szulczas

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

szulczas pisze:mandrejk robisz przerwe bo masz ostatni grosze dni... czy jest to jakas przerwa cykliczna ??
Robię przerwę bo wyjeżdżam na urlop, specjalnie nie zabieram ze sobą laptopa żeby nie kusiło :)
Przerwa jest mi potrzebna bo od ponad roku non stop grałem a więc należy to przerwać i wyluzować.
Po za tym zauważyłem ,że po weekendzie jestem zawsze spokojniejszy łatwiej mi się podchodzi do rynku, a więc po dłuższej przerwie mam nadzieję,że jeszcze bardziej "trzeźwo" spojrzę na FX.

Forex nie jest moim głównym zajęciem z ,którego się utrzymuję a więc podchodzę do tego tak,że nie muszę dziś grać bo i tak mam co do gara wrzucić :)

nic na siłę to ma być przyjemne z pożytecznym a nie przymus
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Urlop=przerwa, świetny pomysł który w zupełności popieram ale
robić przerwę żeby ochłonąć ??? bez sensu...
każdy czas spędzony przy wykresie czegoś uczy, niezdrowe są wejścia nie zgodne z zasadami, OT itp, wystarczy to ograniczyć do minimum a najlepiej zlikwidować

Jeśli wiesz że dana strategia zarabia a problemem jest twoje zachowanie i emocje nie pracuj nad systemem ale pracuj nad sobą

Robienie "przerwy" nie sprawi że problem sam zniknie bo będziesz "wypoczęty" ;) obserwuj rynek pracuj nad sobą ograniczając wejścia i przede wszystkim godziny handlu:) i to będzie twoja przerwa + naturalna przerwa w postaci weekendu

Praca praca i praca," lenistwem" i "odpoczynkiem" jeszcze nikt sie niczego nie nauczył ;)

Awatar użytkownika
szulczas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: szulczas »

Ink. pisze:Praca praca i praca," lenistwem" i "odpoczynkiem" jeszcze nikt sie niczego nie nauczył Wink

zapomniales dorzucic jeszcze to: ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Ja tam się nie zgodzę...To tak jakbyś miał zrobić rekordowy czas biegnąc jakiś odcinek,i to powtarzał,bez odpoczynku.
Patrzysz,słabo,jeszcze raz,jeszcze raz...oddechu nie umiesz złapać to jak tu rekord zrobić?

I ja mam tak samo na fx,przerwa daje chwile na złapanie oddechu,przemyślenie co było nie tak,jak to poprawić,a potem idzie z górki.Jest to ten przysłowiowy "krok w tył".

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Ink. pisze:Urlop=przerwa, świetny pomysł który w zupełności popieram ale
robić przerwę żeby ochłonąć ??? bez sensu...
Czytamy panowie "ze zrozumieniem" :D

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Songo89K pisze:Ja tam się nie zgodzę...To tak jakbyś miał zrobić rekordowy czas biegnąc jakiś odcinek,i to powtarzał,bez odpoczynku.
Patrzysz,słabo,jeszcze raz,jeszcze raz...oddechu nie umiesz złapać to jak tu rekord zrobić?
.
Ink. pisze:przede wszystkim godziny handlu:) i to będzie twoja przerwa + naturalna przerwa w postaci weekendu
;)

Fx jest jak praca i nauka w jednym, nie oszukujmy się, od pracy nie robi sie miesięcznej przerwy od tak, bo jestem zbyt nerwowy, chcesz zrobić przerwę idz na urlop, odpocznij na kanarach itp a robienie przerwy typu "przez miesiąc nie rzucę okiem na wykres" będzie cie bardziej męczyć psychicznie, im dalej w las tym będziesz bardziej obeznany i potrzeba gapienia sie na wykres 24/7 zmieni sie w 4 godzinki na dzień lub nawet mniej, ale gdy tak sie stanie będziesz mieć jaja ze stali

Typowi polscy pracownicy

8:00 przychodzi do pracy
9;00 ufff, przerwa na kawe :D
Ostatnio zmieniony 01 mar 2012, 15:09 przez Ink., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Songo89K pisze:I ja mam tak samo na fx,przerwa daje chwile na złapanie oddechu,przemyślenie co było nie tak,jak to poprawić,a potem idzie z górki.Jest to ten przysłowiowy "krok w tył".
Też tak mam, robienie przerwy to taka "higiena" dla naszego umysłu. Ja w ten sposób pokonałem problem SL, ustawiałem i jak trafiało to nie ponawiałem pozycji tylko robiłem sobie przerwę "żeby ochłonąć". Wracasz i patrzysz o kur... byłbym sporo w plecy gdybym "trwał" przy swoim, przy okazji pewnie uśredniając niczym Seba U. To naprawdę pomaga, bez względu, czy jest to dłuższy wyjazd, czy 30 minut na ochłonięcie, działa jak dobry system :D
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

brother pisze:
Songo89K pisze:I ja mam tak samo na fx,przerwa daje chwile na złapanie oddechu,przemyślenie co było nie tak,jak to poprawić,a potem idzie z górki.Jest to ten przysłowiowy "krok w tył".
Też tak mam, robienie przerwy to taka "higiena" dla naszego umysłu. Ja w ten sposób pokonałem problem SL, ustawiałem i jak trafiało to nie ponawiałem pozycji tylko robiłem sobie przerwę "żeby ochłonąć". Wracasz i patrzysz o kur... byłbym sporo w plecy gdybym "trwał" przy swoim, przy okazji pewnie uśredniając niczym Seba U. To naprawdę pomaga, bez względu, czy jest to dłuższy wyjazd, czy 30 minut na ochłonięcie, działa jak dobry system :D
No pewnie że tak, ale mówmy o konkretach, przerwa w postaci 2 dni (weekend) popołudnia, piatki itp określając godziny handlu tak aby mieć czas na analizę, czas dla siebie, i czas na na ochłonięcie itp jest to jedyny słuszny plan działania, praca praca i trening ;)

Ale robienie przerwy w postaci tygodnia czy miesiąca "nie gapienia" na wykres jest pomyłka, problemy same nie znikną, musimy nad nimi pracować, wy leniuszki ;)
Ostatnio zmieniony 01 mar 2012, 15:19 przez Ink., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

praca praca i trening Wink
Wtedy mamy przetrenowanie, a to jest najgorsze. Jeśli uprawiasz jakiś sport np chodzisz na siłownie też trzeba czasami zrobić 2 tygodnie przerwy, na początku myślisz sobie, po co? będę słabszy itd. a to gó.. prawda. Regeneracja to podstawa bez względu, czy potrzebna dla ciała, czy dla ducha.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

brother pisze:
praca praca i trening Wink
Wtedy mamy przetrenowanie, a to jest najgorsze. Jeśli uprawiasz jakiś sport np chodzisz na siłownie też trzeba czasami zrobić 2 tygodnie przerwy, na początku myślisz sobie, po co? będę słabszy itd. a to gó.. prawda. Regeneracja to podstawa bez względu, czy potrzebna dla ciała, czy dla ducha.
Wiem, periodyzacja treningu, poczytajcie panowie, przerwy muszą być regularne, pozwalając osiągnąć lepszy efekt niż trenując na okrągło, ale dałem Taaaaki przykład który pozwala osiągać regularność wzmożonego treningu jak i czas na regeneracje :)

Warunek jest taki że weekend +/- piątek poświęcamy dla siebie, nie myślimy w ogole o FX, robiąc przerwę od tak nigdy nie przestaniemy myśleć o FX

ODPOWIEDZ