szulczas pisze:pamietacie dziennik co jeden kolega gral na "sedes"... gdyby tak kazdy forumowicz przyznal sie uczciwie i pokazal swoje osiagniecia to zaloze sie ze sys. "sedes" bylby lepszy od nie jednego z nas
szulczas, Masz dużo racji ale wydaje mi się ,że napisałeś tego posta pod wpływem emocji nie ukrywam,że ja też często tak mam ale kiedy podejdę do rynku na spokojnie i z nastawieniem,że nic nie muszę tylko traktuję to jak dobrą zabawę w tedy są wyniki...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...
mandrejk pisze:napisałeś tego posta pod wpływem emocji
predzej pod wplywem "zrezygnowania"
mandrejk pisze: traktuję to jak dobrą zabawę w tedy są wyniki
tak sie sklada ze staram sie tez do tego podchodzic z dystansem tylko problem pojawia sie gdy za kazdym razem wchodze w trejd i odnosze wrazenie ze jest to doslowny rzut moneta... albo sie uda albo nie
Oczywiscie ze nie jestem w stanie przewidziec rynku albo go ruszyc ale w takim badz razie po cholere te wszystkie sys. i inne bzdury ktore niestety dzialaja ze srednia skutecznoscia
Szulczas,ja wróciłem na demo,po kilku dniach jak zwykle dałem sobie spokój(z fx) również,po prawie 2 miechach wracam.
Warto się zastanowić nad jednym.Co jest powodem że Twoje konto się zeruje? ....masz? to teraz spróbuj to odwrócić.
Co mam na myśli? Kilka pkt które powinieneś mieć:
-precyzyjne wejścia,
-cięcie strat
-kumulacja zysku
To jest taka podstawa,co pozwoli Ci zarobić-nie musisz nawet wyciskać ile się da z trejdu.Co natomiast ma początkujący,a nawet często osoba,która tu siedzi ho ho:
-byle jakie wejścia(nie świadomie L na górce,S w dołku)
-kumulacja STRAT
-cięcie zysku.
Nie wiem jak Ty grasz,ale mnie kilka razy wyzerowało kumulowanie strat.Teraz mam 1 zasadę,i staram się ją trzymać ile wlezie
:"jeżeli pierwsza pozycja jest na '-'-nie dokładam".Jak na plus to dokładam."
Nie zawsze umiejętnie,ale...
Skoro potrafimy tracić całe depo w 1 dzień,to jedyną szansą żeby tak samo zarobić jest dokładanie zyskownych pozycji.
Pozwala to wycisnąć z ryzyka 2-3% na trejd,30-50%.
Oczywiście do tego trzeba być pewnym tego co się robi,mieć stalowe jajka itd.Tego jeszcze nie mam,ale zapobiega to pogrążeniu konta,a pozwala czasem ładnie się "odkuć".
Jeżeli problem jest dalej,to może skup się na wyższych TFach.
Na każdym TFie można zarabiać,tylko często z m5 próbujemy wyciągnąć tyle co inni z D1.Przez co zysk zamienia się w -,albo 0.A strata zawsze pozostaje.
A jeżeli problemem jest "tylko" który SR wybrać,którą LT-to pozostaje obserwacja wyższych TFów,i czekanie jak zachowa się cena.
Dlatego tak trudne są niskie TFy,często po drodzę,albo już za nami mamy jakąś ważniejszą LT,bądź SR,który właśnie się realizuje a my liczymy na odwrócenie.
Dobrze też porzucić nadzieję.Wyniszcza konto-nie idzie?zamknij na -3,lepsze to niż -10.
Przerwa faktycznie pomaga,choć nie byłem do tego przekonany.Za bardzo chcemy teraz,już-a to Nas oddala ...
Czyli zdefiniowanie z czym masz problem,i albo eliminacja,albo odwrócenie tego w drugą stronę.
Jak narazie mi pomaga,bardziej do przodu niż do tyłu.Spróbuj.
PS.Szulczas,jak Cię to męczy to może strategia nie jest dla Ciebie? Nie próbuj grać tak jak mandrejk czy Mr.T. Trzeba dojść do tego co daje Nam satysfakcje,co Nas nie męczy,co Nam odpowiada,itd.Szukaj systemu pod siebie,albo tak go zmodyfikuj.Jest to prostsze niż zmiana siebie POD system.
- wejscia - gram jak juz wczesniej wspomnialem na 3 odbicie wiec z samym wyrysowaniem LT nie ma problemu... pojawia sie natomiast uznaniowosc... czy brac dana LT czy nie
- ciecie strat - tutaj moze nawet czasmi za mocno tne.. tzn. przestawiam SL i nie raz mnie przez to wycielo (na szczescie wiem ze z tym jakos jestem w stanie sobie poradzic i troche zwiekszyc SL zeby mnie bezsesownie nie wywalalo)
- kumulacja zyskow - tutaj ciezko mi odp. bo tak naprawde nie potrafie brac wiekszych trejdow (poprostu nie widze i nie czuje gdzie cena moze poleciec). Bywalo tak ze zabezpieczalem poz. na jakims poziomie i w cholere nawet wylaczalem platforme zeby nie patrzec i zeby nie korcilo czasmi dawalo to efekt.
Na szczescie nie mam cisnienia ze musze zberac dzisiatki pips.... jestem skonny grac wiekszym lotem przez co wytarczy mniej pips
Depo jeszcze nie wyzerowalem... mam dni gdzie jest ok i jestem na + ... ale niestety sa dni na - i generalnie powoli sie cofam
Co do sposobu gry... moze nie mecza mnie same LT i S/R tylko to ze niestety decydujacym elementem jest Twoj wybor odpowiedniego setupu.
Wiadomo ze nie bedzie rozowo i kolorowo ze cos z czyms sie przetnie... cos zaswieci... i mamy sygnal wejscia z 99,9% skutecznoscia
Tylko jak czaje sie na jakis sygnal... wycina mnie nagle o 1-2 pipsy... albo piewsza mysl byla zeby brac jednak ta LT a wzialem jakos inna teoretycznie "silniejsza" a zadzialala moja pierwsza mysl to sami przyznacie ze to troche doluje
Pewnie niedlugo mi przejdzie i dalej bede "walczyl" ale jednego co jestem pewien to to ze sysetm jest na samym koncu tej zabawy
Trade zrobiony przez przypadek na kablu (patrzyłem na edka a było tam lokalne s/r + prawie 3 odbicie od LT ale widziałęm po układzie świec, że będzie spadać)
SL 7 pipsów
0.02 lota
Wyszedłem, ponieważ jakoś czułem, że nie poleci dalej a nie chciało mi się czekać na korektę, bo już się późno robi a czas się uczyć na jutrzejsze zaliczenie Tak czy inaczej 8% konta zrobione a jak na mój wiek i ilość zrobionych tradeów to jestem bardzo zadowolony. Zacząłem ze 100$, spadłem do 70$ przez głupotę i teraz mam zamiar brnąć ku 1000 . Oczywiście konto real. Jeśli będzie wszystko zgodnie z planem szło to będę starał się tutaj udzielać (O ile Mr.T nie ma nic przeciwko)
ps. Niestety na Oandzie nie pokazuje mi miejsca wejścia i wyjścia transakcji dlatego taki screen.
ps.2 Dziękuję Mr.T i wszystkim innym, którzy dawali wartościowe rady i screeny w tym temacie i życzę dalszych sukcesów.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pewnie, że Dukas ale tylko demo. Na demie analiza na Oandzie wejśćie (ten mały prostokąt na górze to Oanda, nie chciałem żeby wyglądało jakbym sobie narysował 2 linie na dukasie i powiedział, że tam wejśćie było )
Jak mi się uda 91$ zrobić 200$ to dokładam tak, żeby był 1k i jazda na dukasa
Jeśli mogę spytać, to długo się zakłada konto na dukasie?