Mentor, gdzie, jak i czy warto ?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Mariusz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mariusz »

Wirus, tu nie ma złośliwości z mojej strony. Ja po prostu się pytam, bo chce wiedzieć. Czy to coś złego ? No właśnie po to szukam Mentora....

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Ależ ja Cię nie posądzam o złośliwość! ;-) Może nie prześcigajmy się już w tych zapewnieniach? ;-) Przyjmijmy, że obaj szukamy wiedzy.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Mariusz skombinuj sobie "Forex dla bystrzaków" mimo, że przeczytałem już kilka pozycji to w żadnej nie ma tak "skondensowanej" dawki wiedzy jak tam. Co do mentora jeśli go znajdziesz super, ale wątpię czy to jest realne, pewien etap da się przejść bez mentora, dopiero potem zaczynają się schody. Pamiętaj, że forex to zajęcie na "cały etat", jak się wciągniesz to koniec ze wszystkim innym, trzeba naprawdę dużo siedzieć przed wykresami i cały czas czytać( o psychologii gry na rynku, o odpowiednim zarządzaniu pieniędzmi itd). Najważniejsza jednak jest praktyka, musisz to "poczuć" zobaczyć jak reagujesz na stratę i zysk. Jeśli szukasz łatwej i szybkiej kasy to nie licz na to, licz się natomiast z możliwymi stratami(czego ci nie życzę).
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Mariusz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mariusz »

Brother, ja myślę o tym poważnie, naprawdę. Od patrzenia w wykresy i ślęczenia przed komputerem już mnie oczy bolą. Nie jestem osoba, która uważa, że siedzisz sobie na plaży i wciskasz kupuj albo sprzedaj i masz świat w zasięgu reku. Ja nie ma 20 lat...... Wiem jak wygląda biznes, a tak chce FX traktować, jako biznes i to nie łatwy biznes ! Ale jeżeli jest dużo pozycji o AT, AF,PA, itd to w/g mnie Mentor to powinien być ktoś kto ma pewna filozofie, pewne podejście do rynku. Bo ja nie rozpatruje, tego w kategoriach ruletki czy gry w trzy karty.

tak_i

Nieprzeczytany post autor: tak_i »

A jakbyś miał mentora to jakie pierwsze 10 pytań byś mu zadał?

vicki
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: vicki »

Ja bym mentorowi zadał tylko 2 pytania:

- czy da sie regularnie zarabiac na forex + ok 10% miesiecznie przy niskim ryzyku [ max dd 5% miesiecznie]

- jakie elementy AT działają najsilniej bo nie mam wątpliwosci że wszystkie nie działąja tak samo silnie. Co jest najskuteczbiejsze w AT inaczej mówiąc.

Czy jakis mentor udzieli mi odp na te pytania? :)

tak_i

Nieprzeczytany post autor: tak_i »

vicki pisze:Ja bym mentorowi zadał tylko 2 pytania:

- czy da sie regularnie zarabiac na forex + ok 10% miesiecznie przy niskim ryzyku [ max dd 5% miesiecznie]

- jakie elementy AT działają najsilniej bo nie mam wątpliwosci że wszystkie nie działąja tak samo silnie. Co jest najskuteczbiejsze w AT inaczej mówiąc.

Czy jakis mentor udzieli mi odp na te pytania? :)
Nie jestem mentorem ale ja szukając odpowiedzi na pytanie czy da się regularnie zarabiać mógłbym zobaczyć w Twoim pytaniu więcej pytań ;)

Jakie ma być jednostkowe ryzyko przypadające na 1 transakcję licząc % od kapitału?

Ile pipsów na 1 trade ma stanowić to ryzyko?

Ile pipsów trzeba zarobić w 1 miesiąc aby wykonać ten plan?

Ile tradów trzeba wykonać aby zarobić te pipsy?

Wg jakiej strategii będą otwierane transakcje?

Które elementy AT wywołują uczucie. że działają silniej od innych?

Dlaczego wywołują to uczucie?

Czy konsekwencja w stosowaniu poszczególnych narzędzi AT ma wpływ na wyniki? ;)

vicki
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: vicki »

Dobrze to bardziej konkretnie co dziala najsilniej na forex co daje najwieksza przewage:

s/r
LT
s/d
fibo
harmoniczne
elementy eliotta

na ktore z powyzszych cena reaguje najsilniej , ktore mogą być najskuteczniejsze w budowaniu systemu?

A co do pierwszej czesci pytania to dla mnie jasne 10% to 10% bez wzgledu na ilosć pips wielkosc kapitału itd.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Obawiam się, że do odpowiedzi na te pytania, nie jest Wam potrzebny mentor, tylko technik ;-) Moje rozumienie potrzeb Mariusza jest zupełnie inne. Przypomnę:
Mariusz pisze:w/g mnie Mentor to powinien być ktoś kto ma pewna filozofie, pewne podejście do rynku. Bo ja nie rozpatruje, tego w kategoriach ruletki czy gry w trzy karty.
Jak zwykle polecam film Wielki Szu ;-)

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

vicki pisze:Dobrze to bardziej konkretnie co dziala najsilniej na forex co daje najwieksza przewage:

s/r
LT
s/d
fibo
harmoniczne
elementy eliotta
To są tylko miejsca w których potencjalnie "coś się rozegra" kluczem jest wiedza kiedy dany SR czy LT przestanie obowiązywać albo odwrotnie kiedy poziom jest ważny i działa. Zauważ jak często ludzie mówią "trade what you see not what you think", chodzi o to żebyś nie wyprzedzał ceny i nie grał na pałę tylko orientował się co w tej chwili się dzieje. Wiadomo, że zaraz pojawi się kolejne pytanie, a skąd mam mieć pewność, że zaraz trend nie przestanie obowiązywać albo że będzie kontynuowany itd. tu jest właśnie klucz do sukcesu musisz mieć opracowany system, który neguje lub potwierdza te rzeczy, reszta to psychika i zarządzanie kapitałem, ale przy dobrym systemie nie jest to trudne do opanowania.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

ODPOWIEDZ