Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

Zasada jest ta sama :) jeden podatek, jedna zasada naliczania i jego rozliczania. Kwestia akcji to przykład nabycia instrumentów. Poczytaj sobie ustawę o obrocie instrumentami, i jak dostaniesz PIT to daj znać :)

casper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: casper »

Phoenix_phx pisze:Zasada jest ta sama :) jeden podatek, jedna zasada naliczania i jego rozliczania. Kwestia akcji to przykład nabycia instrumentów. Poczytaj sobie ustawę o obrocie instrumentami, i jak dostaniesz PIT to daj znać :)
Pit-8C wystawił BOŚ za transakcje z platformy bossafx;
5 transakcji na łączny wolumen 10 lotów - zysk wg statement: 1185,45 ;

poz.49
1185,45
poz.50
0,00

Więc oprócz samego zysku więcej nic nie ma.
Nie ma żadnego depozytu, kapitału początkowego itp itd.

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

No i co ? I rozliczasz sie z pochodnych za jeden rok, wiec jest ok.. Jak będziesz miał kilka lat to zrozumiesz. I ogarnij w końcu że jest kilka metod kalkulacji. Te są przyjęte przez IFRS i są powszechnie stosowanie. Jedni idą na łatwiznę, inni liczą całość. Tylko weź pod uwagę fakt, że zobowiązanie podatkowe z tytułu zbycia instrumentów finansowych powstaje w chwili realizacji praw z nich wynikając. Jak tego nie uwzględnisz to US może Ci naliczyć podatek od całości środków które uzyskałeś na zbyciu tych instrumentów, co już się nie raz zdarzyło. Podobną sytuację masz gdy dziedziczysz instrument finansowy. Możesz go zbyć, ale już w koszt nie wpiszesz nakładów spadkodawcy, mimo że obowiązuje nas zasada sukcesji podatkowej. Tu jest Polska, i jak sobie nie policzysz to zapłacisz podatek od podatku. Obie metody dają ten sam wynik, ale nie uwzględniają istotnych elementów. Twoja jest wersją okrojoną - najbardziej powszechną i tez jest ok. Ja liczę tak by potem nie dopłacać. Kwestia metody kalkulacji.

casper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: casper »

Phoenix_phx pisze:Te są przyjęte przez IFRS i są powszechnie stosowanie. Ja liczę tak by potem nie dopłacać. Kwestia metody kalkulacji.
To czemu nie stosować takich wyliczeń które są uważane za normę/powszechne.
Co zamierzasz poprawiać PIT-8c wystawiony - żeby było po twojemu!
To jest właśnie działanie anormalne.

Awatar użytkownika
cyklon
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: cyklon »

Cyb pisze:W związku z licznymi pytaniami i prośbami wrzucam arkusz do rozliczeń z mt4.
Tu link do instrukcji video : http://youtu.be/AdC0--cOrec
Tu link do pobrania : http://www.przeklej.pl/download/003cfa4 ... zablon-rar
A tu opis krok po kroku. Jak ktoś nie zrozumie to trudno, nie odpowiadam na żadne pytania, ani też nie odpowiadam za ewentualne błędy.

A więc:

Arkusz skonstruowany jest tak że sam pobiera potrzebne dane. Na początek w zielonym polu wpisujemy ręcznie walutę konta ( USD lub EUR ). Na podstawie tego arkusz ściągnie odpowiednie kursy walut ( zgodnie z ostatnimi zmianami są one z dnia poprzedzającego zysk ).
Wszelkie transakcje oczywiście są sortowane po dacie ZAMKNIĘCIA pozycji.

Na początku otwieramy historię mt4 w przeglądarce. Zaznaczamy całość, kopiujemy i wklejamy do pustego pliku tekstowego.
Jeżeli tego nie zrobimy dane w excelu zostaną wklejone do 1 komórki zamiast jako dane tabelowe.

W pliku tekstowym należy zedytować niepotrzebne wiersze ( wpłaty, wypłaty ) W moim przykładzie akurat tego nie było, może u Was będzie.
Dane na koniec muszą wyglądać tak jak u mnie - linijka pod linijką.

Tak przetworzone dane ponownie kopiujemy i wklejamy w oznaczone miejsce w excelu.
Arkusz automatycznie zamienia . na , tak aby Wasz zysk/strata była liczbą a nie danymi.

Teraz jedyne co pozostaje zrobić to skopiować formułę z 3 linijki tak daleko jak potrzeba. ( UWAGA - zaznaczamy do komórki KURS DNIA NBP. Żeby nie nadpisać kolumny z kursami ! )

Gdy zacznie się pojawiać ARG znaczy że już więcej danych nie posiadamy. Kasujemy wszystko z ARG i gotowe.

Szablon liczy sumę do pola 999. Jak ktoś ma więcej trejdów to niech sobie zmieni na tyle na ile mu potrzeba.

Gdyby miał więcej niż jedno konto to w zakładce BILANS KOŃCOWY doda sobie skąd ma pobierać kolejne dane i tyle.

Wiem że pewnie można by to uprościć. Jednak mi taki odpowiada i tyle.

Super pomysł, ale niestety są błędy na większej ilości pozycji.
Mogłbyś sprawdzić i ewentualnie coś poprawić?

rebeliator
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rebeliator »

Phoenix czy mógłbyś rozwinąć swoją myśl szczególnie o opodatkowaniu kilku lat. Jakoś nie mogę się z Tobą zgodzić. Jeżeli kupujesz akcję w np.3 kolejnych latach to kwoty wydane na zakup są kosztem uzyskania przychodu niezależnie w którym roku je wydałeś. Jeżeli w czwartm roku wszystkie sprzedasz to kwota otrzymana stanowi przychód. Kosztem przciwstawianym temu przychodowi jest suma wydanych na akcje pieniędzy przez ostatnie 3 lata oczywiście po kusach po jakich były wowczas kupowane. Zasada jest taka, że wydatek można uznac za koszt w chwili realizacji praw. W jaki zatem sposób można zapłacić podatek od całości przychodu? Druga sprawa to to co napisałeć o dodawaniu do przych. i kosztów kwoty depozytu. Rozumię tą praktykę z punktu widzenia ustalenia stopy zwrotu z pracującego depozytu...ale z punktu rachunkowości i płacenia podaku niezabardzo.
Ustawa podatkowa definiuje dochód, przychód i koszt. Pracująca część depozytu już jest ujęta w przychodzie i w koszcie. Co ma do tego pozostała - niepracująca część depozytu? Jeżeli mam na koncie 10 000 zł. a obracam permanentnie jedynie 2000 zł. to jaki cel ma do każdej operacji lub sumarycznie na koniec roku, doliczanie po obydwu stronach pozostałej części depozytu.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

cyklon pisze: Super pomysł, ale niestety są błędy na większej ilości pozycji.
Gdybym wiedział na czym polega błąd...

Awatar użytkownika
cyklon
Bywalec
Bywalec

Cyb pisze:
cyklon pisze: Super pomysł, ale niestety są błędy na większej ilości pozycji.
Gdybym wiedział na czym polega błąd...
Przepraszam bardzo, ale okazało się, że mój błąd. Źle sortowałem dane.
Zwracam honor, a sam pomysł jest super i bardzo mi pomógł.
Szkoda, że nie umiem czytać ze zrozumieniem :P

Dodano po 15 godzinach 12 minutach:

Jak mam do zapłacenia podatku np. 3000,- zł, a zwrotów mam 1500,-zł, to muszę im wpłacić te 3000,- na konto i czekać na zwrot, czy mogę tylko różnicę?
Bo w każdym z programów do rozliczania pita chce mi drukować blankiet na wpłatę na te 3000,- a w picie głównym jest w rubryce do zwrotu 1500,'

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Wypełniasz obydwa po czym udajesz się do US i przy okazji wypełniasz prośbę o zaliczenie zwrotu z pitu 37 na rzecz pitu 38. Po czym wpłacasz tylko różnicę.
Ale tak jak mówię - musi być prośba na piśmie.
Przy czym nie czekasz na jej rozpatrzenie, zwykłe złożenie papierka.

Awatar użytkownika
cyklon
Bywalec
Bywalec

Czy tą prośbę to piszę na zwykłym papierze, czy na jakimś specjalnym druku?

ODPOWIEDZ