[USDJPY]

Czyli co się już wydarzyło, co się dzieje obecnie oraz jaka będzie najbliższa i dalsza przyszłość na rynku Forex.
overall

Nieprzeczytany post autor: overall »

atak na nowy poziom? ktos widzi jakąś konkretną przyczynę? dla mnie nowy rekord = kolejna interwencja, bez sens.... ktos kiedys pisal, ze minimalny kurs ustalony przez Boj to 78 yenow za dolara ale jak widac nijak sie to ma do realiow. nie czaje zupelnie polityki monetarnej Boju.... do tego te 85% dlugich pozycji ni jak tez sie ma do tych 15% krotkich :) WTF??

do tego jest zbyt lagodnie na nagly zwrot akcji w skali miesiecznej :P jak widac po wykresie kazdy zwrot jest dosc ostry i wyrazny a tutaj od miesiecy mamy mozolnie, jest plasko... i nawet mimo umocnienia sie dolara wzgledem euro o 2500 pipsow nie bylo przekladu na oslabienie sie yena.... nawet pomimo tych sciemniaczy od dobrych danych makro plynacych z usa... bo tak jak kiedys jesszcze jakos dalo sie pod nie grac z zyskiem tak teraz te dane to jedna wielka sciema...

co jest nie tak z tą parą? :P

afromarian
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: afromarian »

Mysle, ze kurs 72.00 za kilka tygodni jest jak najbardziej mozliwy.
Wskazuje na to analiza techniczna i wskaznik CCI(50) na interwale tygodniowym.
Obrazek wrzuce pozniej - teraz w pracy jestem :)

Pozdrawiam

overall

Mocny jen i zakłócenia w dostawach z powodu powodzi w Tajlandii to główne przyczyny, z powodu których japoński producent samochodów obniżył prognozę zysku za rok fiskalny kończący się w marcu 2012 r. aż o 60 proc.

Honda Motor poinformowała, że zysk za czwarty kwartał ubiegłego roku spadł o 41 proc. do 47,6 mld jenów (625 mln dolarów) w porównaniu do 81,12 mld jenów w tym samym okresie 2010 r.

Spółka ogłosiła w komunikacie, że zysk netto za obecny rok fiskalny kończący się w marcu tego roku spadnie o 60 proc. do 215 mld jenów, zysk operacyjny natomiast wyniesie 200 mld jenów (spadek o 65 proc.), a przychody ze sprzedaży będą niższe o 12 proc. i wyniosą 7,85 biliona jenów.

Ubiegły rok był bardzo trudny dla japońskich producentów samochodów. Honda zaczęła właśnie odzyskiwać siły po trzęsieniu ziemi i tsunami, które zniszczyło północ kraju i doprowadziło do ogromnych zniszczeń i zamknięcia fabryk części samochodowych, kiedy jesienią powódź w Tajlandii, choć nie zatopiła fabryk, to zmusiła do zawieszenia produkcji. Nie pomógł też silny jen, który zyskał 15 proc. do dolara w ciągu ostatnich trzech lat.

Producenci aut w Kraju Kwitnącej Wiśni czują oddech konkurencji ze strony europejskich i koreańskich rywali. Zysk koreańskiego Hyundai Motor Co. w 2011 r. w czwartym kwartale 2011 r. wzrósł o 38 proc.

Japońscy producenci samochodów pokładają nadzieje w rządzie japońskim. Oczekują, że w tym roku wprowadzone zostaną działania mające pobudzić sprzedaż nowych aut na rynku lokalnym.

Sprzedaż w czwartym kwartale ubiegłego roku spadła o 8 proc. rdr do 1,943 mld jenów; zysk operacyjny spadł o 65 proc. rdr do 44,3 mld jenów.

Awatar użytkownika
tarfue
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tarfue »

Mysle, ze kurs 72.00 za kilka tygodni jest jak najbardziej mozliwy
nie myslisz że prędzej pojawi się interwencja BOJ niż zobaczymy te 72 ?

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

BoJ nie bedzie brał na siebie cięzaru odwracania trendu na wszystkich parach dolarowych. Interwencja nastąpi kiedy kurs usdjpy będzie się umacniać ale inne pary będą się osłabiać.

dargoth
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: dargoth »

W przedziale 72,77-72,87 i jego najbliższych okolicach widzę, na pierwszy rzut oka, poziom do silnego odreagowania.

AniaKK
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: AniaKK »

Raczej tak nisko nie bedzie;] w snach chyba

overall

Raczej tak nisko nie bedzie;] w snach chyba
overall pisze:i jeszcze artykul sprzed roku: http://www.reuters.com/article/2010/10/ ... 0F20101025 (Japan's Toshiba gets ready for 70 yen/dollar
)

davidm
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: davidm »

afromarian pisze:Mysle, ze kurs 72.00 za kilka tygodni jest jak najbardziej mozliwy.
Wskazuje na to analiza techniczna i wskaznik CCI(50) na interwale tygodniowym.
Obrazek wrzuce pozniej - teraz w pracy jestem :)

Pozdrawiam
A 72 na USDJPY to z czego Tobie wynika ? Wywróżyłeś z fusów czy jak ? Bo jeżeli ma być 72 to równie dobrze będzie 36.

Wklej mi wykres i pokaż, w którym miejscu Twoja super analiza wskazuje na poziom 72 dolary za jena.

Czy Twoja analiza wie o tym, że 75% pozycji na usdjpy to szorty ?

Wskaźnik CCi(50) wskazuje Tobie ? A co z pozostałymi wskaźnikami ? Analiza oparta na jednym wskaźniku ma się tak jak Doda do sztuki wysokiej.

Wiem jedno, nie powierzyłbym Tobie kapitału do zainwestowania.

Pzdr

Dodano po 5 minutach:
overall pisze:i jeszcze artykul sprzed roku: http://www.reuters.com/article/2010/10/ ... 0F20101025 (Japan's Toshiba gets ready for 70 yen/dollar
)
[/quote]

Reuters sterowany przez Goldmana jest dla mnie tak wiarygodnym źródłem, że hej.

75.75 75.59 to jest minimum jakie może osiągnać JPY w relacji do USD. Dla swingowców są to poziomy gdzie będą wbijane elki na potęgę. Póki co na jedną l-kę przypada 1.83 szorta wbijaną przez leszczynę, która widzi 72 dolce za jena :D

Smutno mi bardzo i krzyżyk na drogę :)

overall

davidm pisze:Czy Twoja analiza wie o tym, że 75% pozycji na usdjpy to szorty ?

hmm, dziwne bo jak czytalem ostatnio na xe... 85% to ponoć dlugie pozycje :)no ale jak wiadomo pozycja pozycji nie równa :) dlatego tez wlasnie wszystkie leszcze maja Longi a nie jak mowisz Shorty.... Shorty maja wlasnie grubasy :)

ODPOWIEDZ