widły, to niestety mnie osobiście coś ostatnio wprowadzają w błąd.Pomijam już fakt że mam pewne problemy z prowadzeniem pozycji używając wideł.

Wracam jednak bardziej do tradingu S/R z wykorzystaniem mini linii trendu i tak jak wcześniej pisałem również będę patrzył na poziomy fibo i RSI, jako dodatkowy sygnał.

Tematu nie będę zgłaszał do zamknięcia, bo widzę że sporo ludzi próbuje coś na widły nadziać, być może za jakiś czas ruszę z nowym dzienniczkiem.

No i tak wygląda mniej więcej kolejny etap doświadczenia w handlowaniu :)).

ODPOWIEDZ