Na różnego rodzaju pytania zawierające 'dlaczego' odpowiem na kilka z nich

Dlaczego zaczynam prowadzić dziennik?
Myślę, że dużo bardziej przyjemną formą jest pisanie na forum niż prowadzenie zapisków w pliku, który jest zapisany w jakimś folderze na dysku

Dlaczego akurat forex?
Manualnie składanie zleceń dla systemów transakcyjnych na FW20 i praca na etacie nie szło ze sobą w parze. Migracja na platformę, gdzie można zaprogramować robota (moje zainteresowania to również programowanie

Dlaczego DAX?
Niski spread (1 lub 2 euro w zależności od brokera) oraz duża płynność i możliwości (podobnie jak EURUSD).
Na inne pytania dlaczego jedna zbiorowa odpowiedź

Na początek interesuje mnie konsekwentne zamykanie dnia na plusie (do momentu kiedy nie skończę badać sensowności takiego rozwiązania). Na chwilę obecną zakładany TP dzienny to 20 punktów. Może to nie wydaje się jakimś super wynikiem ale w systematyczności są możliwości

Na dobrą sprawę nie stosuję żadnych narzędzi i ich odczytów popierających dane wejście lub wyjście. Z drugiej strony nie mieści się to w ramach klasycznej Price Action. Ja nazywam to poziomami statycznymi i dynamicznymi jako punktami odniesienia dla dokonywanych transakcji co ma chyba najwięcej ‘wspólnego’ z rozsądnym Money Management (na dobrą sprawę spory odsetek systemów może być zyskowne ale stosowane jest w nich złe MM i nie chodzi o martyngały

To tyle z głównych rzeczy więc...
czas zaczynać