kat odchylenia sredniej

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

waz pisze:co mozna jeszcze wymyslec bardziej skomplikwoanego do podejmowania decyzji, wykresy wyglądające jak łowickie chusty i na dodatek- litości kąt nachylenia sredniej to juz chyba ekstremum.
Kąt nachylenia wbrew pozorom ludziska bardzo często biorą pod uwagę w tradingu "ręcznym".
Nie dalej jak 2 dni temu w dyskusjach, ktoś tu na forum napisał, że nie grał by według linii trendu (poprowadzonej przez kogoś innego na wykresie) bo ma za duży kąt nachylenia.
I tu właśnie jest błąd w rozumowaniu - bo jak koledzy wyżej zauważyli kąt kątowi nie równy i zależy od tego jak tam ktoś sobie wykres wyskaluje.

Tym niemniej jednak sądzę, że mimo wszystko może on być skuteczny w ręcznym tradingu. Ot po prostu dana osoba ma dane przyzwyczajenia: używa wykresów o takiej a nie innej skali. I po jakimś czasie wyrobi sobie nawyk, że np. linie trendu o takim a nie innym kącie nachylenia sprawdzają się w jej handlu.

Jak napisał Marchew: jeśli przyjmie się jakieś stałe założenia to można wtedy posługiwać się kątem.
Green
Obrazek
Obrazek

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

waz pisze:patrząc na wskaźniki jakie próbujecie wykorzystywac w strategiach, jestem pod wrazeniem ich rozbudowania, a jednocześnie obawiam sie o ich skutecznosc.

co mozna jeszcze wymyslec bardziej skomplikwoanego do podejmowania decyzji, wykresy wyglądające jak łowickie chusty i na dodatek- litości kąt nachylenia sredniej to juz chyba ekstremum.

kazda strategia jest dobra ktora przynosi zyski, mam nadzieję ze ten wskaxnik okaze sie rownie pomocny. powodzenia.
Niektóre sieci neuronowe pracują na kątach pomiędzy wektorami wyznaczanymi przez wskaźniki .W ten sposób rozpoznają paterny zysk / strata .
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

bialy
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: bialy »

dorzuce cos od siebie bo uzywam katow
jak wczesniej napisano, "kat katowi nierowny", trzeba przyjac jakies zalozenia i wyskalowac /w moim sposobie kazdy TF trzeba wyskalowac/. katow uzywam do znajdowania trojkatow na zasadzie porownania katow. /nie znalazlem nic darmowego wiec trzeba bylo napisac :)/
ja zrobilem to tak:

Kod: Zaznacz cały

angle11 = NormalizeDouble(MathArctan(a11/b11)*180/pi,2);
gdzie:
a11 to zakres w pipsach w badanym przedziale czasowym
b11 to ilosc swieczek /iBarshift(...) w tym samym przedziale

zaczalem od podstaw f(x) = ax+b, a to kat nachylenia i wskaznik musi go obliczyc
wiecej zamieszania jest pozniej z warunkami co gdzie i kiedy

w zalaczniku dwa wykresy SP500 i USDX /kolory przypadkowe, ale czesto dobrze sugeruja ruch/

tu koles kombinowal cos z wektorami, ale chyba polegl na katach /mam to w ulubionych i na razie nie mam czasu sie tym zająć, a temat wydal mi sie ciekawy/
http://www.forexfactory.com/showthread. ... ost4084382
http://www.forexfactory.com/showthread. ... ost4082163
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
oszczedzajmy cykle procesora

crn
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: crn »

Po dwoch paru dniach zastanaiwana sie nad tym, probach normalizacji ukladu wspolrzednych itd. ze to jest zataczanie kola ;/

Przeciez nie ma znaczenia w jakich jednostkach otrzymamy wynik. Wazne ze wyniki beda spojne, zawsze zauwzy sie maksymalne i minimalne wartosci.

Podpisuje sie pod tym co napisaliscie na poczatku, (chyba Andrzej Pierz) branie kata z wykresu jest bezsensu przez roznice w zumach wykresu itd. NAtomiast wynik jako wynik jest predkoscia wzrostu wykresu.

Dalej nie zgadzam sie z tym, ze jest to niemozliwe do zrobienia (kat nachylenia z wykresu) Tylko to jest maksymalnie bezsensu - na wynik wplywa ilosc swieczek widocznych na ekranie, czyli wskaznik mialby inny kat dla kazdego "zooma". Jezeli znormalizujemy te warosci, zeby miec za kazdym razem spojny wynik wracamy do zdania pierwszego w typ poscie :)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Skala zmieniają się przy zoomowaniu wykresu ale nie zmieniają się wartości wyrażone w pipsach i jednostkach czasu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

crn pisze:Dalej nie zgadzam sie z tym, ze jest to niemozliwe do zrobienia (kat nachylenia z wykresu) Tylko to jest maksymalnie bezsensu - na wynik wplywa ilosc swieczek widocznych na ekranie, czyli wskaznik mialby inny kat dla kazdego "zooma". Jezeli znormalizujemy te warosci, zeby miec za kazdym razem spojny wynik wracamy do zdania pierwszego w typ poscie Smile
Czegoś nie rozumiem, w czym jest problem? W zasadzie wszystko zostało napisane, co jest potrzebne do obliczenia tego "kąta"

Awatar użytkownika
cf16
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: cf16 »

LowcaG pisze:Podsumowując w FX nie ma matematycznego obiektywnego pojęcia kąta nachylenia
no z tego to nie moglem. a na indeksach? n aindeksach jest kat? : DDD

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

cf16 pisze:no z tego to nie moglem. a na indeksach? n aindeksach jest kat? : DDD
hm...czy coś źle jest napisane, coś sie nie zgadza, gdzieś jest napisane, że na indeksach jest?
Czy może chciałeś wnieść odrobinę humoru do tematu? Czy może tylko poprawić swoje ego.?
Myślę, że ludzie są na tyle bystrzy, że potrafią wydedukować, na czym jeszcze nie ma kątu...
Ale specjalnie dla ciebie...
Nie ma też na średniej długości życia/wzrostu/wagi/cokolwiek w latatach...
jeszcze chcesz wiedzieć gdzie nie ma?:P

Awatar użytkownika
cf16
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: cf16 »

pierwsza odpowiedz kmc jest ok. i tyle. nie ma kata na FX, no padne. pozdro LowcaG.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

cf16 pisze:pierwsza odpowiedz kmc jest ok. i tyle. nie ma kata na FX, no padne. pozdro LowcaG.
aa czyli ty na poważnie? :roll:
Odpowiedź jest zła. Czytałeś wątek?
Powtórzę się, mam pkt. 0, mineły 2 świeczki 15 minutowe, i wykres poszedł "w góre 50" pipsów powiedz mi jaki to kąt?

I drugie pytanie
Mam pkt. 0. minelo 30 swieczek 1 minutowych i wykres poszedł "w górę" 50 pipsów, powiedz mi jaki to kąt.

Podpowiedź... Pytania dotyczą tej samej sytuacji..

przeczytaj sobie:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 368#430368
i zobacz co jest pogrubione, tak na marginesie.

hm..zastanawia mnie czy naprawdę tak ciężko to zrozumieć? to jest w sumie wiedza na poziomie gimnazjum.

ODPOWIEDZ