Dywergencje i linie trendu.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
wojtasos
Uczestnik
Uczestnik

zalaczniki

Nieprzeczytany post autor: wojtasos »

Sorry, dziwne pytanie ale nie widze wszystkich załączników które opisywane są w mailu - jedynie jak jest plik udostępniony do rozpakowania, jednak wydaje mi się, że brakuje mi większości wykresów :)
Gdzie szukać?

Pozdr
Wojtasos
Wojtasos

Awatar użytkownika
tantric
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tantric »

Witaj Kordit.Włożyłes tu widzę dużo,dużo pracy,dzięki.
Widzę ,że od dłuzszego czasu wątek zamarł.Mam taka prośbę.Czy mógłbys zamieścić w jednym poście swoje zrewidowane zasady trejdów na dywergencjach i liniach ?Taką kwintesencje tego wątku.
Pozdrawiam
"Możesz wierzyć w to , w co wierzyć postanowisz lecz nie oszukuj samego siebie ... gdyż tylko to , co czynisz świadczy o tym , w co naprawdę wierzysz"
"Szaleństwem jest powtarzanie tych samych czynności i oczekiwanie innego wyniku"

Awatar użytkownika
Kuba1111
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kuba1111 »

Świetne kompedium wiedzy, czytam ten temat od podszewki analizująć go co chwile, sam od neidawna stosuje dywergencje i linie trendu, oraz całe Price Action, ucze się tego.
Mimo wszystko mam kilka pytań w związku z w/w:

1. Co to jest BE?

2. Wcześniej znalazłem schematycznie ukazane dywergencje, a włąsciwie ich rodzaje, nie za bardzo sie w tym łapie (bo są dziwnie podpisane), czy ktoś mógłby mi łopatologicznie ukazać róznice międy poszczególnymi rodzajami dywergencji? Jest jakaś róznica jeśli dywergencla powstaje na szczytach lub dołkach? ich kierunki itd.? Dywergencje odwrócenia lub kontynuacji? Kiedy i jaka?

3.Dywergencja jest tylko wtedy dywergencją jeśli choć jeden ze szczytów, dołków wskaźnika powstaje w obszarze wykupienia lub wyprzedania rynku? A każda inna dywergencja poza tymi obszarami się nie liczy?

4.Ja staram się używać wskaźnika RSI do wyszukiwania dywergencji, ale jak dopasować okres na jakim działa RSi do interwału i samej dywergencji? Jesli RSI z 6 tygodni mamy porównać z RSI z okresu 14tygodni to nei zauwązymy zmian w obecnych na wykresie dywergencjach? Jak to się ma do interwału czasowego ceny?
Pytanei 4 jest czysto teoretyczne poneiważ jeszcze nie sprawdziłem tego dokąłdnie, póki co wiem że RSI z róznych okresów sie róznią od siebie, co wpływa na jego obecnosć w obszarach wykupienia lub wyprzedania rynku co dalej...wpływa na dywergencje. (jesli moje poprzednie pytania zostaną potwierdzone po mojej mysli). :)

5. W poscie autora numer. 33 co to znaczy że "Za każdym przebiciem zabrakło potwierdzenia wejścia"? Czym jest to potwierdzenie ?

--------------------------
Pozdrawiam
Kuba
"Nie narzekaj że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt."

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Dywerygencje jest to coś wspaniałego czym obdarzył nas rynek. Używam dywerygencji CCI i polecam każdemu aby się zapoznał z tym tematem.

Awatar użytkownika
Kuba1111
Stały bywalec
Stały bywalec

Krystian, napewno sie zapoznam, ale to juz jutro rano, dzisiaj już za późno na twórcze myślenie :)
A moje pytanai dalej pozostają bez odpowiedzi....

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

A moje pytanai dalej pozostają bez odpowiedzi....

Niestety pewne odpowiedzi wymagają czasu i chęci. Jest to wciąż trudny temat dla wielu czytelników, nie chcę robić niepotrzebnego zamieszania gdy mówimy o linii trendu, dywerygencjach, i Pitchforku. U wielu inwestorów zauważyłem przywiązanie do określonego schematu działania i nie można zmienić tego systemu podejmowania decyzji dopóki sam zainteresowany nie wykaże gotowości do zmiany myślenia.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Kuba1111 pisze:Świetne kompedium wiedzy, czytam ten temat od podszewki analizująć go co chwile, sam od neidawna stosuje dywergencje i linie trendu, oraz całe Price Action, ucze się tego.
Uch, odgrzebaliście niezłego suchara...
Kuba1111 pisze: Mimo wszystko mam kilka pytań w związku z w/w:

1. Co to jest BE?

2. Wcześniej znalazłem schematycznie ukazane dywergencje, a włąsciwie ich rodzaje, nie za bardzo sie w tym łapie (bo są dziwnie podpisane), czy ktoś mógłby mi łopatologicznie ukazać róznice międy poszczególnymi rodzajami dywergencji? Jest jakaś róznica jeśli dywergencla powstaje na szczytach lub dołkach? ich kierunki itd.? Dywergencje odwrócenia lub kontynuacji? Kiedy i jaka?

3.Dywergencja jest tylko wtedy dywergencją jeśli choć jeden ze szczytów, dołków wskaźnika powstaje w obszarze wykupienia lub wyprzedania rynku? A każda inna dywergencja poza tymi obszarami się nie liczy?

4.Ja staram się używać wskaźnika RSI do wyszukiwania dywergencji, ale jak dopasować okres na jakim działa RSi do interwału i samej dywergencji? Jesli RSI z 6 tygodni mamy porównać z RSI z okresu 14tygodni to nei zauwązymy zmian w obecnych na wykresie dywergencjach? Jak to się ma do interwału czasowego ceny?
Pytanei 4 jest czysto teoretyczne poneiważ jeszcze nie sprawdziłem tego dokąłdnie, póki co wiem że RSI z róznych okresów sie róznią od siebie, co wpływa na jego obecnosć w obszarach wykupienia lub wyprzedania rynku co dalej...wpływa na dywergencje. (jesli moje poprzednie pytania zostaną potwierdzone po mojej mysli). :)

5. W poscie autora numer. 33 co to znaczy że "Za każdym przebiciem zabrakło potwierdzenia wejścia"? Czym jest to potwierdzenie ?

--------------------------
Pozdrawiam
Kuba
1. Break Even - zabezpieczenie pozycji w taki sposób, żeby w żadnym momencie nie była stratna, najczęściej przez przesunięcie zlecenia Stop Loss.

2. Spotkałem się z czterema rodzajami dywergencji: bycza w trendzie spadkowym (odwrócenie), bycza w trendzie wzrostowym (kontynuacja), niedźwiedzia w trendzie wzrostowym (odwrócenie), niedźwiedzia w trendzie spadkowym (kontynuacja). Zatem patrzysz na trend, a potem patrzysz czy wskaźnik układa się wraz z ekstremami, czy może jednak jest jakaś anomalia.

3. Zasadniczo wskaźniki wykupienia i wyprzedania rynku dają sygnały tylko w tych obszarach. Inne należy ignorować.

4. Jeśli masz na myśli oddalenie wykresu (zoom out), to nie zauważysz różnicy. Jeśli zmienisz interwał to naturalnie wskazanie wskaźnika będzie inne. Jeśli dywergencje na wyższym i niższym interwale Ci się pokrywają, to dobry znak.
Generalnie różne interwały to różna skala ruchów. Czyli np. w obrębie jednej świecy H4 możesz mieć różne dywergencje na M5 czy M15, ale na H4 tego nie dostrzeżesz.

5. Warto zacytować tego posta, bo nawet gdyby chciało mi się go szukać, to nie wiem czy bym go znalazł. Zwłaszcza, że posty tutaj nie są numerowane.
Co do zasady używa się sygnałów wejścia/wyjścia. Niektórzy wydzielają także sygnały potwierdzające, albo potwierdzają sygnałami z wyższych interwałów czasowych. Czyli np. masz dywergencję odwrócenia na M15, patrzysz na H1, a tam właśnie zamknął się pinbar. Jest to dla Ciebie potwierdzenie zmiany kierunku i wejścia wg. wskazań sygnałów z M15.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrawiam
Marcin

Awatar użytkownika
Kuba1111
Stały bywalec
Stały bywalec

Hm...
Uch, odgrzebaliście niezłego suchara...
Faktycznie, dopiero teraz zauwazyłem jaki to sucharek, fakt faktem... ma to dużą wartość dla mnei i fajnie że mimo że autor chyba już nei prowadzi tego jurnala to znajdzie się ktoś kto mi pomożę :) Dziękuję Panie Marcinie!.:)
2. Spotkałem się z czterema rodzajami dywergencji: bycza w trendzie spadkowym (odwrócenie), bycza w trendzie wzrostowym (kontynuacja), niedźwiedzia w trendzie wzrostowym (odwrócenie), niedźwiedzia w trendzie spadkowym (kontynuacja). Zatem patrzysz na trend, a potem patrzysz czy wskaźnik układa się wraz z ekstremami, czy może jednak jest jakaś anomalia.
Czyli mamy dywergencje a o jej rodzaju mówi nam ternd główny jaki mamy oraz ewentualne róznice na wskaxniku do ceny, wtedy porównując go do trendu głównego mozemy określic czy to dywergencja odwórcenia czy też kontynuacji... ale to czysto teoretyczne stwierdzenie bo z tego co rozumiem to w praktyce nie ma to większego znaczenia?
4. Jeśli masz na myśli oddalenie wykresu (zoom out), to nie zauważysz różnicy. Jeśli zmienisz interwał to naturalnie wskazanie wskaźnika będzie inne. Jeśli dywergencje na wyższym i niższym interwale Ci się pokrywają, to dobry znak.
Generalnie różne interwały to różna skala ruchów. Czyli np. w obrębie jednej świecy H4 możesz mieć różne dywergencje na M5 czy M15, ale na H4 tego nie dostrzeżesz.
Głównie chodziło mi o samo dopasowanie wskaxnika RSI tak aby pokazywał najlepsze dywergencje na danym interwale, ale to juz rozumiem ze kwestia dopracowania i odnalezienia własnych indywidualnych ustawień.
5. Warto zacytować tego posta, bo nawet gdyby chciało mi się go szukać, to nie wiem czy bym go znalazł. Zwłaszcza, że posty tutaj nie są numerowane.
Co do zasady używa się sygnałów wejścia/wyjścia. Niektórzy wydzielają także sygnały potwierdzające, albo potwierdzają sygnałami z wyższych interwałów czasowych. Czyli np. masz dywergencję odwrócenia na M15, patrzysz na H1, a tam właśnie zamknął się pinbar. Jest to dla Ciebie potwierdzenie zmiany kierunku i wejścia wg. wskazań sygnałów z M15.
NA 4 stronie tego tematu posty były jeszcze numerowane przez pierowtnego autora tego tematu bo to jurnal, dlatego też napsiałem ze chdozi mi o ten konkretny post numer 33. Są tam chyba dwa screny, wiec przytaczać też nei chciałem :) Po długim namyśle doszedłem do wniosku że autorowi chdoziło o sygnały płynące z przeciecia przez cene linii trendu itd. Wiec sprawa wyjaśniona :)

Mam jeszcze jedno pytanie, w tych postach np. ten 33 post o którym mowa wyżej, lub nawet każdy inny.... jest zegar odmierzający czas do następnej świecy. Jak moge się w neigo zaopatrzyć. Panie Marcinie, może wie Pan coś na ten temat, moze są jakieś ciekawe już tematy o tym założone tylko nie moge sie doszukać...
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, 12:45 przez Kuba1111, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Kuba1111
Stały bywalec
Stały bywalec

Oj... Wybaczcie, o jeden raz za dużo kliknąłem:)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Głównie chodziło mi o samo dopasowanie wskaxnika RSI tak aby pokazywał najlepsze dywergencje na danym interwale, ale to juz rozumiem ze kwestia dopracowania i odnalezienia własnych indywidualnych ustawień.
Standardowe lub opracowanie własnych. Za duży okres spłaszczy Ci wskazanie, za mały będzie... za mały ;)

Tutaj masz przykłady dywergencji z obrazkami:
http://www.babypips.com/school/divergen ... sheet.html
NA 4 stronie tego tematu posty były jeszcze numerowane przez pierowtnego autora tego tematu bo to jurnal
Zatem zależy od sygnałów przyjętych przez autora systemu.
jest zegar odmierzający czas do następnej świecy. Jak moge się w neigo zaopatrzyć.
Może któryś z tych:

http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=9625
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=166925
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=12691

Pozdrawiam
M.

ODPOWIEDZ