[indykator] Jurki Pcci Bands

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

[indykator] Jurki Pcci Bands

Nieprzeczytany post autor: profession »

Witam

Na początku pozwolę sobie na małe wprowadzenie. 8)

Żaden ze wskaźników nie jest w stanie przewidywać przyszłości. I nawet nie usiłuje tego robić. Dlatego nie oczekujmy tego od niego. On pokazuje tylko zmianę ceny w czasie która już nastąpiła w bardziej przystępnej dla nas formie opierając się o zapisany algorytm. Tylko tyle. [Wiem, że większość młodych stażem traderów uważa, ze to takie tam gadanie, ale to na prawdę niezwykle istotne by to zrozumieć przyjąć i zaakceptować ] Podkreślam to że to indykatory opisują przebieg ceny od - ∞ do teraz. Jak wszyscy wiemy owe "teraz" jest zmienne i za "pewną chwile czasu" stanie się "kiedyś". Dlatego nie możemy rozumować na zasadzie przewidywania przyszłości. Wiele osób mówi, że ten czy tamten wskaźnik jest "zły" lub "dobry". Ja mówię to nie wskaźnik jest zły on działa tak jak go zaprogramowano - to cena jest "zła". To wypadało by ją obwinić za irracjonalne zmiany co powoduje, że wskaźniki nie są skuteczne. Ile razy widzieliśmy fałszywe sygnały... Oczywiście to wszytko tak z przymrużeniem oka :wink: bo nasza złość na cenę nie spowoduje, że będzie nas słuchać. A przynajmniej nikt tego nie dowiódł 8)

Podsumowując więc jeśli widzimy zmianę trendu, przełamanie linii oporu (niezależnie czy pokazuje nam to wskaźnik czy PA czy cokolwiek innego) coś co może być przesłanką do dużego prawdopodobieństwa wygranej musimy wiedzieć, że nigdy nie mamy 100% szans na skuteczność. I to naprawdę nie wina wskaźników a ceny która nie zawsze zachowuje się w sposób przez nas oczekiwany. To dlatego większość traderów poszukuje perfekcyjnych systemów. Większą role odgrywa tutaj odpowiednie zarządzanie pozycjami i ekspozycja kapitału.

Trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie: czym jest cena, co ją kształtuje, czy mam system? czy się go trzymam w pełni? Czy mój system ma statystycznie racje? czy można przewidzieć cenę, i czy w ogóle chodzi o to by ją przewidywać? i najważniejsze jakie mamy prawdopodobieństwo sukcesu z naszym systemem/setupem/wskaźnikiem i czy dotychczasowe wyniki to potwierdzają?

Naprawdę trzeba usiąść i pomyśleć nic wam więcej nie da niż praca własna :)

Wskaźnik najlepiej sprawdza się w konsolidacji w godzinach popołudniowych. Ja używam go od czasu do czasu jako dodatkowe kilka pozycji wieczorem po głównej sesji. Najbezpieczniej poczekać na kilka skutecznych sygnałów pod rząd by upewnić się, że rynek konsoliduje. Zdarzają się wybicie zgodne z naszym ruchem co daje więcej pipsów.

Czasami zawieram pozycje wyłącznie gdy wskaźnik znajduje się poza wstęga bollignera i po zmianie koloru . Gdy rynek wygląda dobrze biorę wszystkie sygnały. :)

Zmiana ustawień na screenie z dnia dzisiejszego to: PcciSmoothLengt: 50 Indykator Nie Repaintuje
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

Wielkie dzięki za wskaźnik :D Jeżeli rzeczywiście nie repaintuje to będzie to doskonałe potwierdzenie sygnałów generowanych przez mój system, a widzę że ten indyk ma potencjał :)

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

Sorry za post pod postem ale niestety, sprawdziłem teraz i ten wskaźnik jednak repaintuje :roll: A szkoda bo zapowiadał się całkiem fajnie...

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Korzystam z tego wskaźnika od bardzo dawna. Nigdy nie widziałem aby repaintował. Repaintowanie to zmiana wartości: czyli wkaźnik miga raz czerwony raz zielony ale w obrębie tej samej świeczki lub zmienia swoją wartość wstecz. Ten wskaźnik nie zmienia koloru wstecz.

Wskaźnik może przyjąć wartość zieloną potem czerwoną i znów zieloną. Ale nie jest to repaint. Te zmiany są widoczne na wskaźniku. On ich nie zmienia, pokazuje tak jak to widzisz na żywo (załączam rzykład) Poprostu taki jest przebieg ceny. I warto podążać za sygnałami dalej. Jak każdy ma gorsze lub lepsze sygnały. Ale ja staram się wyszukiwać okresy gdzie większość sygnałów jest trafna. Tak jak wam pisałem zazwyczaj po godzinie 16. Niejednokrotnie miałem 10 zyskownych pozycji pod rząd inwestując na Eur/usd i gbp/usd/ Tylko trzeba wyczuć dobry moment. Najlepiej poczekać na kilka skutecznych sygnałów pod rząd i otwierać pozycję np na 4 z rzędu. :) Tak jak piszesz wskaźnik ma potencjał, tylko nie do inwestycji 24 h. Ja bardzo go lubie, i naprawdę daje zarobić - sprawdziłem go dlatego wrzucam. :)

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

profession pisze:Wskaźnik najlepiej sprawdza się w konsolidacji w godzinach popołudniowych. Ja używam go od czasu do czasu jako dodatkowe kilka pozycji wieczorem po głównej sesji. Najbezpieczniej poczekać na kilka skutecznych sygnałów pod rząd by upewnić się, że rynek konsoliduje. Zdarzają się wybicie zgodne z naszym ruchem co daje więcej pipsów.

Czasami zawieram pozycje wyłącznie gdy wskaźnik znajduje się poza wstęga bollignera i po zmianie koloru . Gdy rynek wygląda dobrze biorę wszystkie sygnały. Smile
- a powiedz w jakich godzinach grasz...(wiem ze "popoludniowych" ale konretniej jakos ;) )
- na jakim TF go stosujesz?
- na jakich instrumentach?
- jakie TP i SL ustalasz?
- ile czasu trzymasz pozycje?
- czy stosujesz tylko jako potwierdzenie...czy czasami otwierasz pozycje wylacznie na jego podstawie?

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Niestety nie mam odpowiedzi na te wszystkie pytania :) Najczęściej korzystam z niego po godzinie 16 gdy rynek rusza się jeszcze dość mocno, jednak nie jest w trendzie. Czekam na 3 sygnały które się sprawdzają(pod rząd) i gram zazwyczaj od 4 sygnału. To pokazuje mi, że mam doczynienia z konsolidacją.

Czasami korzystam z linii trendu, kanałów trendu, lub po prostu wsparcia oporu danej konsolidacji.

Najczęściej jest to M1 na eurusd i gbpusd ponieważ są one mocno skorelowane często sygnały występują w tym samych momentach. Zazwyczaj gbpusd podąża za eurusd nawet gdy na gbpusd bezpośrednio nie ma jeszcze sygnału.

Tp i Sl jest zależny od ostatnich szczytów dołków na których sygnały się sprawdziły.(tych trzech pod rząd o których pisałem) Na tej podstawie mniej więcej szacuje zmienność czyli na ile pipsów mogę liczyć.

Pozycje różnie czasami do następnego sygnału a czasami jeśli zmienność jest bardzo mała łapie po kilka pipsów.

Ważne jest aby dopasowywać wartość PcciSmoothLengt: czasami jest to 40, lub 50 a czasami nawet 10 w zależności od tego który lepiej się sprawdzał w ciągu ostatniego czasu. Jednak polecam 50 jako tę z bardzo mała ilością fałszywych sygnałów ale zarazem czasami opóźnioną.

Sygnał sugeruje mi, że dany walor może spadać, iść w górę. Jeśli potwierdzają to inne rzeczy lub po prostu nie są w sprzeczności( sprzeczność z oporami itp.) to otwieram natychmiast po pojawieniu się sygnału.

Ja nie specjalizuje się w tym wskaźniku, wrzucam go bo może razem uda nam się znaleźć najlepsze ustawienia, może jakieś potwierdzenia z innych wskaźników? Nie ma reguły, Miło by było gdybyśmy razem to dopracowali. Dlatego proszę Was o pomoc i wrzucam swoje spostrzeżenia. :)

p.s. Z takich praktycznych rzeczy to jeszcze patrzę na MA 100

:)

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

przyjrzalem sie dzis temu wskaznikowi i niestety szalu nie robi...na historii wszystko pieknie ale:

wskaznik dziala w nastepujacy sposob (na ponizszym przykladzie):
pkt 1 - dostajemy sygnal kupna - dokladnie na otwarciu kolejnej swiecy o godzinie 14:40
pkt 2 - zostaje domalowana strzalka kupna (ktorej wczesniej nie bylo) na poprzedniej swiecy z 14:35
pkt 3 - zostaje przemalowany dolny wskaznik na kolor zielony (2 poprzednie swiece) - od 14:30..wczesniej linia byla czerwona
pomijam juz fakt ze w tym momencie sygnal kupna byl falszywy
(opis na screenie ponizej czarna czcionka)

kolejna rzecz to to ze znikaja strzalki....i pojawiaja sie potem w nowych miejscach
(dokladny opis na screenie ponizej niebieska czcionka)
Obrazek

to ze strzalki znikaja i pojawiaja sie ponownie w nowych miejscach widac tez na ponizszym screenie z alarmu tego wskaznika:
Obrazek

tu widac to dokladniej:
- od 17:00 do 17:15 dolny wykres jest koloru zielonego
- mija kolejne 10 minut
- dolny wykres zmienia kolor na czerwony
- o 17:20 pojawia sie strzalka kupna nad poprzednia swieca ktorej jak widzimy wczesniej nie bylo
Obrazek

podsumowujac troche szkoda
ja ogolnie z zasady zadnych wskaznikow nie uzywam, ale ten zapowiadal sie naprawde fajnie

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki za dokładną analizę. Przepraszam za wprowadzenie w błąd Panowie. Byłem przekonany, że nie repaintuje. :roll:

Jednak ta sytuacja którą pokazałeś to silny trend spadkowy, i faktycznie nie nadaje się do takiego rynku (w silnym trendzie). Jeśli uda się złapać konsolidacje, to naprawdę sprawdza się nieźle. Ehh gdyby tylko wiedzieć kiedy będzie ta konsolidacja na 100% :(
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

vipovsky
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: vipovsky »

przeważnie mamy konsolidacje na poziomach s/r. dodajac do tego zasięgi fibo moze cos by poskutkowało.

kru
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kru »

profession pisze:Dzięki za dokładną analizę. Przepraszam za wprowadzenie w błąd Panowie. Byłem przekonany, że nie repaintuje. :roll:

Jednak ta sytuacja którą pokazałeś to silny trend spadkowy, i faktycznie nie nadaje się do takiego rynku (w silnym trendzie). Jeśli uda się złapać konsolidacje, to naprawdę sprawdza się nieźle. Ehh gdyby tylko wiedzieć kiedy będzie ta konsolidacja na 100% :(

konsole masz przez wieksza czesc czasu wiec wystarczy dobry MM, nie?

ODPOWIEDZ