Moje zmagania z DAXem

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Moje zmagania z DAXem

Nieprzeczytany post autor: trader »

Witam!

Na różnego rodzaju pytania zawierające 'dlaczego' odpowiem na kilka z nich :)

Dlaczego zaczynam prowadzić dziennik?
Myślę, że dużo bardziej przyjemną formą jest pisanie na forum niż prowadzenie zapisków w pliku, który jest zapisany w jakimś folderze na dysku :) Takie działanie ma na celu poprawę mojej skuteczności (zaprzestanie działania wbrew ustalonym zasadom systemu).

Dlaczego akurat forex?
Manualnie składanie zleceń dla systemów transakcyjnych na FW20 i praca na etacie nie szło ze sobą w parze. Migracja na platformę, gdzie można zaprogramować robota (moje zainteresowania to również programowanie :) ) było wtedy czymś oczywistym. Pomimo że już nie pracuję na etacie to nadal programuję zarówno dla siebie jak i innych ;)

Dlaczego DAX?
Niski spread (1 lub 2 euro w zależności od brokera) oraz duża płynność i możliwości (podobnie jak EURUSD).

Na inne pytania dlaczego jedna zbiorowa odpowiedź ;)
Na początek interesuje mnie konsekwentne zamykanie dnia na plusie (do momentu kiedy nie skończę badać sensowności takiego rozwiązania). Na chwilę obecną zakładany TP dzienny to 20 punktów. Może to nie wydaje się jakimś super wynikiem ale w systematyczności są możliwości :) Do tej pory dawało mi najlepsze rezultaty. Poza tym na bieżąco mam kontrolę nad tym czy system realizuje moje założenia (co innego jak ustawi się TP=250punktów i przez kilka dni może kosić na ciasnych SL - wtedy nie wiem przez kilka dni na czym stoję ;) )

Na dobrą sprawę nie stosuję żadnych narzędzi i ich odczytów popierających dane wejście lub wyjście. Z drugiej strony nie mieści się to w ramach klasycznej Price Action. Ja nazywam to poziomami statycznymi i dynamicznymi jako punktami odniesienia dla dokonywanych transakcji co ma chyba najwięcej ‘wspólnego’ z rozsądnym Money Management (na dobrą sprawę spory odsetek systemów może być zyskowne ale stosowane jest w nich złe MM i nie chodzi o martyngały ;) ).

To tyle z głównych rzeczy więc...

czas zaczynać :)
Just do it !

Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Na początek screen z dzisiejszą realizacją planu. Poszło dosyć szybko :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Just do it !

mabe
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mabe »

Fajnie, ale czy nie za wysoko otworzyłeś pozycję?
Jak dla mnie to wejście ryzykowne.

Wielu pipsów życzę.
Jeśli będziesz ciężko pracował nad swoim zajęciem, zarobisz na życie.
Jeśli będziesz ciężko pracował nad sobą, zarobisz fortunę. (Jim Rohn)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

20 pkt, nie ma tu literówki ?
20 pkt na DAX odpowiada 200 pipsom o ile się nie mylę...
Fajnie, ale czy nie za wysoko otworzyłeś pozycję?
Jak dla mnie to wejście ryzykowne.
Na indeksach obowiązują ciut inne reguły. Faktycznie wysoko zagrał, ale to co na walutach by nie przeszło, w trendzie na indeksie działa.

Pozdrawiam i wielu pipsów!

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Wartość pipsa jest różna w zależności od instrumentu. Na EUR/GBP wartość pipsa również nie ma nic wspólnego z USD.

Przy notowaniach pięciocyfrowych zwykle przyjmuje się, że ostatnia cyfra jest pipsem. Przy sześciocyfrowych, że piąta.

Jest to dość duże ułatwienie, prawda? I przykładowo:

0.0001 to jeden pips. Podobnie jak 0.00010 oraz 0000.1 oraz 0000.10

Pozdrawiam
M.

Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Punktów = pipsów = euro ;)

Co do forexu - pozostało stwierdzenie platformy forexowe a jest tam sporo CFD na 'różne różności'.
Mam nadzieję, że poza walutami (forex w najczystszej postaci) sporo osób na tym forum przygląda się również temu indeksowi :)

"Ja nazywam to poziomami statycznymi i dynamicznymi jako punktami odniesienia dla dokonywanych transakcji co ma chyba najwięcej ‘wspólnego’ z rozsądnym Money Management"
Nie należy tego utożsamiać z konsolidacjami i wybiciami bo występują one zarówno w konsolach jak i w trendach ;)
Ja postrzegam wiele zwrotów w trochę inny sposób dlatego używanie słownictwa, które jest w literaturze wytłumaczone w konkretny sposób rodzi pewne niejasności :P dlatego napisałem, że można to pojmować jako dobre MM :)

Myślę, że zasady są bardzo podobne jak nie takie same :)

Tworząc jakikolwiek system kieruję się przede wszystkim tym żeby był on uniwersalny - działał na dowolnym instrumencie, interwale i sytuacji rynkowej (trend czy konsolidacja). Rzecz trudna ale warto. Wychodzę z założenia, że nie ma co na siłę optymalizować systemów po to żeby przez chwilę zarabiały i później zmiana na coś innego jak zacznie przynosić straty.

BTW Grając dziś to na EURUSD też wejście byłoby 'wysoko' (pojęcie względne oczywiście ;) ) zamknięcie z zyskiem 20pipsów byłoby ok 15 min później :)
Just do it !

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

Little Scalper pisze:nie wiem u jakiego brokera gra trader jednak u wiekszości MM 1 tick na daxie odpowiada 5 pkt co odpowiada przy 0.1 lota 1.25 euro czyli 10 pkt to sa 2 ticki i sa warte 2.5 euro z czego na EDKU masz 1 pips wart 1 dolara przy 0.1 lota, widać róznice więc jak można to porównywać ?

ale Stforex a jeśli już ktoś czuje potrzebe porównywania to chyba odwrotnie Smile 200 pkt to 20 pipsów.
Ale od kiedy to polityka market makerów jest wyznacznikiem czegokolwiek? Punkt to punkt, trader dobrze liczy, sprawdź jak są liczone punkty na kontraktach terminowych a nie co byle mm wymyśla. Przykładowo na fdax tik to pół punkta a nie pięć. Coś wam się wszystko pomyliło przez tych market makerów.

Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Little Scalper pisze:
Stforex pisze: trader odważny trade jednak nie podoba mi się brak SL, minus przy tym tradzie był już w granicach 120 pkt.
Obrazek
czy demo ?
Co do moich emocji to jestem bardzo spokojny podejmując decyzje ;)
Wynika to z tego, że wiem co zrobić w sytuacji gdy rynek się zmienia - mam z góry określone konkretne scenariusze do ewentualnego dalszego działania.

Co do SL to nie mam określonego stałego poziomu ale:
1. staram się żeby strata nie przewyższała 40punktów (co może być dziwne przy TP=20 ale zaznaczam, że jestem tego świadomy ;) )
2. przed ważnymi danymi ustawiam SL tak na wszelki wypadek lub zamykam pozycję

Screeny oczywiście z rachunku realnego.
Just do it !

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

idąc twoim tokiem myślenia to DAX buja się nawet po 40 000 pipsów dziennie
4 000, masz to nawet przy miarce (kursorze).

Ale nie chcę się tutaj z nikim kłócić, zwłaszcza, że żadna nagroda nie jest przewidziana ;). Przyglądam się DAX i FTSE od czasu do czasu, ale przeraża mnie zakres i gwałtowność ruchów.

Pozdrawiam
M.

Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Little Scalper pisze:u jakiego brokera grasz ?
pytam bo nie wiem jak masz z kwotowaniem Smile twoje 20 pkt to moje 200 ? po screenie widze ze to tez MM z MT4 ?
Głównie korzystam z FXCM i tam 20 pkt to twoje 200 ;) ale na bossafx jest tak jak w twoim przypadku.
Co więcej w FXCM grasz 1 kontraktem a w bossie 0.1 i to jest taka sama pozycja wartościowo :P

Dlatego żeby nie było problemu przyjmuję, że 1pkt wart jest 1 euro.
Just do it !

Zablokowany