Mentor, gdzie, jak i czy warto ?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
vicki
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: vicki »

brother pisze:
vicki pisze:Dobrze to bardziej konkretnie co dziala najsilniej na forex co daje najwieksza przewage:

s/r
LT
s/d
fibo
harmoniczne
elementy eliotta
To są tylko miejsca w których potencjalnie "coś się rozegra" kluczem jest wiedza kiedy dany SR czy LT przestanie obowiązywać albo odwrotnie kiedy poziom jest ważny i działa. Zauważ jak często ludzie mówią "trade what you see not what you think", chodzi o to żebyś nie wyprzedzał ceny i nie grał na pałę tylko orientował się co w tej chwili się dzieje. Wiadomo, że zaraz pojawi się kolejne pytanie, a skąd mam mieć pewność, że zaraz trend nie przestanie obowiązywać albo że będzie kontynuowany itd. tu jest właśnie klucz do sukcesu musisz mieć opracowany system, który neguje lub potwierdza te rzeczy, reszta to psychika i zarządzanie kapitałem, ale przy dobrym systemie nie jest to trudne do opanowania.

No własnie - jakaś wiedza tajemna czy coś konkretnego mozna o tym powiedzieć o owych "coś" co selekcjonuje te miejsca na te ktore zadzialaja lub nie.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

vicki pisze:No własnie - jakaś wiedza tajemna czy coś konkretnego mozna o tym powiedzieć o owych "coś" co selekcjonuje te miejsca na te ktore zadzialaja lub nie.
Na forum tego raczej nie znajdziesz, taką wiedzę ma właśnie tzw. mentor czyli krótko mówiąc praktyk, który zarabia na forex określonym systemem od dłuższego czasu i wie co działa co nie. Jak go nie znajdziesz to musisz przejść tą drogą na własnych błędach, co oczywiście wiąże się z utratą gotówki. Jedyne co mogę ci doradzić to rozsądne zarządzanie kapitałem, wtedy jeśli nawet przegrywasz to stosunkowo niewiele, grasz wtedy na odbicia i przebicia, oczywiście możesz trafić dłuższą stratną serie, ale przy ryzyku powiedzmy 1% ja np. takie mam tracisz stosunkowo niewiele, ale też nie zarabiasz tylko "miotasz" się i stoisz w miejscu.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Pentuer
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pentuer »

Co to jest ten wspolczynnik napiecia? Uzywasz jakiegos wzoru, czy jak?

vicki
Stały bywalec
Stały bywalec

polarice pisze:
Pentuer pisze:Co to jest ten wspolczynnik napiecia? Uzywasz jakiegos wzoru, czy jak?
Generalnie rzecz ujmując, współczynnik korelacji liniowej dla dwóch zmiennych można wyliczyć przez iloraz kowariancji i iloczyn odchyleń standardowych tych zmiennych

współczynnik napięcia można wyliczyć przez analize skrajnych wartości dla odchylenia standardowego dwóch zmiennych

naturalnie są na to wszytsko wzory

pzdr
A na powyższej " inzynierii finansowej" ile osiagasz miesięcznie - przyrost budżetu dla jakiego max DD , jakie to ma osiągi bo jak dla mnie za mądrze brzmi by zarabiało....

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

vicki pisze:A na powyższej " inzynierii finansowej" ile osiagasz miesięcznie - przyrost budżetu dla jakiego max DD , jakie to ma osiągi bo jak dla mnie za mądrze brzmi by zarabiało....
vicki lepiej już nic nie pisz
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

vicki
Stały bywalec
Stały bywalec

Czy mowienie o zarobkach czy chocby o stopach zwrotu różnych graczy to temat tabu? bo nie bardzo rozumiem

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Kiedy zaczynalem swoja przygode z forexem zapisalem sie do pewnej grupy tradingowej z dostepnym mentoringiem. Kilku traderow ze stazem nawet do 30 lat.
Kazdy z tych traderow opieral sie na PA oraz psychologgi rynku. KISS - keep it simple stupid, brak wskaznikow na wykresach i generalnie tylko pare lini w tych najbardziej oczywistych punktach oraz obserwacja ceny w ich obrebie. Nie ma zadnej magii, zadnych sekretow tylko prosty risk management , zdrowy rozsadek i kontrola emocji. Czy da sie zrobic 10% miesiecznie przy DD 5%? pewnie ze sie da i to nawet regularnie bez potrzeby sledzenia rynku intraday.

Podstawa to znajomosc angielskiego i kontakt z ludzmi ktorzy zajmuja sie tym zawodowo.

vicki
Stały bywalec
Stały bywalec

Greenhaze pisze:Kiedy zaczynalem swoja przygode z forexem zapisalem sie do pewnej grupy tradingowej z dostepnym mentoringiem. Kilku traderow ze stazem nawet do 30 lat.
Kazdy z tych traderow opieral sie na PA oraz psychologgi rynku. KISS - keep it simple stupid, brak wskaznikow na wykresach i generalnie tylko pare lini w tych najbardziej oczywistych punktach oraz obserwacja ceny w ich obrebie. Nie ma zadnej magii, zadnych sekretow tylko prosty risk management , zdrowy rozsadek i kontrola emocji. Czy da sie zrobic 10% miesiecznie przy DD 5%? pewnie ze sie da i to nawet regularnie bez potrzeby sledzenia rynku intraday.
Dobra - fajne masz doświadczenie i ciekawe rzeczy - dzieki za post , mnie zastanawia jedno , oznaczałoby to ze mozna bez % składanego uciułac rocznie ponad setke % i to regularnie i przy nie duzym ryzyku - nie wydaje sie wam że to troche zbyt piekne by było prawdziwe?

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

[quote="Greenhaze"]Nie ma zadnej magii, zadnych sekretow tylko prosty risk management , zdrowy rozsadek i kontrola emocji. Czy da sie zrobic 10% miesiecznie przy DD 5%? pewnie ze sie da i to nawet regularnie bez potrzeby sledzenia rynku intraday.
[/quote]

Ale jak sam piszesz podstawa to kontakt z ludźmi, którzy zajmują się tym zawodowo, dlatego dla tych co nie mają z takimi osobami kontaktu to jest w pewnym sensie "magia". Potem jak już wiesz co i jak to można pisać, że to proste, ale wpaść na to samemu jest znacznie trudniej, zwłaszcza że zawodowcy wiedzą jak "czytać" zlecenia w order book na wyższych poziomach, chodzi mi także o "historię książki" rysowaną przez większych graczy na wykresie.

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Wszystko zalezy od tego jakie ryzyko akceptuajesz. Oczywiscie ze ktos zarzadzajacy duzym kapitalem nie bedzie celowal w 100% rocznie. Trader ktory agresywnie powieksza kapital poczatkowy jest w stanie ten kapital powiekszyc nawet o 1000% rocznie. Nie ma na to reguly.

Dodano po 8 minutach:
brother pisze:Ale jak sam piszesz podstawa to kontakt z ludźmi, którzy zajmują się tym zawodowo, dlatego dla tych co nie mają z takimi osobami kontaktu to jest w pewnym sensie "magia". Potem jak już wiesz co i jak to można pisać, że to proste, ale wpaść na to samemu jest znacznie trudniej, zwłaszcza że zawodowcy wiedzą jak "czytać" zlecenia w order book na wyższych poziomach, chodzi mi także o "historię książki" rysowaną przez większych graczy na wykresie.
Zamieszcze tu pare linkow. Wiedza i kontakty sa nieocenione a niewyobrazam sobie lepszego startu niz ponizsze zrodla:

http://www.nobrainertrades.com/
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=287794
http://www.racscave.com/
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=288707

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ