Gdzie szukać?
Pozdr
Wojtasos
Uch, odgrzebaliście niezłego suchara...Kuba1111 pisze:Świetne kompedium wiedzy, czytam ten temat od podszewki analizująć go co chwile, sam od neidawna stosuje dywergencje i linie trendu, oraz całe Price Action, ucze się tego.
1. Break Even - zabezpieczenie pozycji w taki sposób, żeby w żadnym momencie nie była stratna, najczęściej przez przesunięcie zlecenia Stop Loss.Kuba1111 pisze: Mimo wszystko mam kilka pytań w związku z w/w:
1. Co to jest BE?
2. Wcześniej znalazłem schematycznie ukazane dywergencje, a włąsciwie ich rodzaje, nie za bardzo sie w tym łapie (bo są dziwnie podpisane), czy ktoś mógłby mi łopatologicznie ukazać róznice międy poszczególnymi rodzajami dywergencji? Jest jakaś róznica jeśli dywergencla powstaje na szczytach lub dołkach? ich kierunki itd.? Dywergencje odwrócenia lub kontynuacji? Kiedy i jaka?
3.Dywergencja jest tylko wtedy dywergencją jeśli choć jeden ze szczytów, dołków wskaźnika powstaje w obszarze wykupienia lub wyprzedania rynku? A każda inna dywergencja poza tymi obszarami się nie liczy?
4.Ja staram się używać wskaźnika RSI do wyszukiwania dywergencji, ale jak dopasować okres na jakim działa RSi do interwału i samej dywergencji? Jesli RSI z 6 tygodni mamy porównać z RSI z okresu 14tygodni to nei zauwązymy zmian w obecnych na wykresie dywergencjach? Jak to się ma do interwału czasowego ceny?
Pytanei 4 jest czysto teoretyczne poneiważ jeszcze nie sprawdziłem tego dokąłdnie, póki co wiem że RSI z róznych okresów sie róznią od siebie, co wpływa na jego obecnosć w obszarach wykupienia lub wyprzedania rynku co dalej...wpływa na dywergencje. (jesli moje poprzednie pytania zostaną potwierdzone po mojej mysli).
5. W poscie autora numer. 33 co to znaczy że "Za każdym przebiciem zabrakło potwierdzenia wejścia"? Czym jest to potwierdzenie ?
--------------------------
Pozdrawiam
Kuba
Faktycznie, dopiero teraz zauwazyłem jaki to sucharek, fakt faktem... ma to dużą wartość dla mnei i fajnie że mimo że autor chyba już nei prowadzi tego jurnala to znajdzie się ktoś kto mi pomożęUch, odgrzebaliście niezłego suchara...
Czyli mamy dywergencje a o jej rodzaju mówi nam ternd główny jaki mamy oraz ewentualne róznice na wskaxniku do ceny, wtedy porównując go do trendu głównego mozemy określic czy to dywergencja odwórcenia czy też kontynuacji... ale to czysto teoretyczne stwierdzenie bo z tego co rozumiem to w praktyce nie ma to większego znaczenia?2. Spotkałem się z czterema rodzajami dywergencji: bycza w trendzie spadkowym (odwrócenie), bycza w trendzie wzrostowym (kontynuacja), niedźwiedzia w trendzie wzrostowym (odwrócenie), niedźwiedzia w trendzie spadkowym (kontynuacja). Zatem patrzysz na trend, a potem patrzysz czy wskaźnik układa się wraz z ekstremami, czy może jednak jest jakaś anomalia.
Głównie chodziło mi o samo dopasowanie wskaxnika RSI tak aby pokazywał najlepsze dywergencje na danym interwale, ale to juz rozumiem ze kwestia dopracowania i odnalezienia własnych indywidualnych ustawień.4. Jeśli masz na myśli oddalenie wykresu (zoom out), to nie zauważysz różnicy. Jeśli zmienisz interwał to naturalnie wskazanie wskaźnika będzie inne. Jeśli dywergencje na wyższym i niższym interwale Ci się pokrywają, to dobry znak.
Generalnie różne interwały to różna skala ruchów. Czyli np. w obrębie jednej świecy H4 możesz mieć różne dywergencje na M5 czy M15, ale na H4 tego nie dostrzeżesz.
NA 4 stronie tego tematu posty były jeszcze numerowane przez pierowtnego autora tego tematu bo to jurnal, dlatego też napsiałem ze chdozi mi o ten konkretny post numer 33. Są tam chyba dwa screny, wiec przytaczać też nei chciałem5. Warto zacytować tego posta, bo nawet gdyby chciało mi się go szukać, to nie wiem czy bym go znalazł. Zwłaszcza, że posty tutaj nie są numerowane.
Co do zasady używa się sygnałów wejścia/wyjścia. Niektórzy wydzielają także sygnały potwierdzające, albo potwierdzają sygnałami z wyższych interwałów czasowych. Czyli np. masz dywergencję odwrócenia na M15, patrzysz na H1, a tam właśnie zamknął się pinbar. Jest to dla Ciebie potwierdzenie zmiany kierunku i wejścia wg. wskazań sygnałów z M15.
Standardowe lub opracowanie własnych. Za duży okres spłaszczy Ci wskazanie, za mały będzie... za małyGłównie chodziło mi o samo dopasowanie wskaxnika RSI tak aby pokazywał najlepsze dywergencje na danym interwale, ale to juz rozumiem ze kwestia dopracowania i odnalezienia własnych indywidualnych ustawień.
Zatem zależy od sygnałów przyjętych przez autora systemu.NA 4 stronie tego tematu posty były jeszcze numerowane przez pierowtnego autora tego tematu bo to jurnal
Może któryś z tych:jest zegar odmierzający czas do następnej świecy. Jak moge się w neigo zaopatrzyć.