Po dłuższej chwili od opublikowania ostatniego postu w tym dzienniku czas na jakiś konstruktywny wpis
Początkowo miał to być dziennik poświęcony wejściom na DAXie lecz w czasie ostatniego miesiąca dokonywałem również transakcji na takich rynkach jak: AUDUSD, GBPUSD, EURUSD, złoto i ropa

Generalnie chodziło mi o to, że warto mieć podgląd na inne rynki i przy braku wyraźnych sygnałów (lub ich braku) na DAXie mieć alternatywę. Jednak często wybór rynku spośród tych gdzie padał sygnał okazywał się nietrafiony

Przykład na podstawie dzisiejszych sygnałów: potrafiłem otworzyć pierwsze zlecenie na AUDUSD (niewielki ruch) i to (jedyne) stratne na złocie
Co do pracy nad systemem to poszły one jeszcze bardziej w kierunku analizy trendu. Skupiam się na określeniu dominującego trendu i staram się wchodzić na rynek podczas korekt (ma to na celu zmniejszenie potencjalnej straty w przypadku wystąpienia fałszywego sygnału).
W tym czasie w szczególności badałem wielkość SL pod kątem strategii i okazało się, ze optymalną wielkością jest 60pipsów (ogranicza to o jakieś 80-90% wybijanie ciasnych SL, gdyż z obserwacji zauważyłem, że rynek często robi zmyłkę na ok 30pipsów).
Co do interwałów to na DAXie i ropie jest to M15, na pozostałych to M5.
To chyba tyle z ważniejszych rzeczy

Aha - z racji korelacji sygnały często padają w tym samym czasie na różnych instrumentach stąd czasami wybór między AUDUSD a złotem (50pipsów do przodu vs. strata) czasami jest istotny
Dla przykładu dzisiejszy dzień był bardzo udany i obfitował w okazje (brak sygnałów na EURUSD) a więcej można zobaczyć w załącznikach

Dziś akurat dokonałem 2 transakcji na GBPUSD z tym, że jedną zamknąłem bo byłem zbyt niecierpliwy
Z racji tego, że poziomy wyznaczam sobie przed zawarciem transakcji to postaram się je wrzucać zawczasu

Jak wyjdzie - czas pokaże
EDIT: sygnał na DAXie padł wczoraj.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.