Na początku pozwolę sobie na małe wprowadzenie.

Żaden ze wskaźników nie jest w stanie przewidywać przyszłości. I nawet nie usiłuje tego robić. Dlatego nie oczekujmy tego od niego. On pokazuje tylko zmianę ceny w czasie która już nastąpiła w bardziej przystępnej dla nas formie opierając się o zapisany algorytm. Tylko tyle. [Wiem, że większość młodych stażem traderów uważa, ze to takie tam gadanie, ale to na prawdę niezwykle istotne by to zrozumieć przyjąć i zaakceptować ] Podkreślam to że to indykatory opisują przebieg ceny od - ∞ do teraz. Jak wszyscy wiemy owe "teraz" jest zmienne i za "pewną chwile czasu" stanie się "kiedyś". Dlatego nie możemy rozumować na zasadzie przewidywania przyszłości. Wiele osób mówi, że ten czy tamten wskaźnik jest "zły" lub "dobry". Ja mówię to nie wskaźnik jest zły on działa tak jak go zaprogramowano - to cena jest "zła". To wypadało by ją obwinić za irracjonalne zmiany co powoduje, że wskaźniki nie są skuteczne. Ile razy widzieliśmy fałszywe sygnały... Oczywiście to wszytko tak z przymrużeniem oka

Podsumowując więc jeśli widzimy zmianę trendu, przełamanie linii oporu (niezależnie czy pokazuje nam to wskaźnik czy PA czy cokolwiek innego) coś co może być przesłanką do dużego prawdopodobieństwa wygranej musimy wiedzieć, że nigdy nie mamy 100% szans na skuteczność. I to naprawdę nie wina wskaźników a ceny która nie zawsze zachowuje się w sposób przez nas oczekiwany. To dlatego większość traderów poszukuje perfekcyjnych systemów. Większą role odgrywa tutaj odpowiednie zarządzanie pozycjami i ekspozycja kapitału.
Trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie: czym jest cena, co ją kształtuje, czy mam system? czy się go trzymam w pełni? Czy mój system ma statystycznie racje? czy można przewidzieć cenę, i czy w ogóle chodzi o to by ją przewidywać? i najważniejsze jakie mamy prawdopodobieństwo sukcesu z naszym systemem/setupem/wskaźnikiem i czy dotychczasowe wyniki to potwierdzają?
Naprawdę trzeba usiąść i pomyśleć nic wam więcej nie da niż praca własna

Wskaźnik najlepiej sprawdza się w konsolidacji w godzinach popołudniowych. Ja używam go od czasu do czasu jako dodatkowe kilka pozycji wieczorem po głównej sesji. Najbezpieczniej poczekać na kilka skutecznych sygnałów pod rząd by upewnić się, że rynek konsoliduje. Zdarzają się wybicie zgodne z naszym ruchem co daje więcej pipsów.
Czasami zawieram pozycje wyłącznie gdy wskaźnik znajduje się poza wstęga bollignera i po zmianie koloru . Gdy rynek wygląda dobrze biorę wszystkie sygnały.

Zmiana ustawień na screenie z dnia dzisiejszego to: PcciSmoothLengt: 50 Indykator Nie Repaintuje