Ostatnio bylem w aptece i stojacy przede mna w kolejce starszy pan tak powiedzmy 65 lat wydal prawie 700 pln na leki dla siebie i zony. taka duza torba. zapytalem potej znajomej pani magister na co on choruje to powiedziala ze on to tak generalnie leki sercowo-cisnieniowe ale zonka lezy i dosyc powaznie choruje.
nie wiem jakie emerytury maja, ale chyba jedna zostawiaja wlasnie w aptece... ciekawe ile u lekarza ...
Bieda - dlaczego o tym się nie mówi?
To ja nie wiem na które miałbym zmienić..., zawsze mi się wydawało, ze nie ma bardziej inteligenckiego od tego w którym przebywam. hmmm, może tu jest klucz...blesS pisze:Zmien srodowisko to zobaczysz inna rzeczywistosc.

No pewnie, wiem, ze jak się przeprowadzę do bogatej dzielnicy to tam biedy mniej... . A rowerów nikt nie kradnie, ale jakby ktoś zostawił 5 mln dolarów to by też nikt nie zabrał? Kwestia uczciwości czy kwoty?
Szczęście? Część ma lepszy start dzięki rodzicom (np. ja)-część miała tate w urzędzie, część miałą kolesia i udało się im dobry kontrkat załatwiać..., a część była po prostu zdolna i pracowita. Historie są różne. Szczęśćie na pewno mieli-przynajmniej w większości.
EDIT: Jak bieda to margines? To ten margines to 59% ludzi żyjących poniżej minimum socjalnego wg danych statystycznych?
Historia smutna ale co, chcesz ich leki sponsorować (wyższe podatki), czy może dać im większą emeryturę (wyższe podatki)?Vanguard pisze:Ostatnio bylem w aptece i stojacy przede mna w kolejce starszy pan tak powiedzmy 65 lat wydal prawie 700 pln na leki dla siebie i zony. taka duza torba. zapytalem potej znajomej pani magister na co on choruje to powiedziala ze on to tak generalnie leki sercowo-cisnieniowe ale zonka lezy i dosyc powaznie choruje.
nie wiem jakie emerytury maja, ale chyba jedna zostawiaja wlasnie w aptece... ciekawe ile u lekarza ...
Z tego co wiem, spora część zabiegów dentystycznych jest refundowana.Płoć pisze:...........
Dziewczyna lat 16. Ma wrodzoną skłonność do psucia się zębów. Możesz sobie myć ile tam razy chcesz czy nitkować, i tak się psują.
Bolą ją zęby i nie może dziewczyna nic zrobić..., bo nie ma pieniędzy a jej rodzice to renciści....
Więc ma takie o to rozwiązania:
1. Może wyrwać bolące ją zęby i jako nastolatka chodzić bez zębów.
2. Może tak zostawić i wyć z bólu
3. Panowie na forum jej polecili, zeby im laske pociągnęła....
Powiedz mi co ona może zrobić? no fakt, może roznosić ulotki..., jak mieszka w mieście, a jak na wsi gdzie jest totalna bieda? Całą masę znam takich ludzi.
Zespół Sjögrena jest chorobą przewlekłą, nieuleczalną powoduje też zmiany między innymi w PH jamy ustnej a to przyśpiesza psucie się zębów. Tak śmiem twierdzić że jej problem to nie problem biedy ekonomicznej ale biedy w głowie i tego że poddała się a nie walczy o to aby problem rozwiązać.
EDIT: Przykre jest to że osoba w tak młodym wieku już zpauzowała sry to nie zrozumiałe taki problem niszczy psychicznie szczególnie że mając 16 lat najbardziej potrzeba akceptacji świata nie wiem mam wrażenie że szalałbym żeby to rozwiązać lub przynajmniej wyjaśnić nie spocząłbym na prostej akceptacji że tak po prostu już mam - nie rozumiem tego /EDIT
Bieda jest wyborem czasami nieświadomym ale nadal wyborem ( nie mam tu na myśli tak zwanych życiowych przypadków, potknięć i nieważne jak dużych upadków ) i wcale nie chodzi tu o wybór braku czegoś ale wybór bierności.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, 22:04 przez RoLudlum, łącznie zmieniany 4 razy.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów
Co proszę ?blesS pisze:emerytury rowne dla wszyskich.

Absurdalny pomysł. Z jakiej racji kasjerka ma dostawać tyle samo emerytury co przykładowo emerytowany lekarz? Nie po to człowiek studiuje tyle lat, robi speclizację, żeby potem być zrównany na jeden poziom z kimś komu nie chciało się uczyć i całe życie wolał na kasie przesiedzieć.
Austria posiada największy system socjalny w Europie, jakoś biedy tutaj nie widać. To nie system socjalny odpowiada za biede ale mentalność społeczeństwa.blesS pisze:Problemy stawarza sam system socjalny. Im wiekszy tym wiecej bedzie patologii
Nie no.. porównywanie kilkuset miejsc w jakiejś kanjpie do 40 milionowego narodu, no noblesS pisze:W Polsce jest taka bieda, ze w godzinach obiadowych w galeriach handlowych w maksraku i kfc miejsca nie znajdziesz

Większośc samochodów na polskich drogach to samochody mające 10 lat i więcej, większość szrotów z niemiec i europy zachodniej, która w zasadzie powinna iść na zyletki a nie dalszą odsprzedaż. Faaktycznie bogaci jesteśmy.blesS pisze:Jest taka bieda, ze mamy 19 mln aut w kraju.
Przepraszam za słowo, ale Polaków rucha się na lewo i prawo i taka prawda a wmawianie sobie inaczej to zwykłe oszukiwanie siebie. Jesteśmy murzynami Europy, w wielu krajach jesteśmy traktowani jako tania siła robocza, we własnym kraju z resztą również. W Niemczech chciano wprowadzić opłatę za autostrady-co zrobili germanie? Pokazali datę wyborów i politykom się jednak odwidziało. W Polsce za nieukończenie stadionu prezesiki wypłacają sobie po 600 000 zł premii bo mają taki kaprys, rządzący wprowadzają coraz to bzurniejsze ustawy na oczach polaków, wręcz plując im w twarz a co większość polaków robi? udaje, że to deszcz, nic się przecież nie dzieje, ruchajcie nas dalej.
W wielu krajach europy zachodniej pracując choćby jako magazynier w sklepach typu tesco ma się 1300-1500ojro miesięcznie do ręki. 400-500 ojro cała kawalerka, 300-400 ojro jedzenie, 200 ojro telefon/miesieczny/internet/pierdoły. Zostaje 200-300 ojro miesięcznie nie oszczędzając. W Polsce pensja magazynier-1500 złotych, o kawalerce moze zapomnieć, co najwyżej pokój za 600 zł, żarcie 600-700zł, telefon/miesieczny/internet/pierdoły 200 zł i pensji nie ma. A gdzie tutaj własny samochód, jakiś wypad na piwo i wiele innych. Po co to piszę, ano żeby uświadomić że dopóki mentalność ludzi się nie zmieni większość osób będzie wegetowała a nie żyła. Dopóki będziemy godzić się na śmieciowe pensje, ruchanie przez pracodawców będzie jak będzie. Rozwarstwienie społeczne będzie narastało. Biedni będą jeszcze bardziej biedni a bogaci coraz bardziej bogatsi.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, 22:49 przez Jack, łącznie zmieniany 2 razy.
Po prostu nie chcialbym sie kiedys znalezc w takiej sytuacji.Tig3r pisze:Historia smutna ale co, chcesz ich leki sponsorować (wyższe podatki), czy może dać im większą emeryturę (wyższe podatki)?Vanguard pisze:Ostatnio bylem w aptece i stojacy przede mna w kolejce starszy pan tak powiedzmy 65 lat wydal prawie 700 pln na leki dla siebie i zony. taka duza torba. zapytalem potej znajomej pani magister na co on choruje to powiedziala ze on to tak generalnie leki sercowo-cisnieniowe ale zonka lezy i dosyc powaznie choruje.
Absurdalny pomysł. Z jakiej racji kasjerka ma dostawać tyle samo emerytury co przykładowo emerytowany lekarz? Nie po to człowiek studiuje tyle lat, robi speclizację, żeby potem być zrównany na jeden poziom z kimś komu nie chciało się uczyć i całe życie wolał na kasie przesiedzieć.
A ja jestem za rownymi emeryturami - tak jak w UK.
Jack nie zrozumiales idei - lekarz wiecej zarabia wiec wiecej odlozy z pensji na prywatna emeryture, chyba ze ma 2 kochanki i kosztowne nalogi wiec wszystko przepeir... liczac ze dozyje raptem do 50-tki...
Nie wierz w trendy.
Nie po to lekarz zarabia tyle aby nie móc sobie odkładać chociażby niewielką sumę a jak zz tutaj nie raz pisał nawet 100 miesięcznie da troszkę PLNów. Emerytura dla wszystkich to bezwzględne minimum aby na pasztet i bułki starczyło
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Vanguard co do emerytur to wlasnie mam na mysli. Jack nie zalapal sensu do konca.
Jack nie prowownuj poziomu zycia w Austrii i w Polsce. Zawsze znajde inny przyklad np Kambodza i Polska.
Jesli mentalnosc spoleczenstwa ma wplyw na biede a nie socjal, to biedy by nie bylo nigdzie. W takim bogatym kraju jak Austria nie bedzie biedy bo socjal wysoki i nawet bezrobotny godnie zyje, a w Polsce bedzie?
Jak placic ludziom to porzadnie lub wcale. Na porzadnie nas nie stac.
Jack nie prowownuj poziomu zycia w Austrii i w Polsce. Zawsze znajde inny przyklad np Kambodza i Polska.
Jesli mentalnosc spoleczenstwa ma wplyw na biede a nie socjal, to biedy by nie bylo nigdzie. W takim bogatym kraju jak Austria nie bedzie biedy bo socjal wysoki i nawet bezrobotny godnie zyje, a w Polsce bedzie?

Jak placic ludziom to porzadnie lub wcale. Na porzadnie nas nie stac.
Oczywisce, ze bogaci. Ile aut i jakie drogi sa na Ukrainie? Zalezy do kogo porownujesz.Jack pisze:Większośc samochodów na polskich drogach to samochody mające 10 lat i więcej, większość szrotów z niemiec i europy zachodniej, która w zasadzie powinna iść na zyletki a nie dalszą odsprzedaż. Faaktycznie bogaci jesteśmy.
Zrozumiałem ideę bardzo dobrze. Nie rozumie dlaczego na starość mam być przyrównany z nierobami i nieukami skoro mi się chciało uczyć, podwyższać kwalifikacje itd. Co z tego, że mam przykładowo duże zarobki jako lekarz, skoro i tak nieporównywalnie więcej oddaje do budżetu w porównaniu do kasjerki. Nie rozumie również z jakiej racji mam jeszcze odkładać na starość skoro muszę płacić obowiązkowe zusy/ubezpieczenia itd. Albo wóz albo przewóz. Albo wyskokość emerytury jest zależna od wysokości płaconych składek, albo likwidujemy składki i każdy martwi się o siebie.
A wiesz czym sie roznia podatek dochodowy od skladki emerytalnej? Na co idzie dochodowy a na co skladka? I jakim prawem przy rownych skladkach masz dostawac wyzsza emeryture?
edit. dla uscislenia wiadomo, ze od wyzszej pensji sa wyzsze skladki. Ale chodzi mi o dwie rowne pensje przy czym jedna osoby "uprzywilejowanej"
edit. dla uscislenia wiadomo, ze od wyzszej pensji sa wyzsze skladki. Ale chodzi mi o dwie rowne pensje przy czym jedna osoby "uprzywilejowanej"