Forex- sposób na życie

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Mpapiez pisze:Dodatkowe źródło dochodu w późniejszym etapie raczej nie jest potrzebne.
To się przyda na odciążenie psychiki :)

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MajorGC »

Mpapiez pisze:
Cadermo pisze:
próbowałem NLP i różnych innych metod
ale nie tędy droga
Co wybrałeś w ostateczności?

Moje spojrzenie na to jak powinno wyglądać życie tradera :
-Gra bez emocji
-Stałe godziny pracy ,maks 8 godzin.
-Dodatkowe stałe źródło dochodu typu lokata /dobry interes

Wtedy taki trader może grać do końca życia
Już nie wspominam o dobrym planie inwestycyjnym na forexie ,bo bez niego rzeczywiście można sobie odpuścić. Pozdrawiam
Dodatkowe źródło dochodu w późniejszym etapie raczej nie jest potrzebne.
Raczej na początku nie można tego traktować jak źródło zarobku.

20 pipsów dziennie uhandlujesz i żyjesz na bardzo dobrym poziomie. zakładając że bedziesz grał tradem na wysokość 1-2 lota.

Najważniejsza rzecz jest jedna. Grać ze stałym stop lossem. Straty były są i będą. Cały magia niestresowania się polega na tym, aby panować nad tymi stratami.
SL zalezny jest od systemu, rynek tez nie zawsze jest taki piekny, zeby sztywny SL do niego pasowal.

A wedle zasady "pieniadz robi pieniadz" dobrze miec wiele zrodel przychodu, chocby po to zeby miec potem co robic z kasa. Ciagle pieniadze lezec nie moga, a kilka domow tez z czasem staje sie niewygodne.
Zwroc uwage np na ludzi z Dragons' Den. Ci ludzie pakuja sie niemal w kazda branze zeby zapewnic sobie nieprzerwalne dochody, a i przy okazji spelniac sie i probowac w nowych warunkach. Jak sie potraktuje biznes jak zabawe z czasem moze sie okazac ze masz niezle imperium, rownowartem malego panstwa.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

MajorGC pisze: Jak sie potraktuje biznes jak zabawe z czasem moze sie okazac ze masz niezle imperium, rownowartem malego panstwa.
Pytanie tylko brzmi czy jest sens dążyć do takich szczytów :wink:

marcinradom
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: marcinradom »

Szukam informacji o forexie i trafiłem na to forum. Zaawansowani userzy piszą tu o ewentualnych zyskach. Konto demo złożyłem tydzień temu i po kilu początkowych porażkach, zaczęło mi dobrze iść. W chwili startu miałem 100000$, teraz mam na koncie 148000$ oczywiście demowych $. Nie wiem tylko czy konto demo można przełożyć na konto live. Planuję zainwestować kilka $ żeby zobaczyć jak to będzie na serio.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

marcinradom pisze:Nie wiem tylko czy konto demo można przełożyć na konto live.
Nie można. Nikt nie ma jaj z węglika spiekanego ;-) Ludzi wykańcza strach i pazerność.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

marcinradom pisze:Szukam informacji o forexie i trafiłem na to forum. Zaawansowani userzy piszą tu o ewentualnych zyskach. Konto demo złożyłem tydzień temu i po kilu początkowych porażkach, zaczęło mi dobrze iść. W chwili startu miałem 100000$, teraz mam na koncie 148000$ oczywiście demowych $. Nie wiem tylko czy konto demo można przełożyć na konto live. Planuję zainwestować kilka $ żeby zobaczyć jak to będzie na serio.
To, że wygrałeś jest czystym przypadkiem. Nie chodzi tu nawet o to, że jest to konto demo, jeżeli nigdy nie miałeś do czynienia z inwestowaniem na rynku nie możesz znać jego mechanizmów. Gra na forex to nie tylko Analiza Techniczna, ale także kwestie fundamentalne(różne dane, decyzje światowych instytucji finansowych i wiele innych kwestii, których nie da się poznać w tydzień.)

Pomyśl, czy wiesz dlaczego wszedłeś tu i tu i dlaczego wyszedłeś. Jeżeli tego nie wiesz nie powtórzysz tego na koncie realnym. Konta typu demo nie powstały po to żeby ułatwiać życie tylko żeby zachęcać do gry, coś w rodzaju "pierwszej działki za darmo". Istnieje wielu różnych brokerów, niektórzy zarabiają właśnie na tym, że klient traci(brokerzy MM). Dlatego poczytaj sobie jak działa forex i czym jest.

Poczytaj także o Analizie Technicznej jak już zaczniesz grać w realu, nie ryzykuj nigdy więcej niż 1% lub 2% twojego kapitału. Przy koncie 100000$ będzie to 1000$ czyli np. ok 100 pipsów zagrane wielkością 1 lota, te 1000$ to twój STOP LOSS, jeśli chcesz zarabiać musisz ciąć stratę to jest główna zasada tego biznesu.

Jest jeszcze taka kwestia jak szczęście początkującego, nawet jak pierwszego dnia w realu wygrasz jakąś kwotę, to bez świadomości działania nie tylko ją stracisz, ale dołożysz do tych pieniędzy kilka razy tyle w kolejnych dniach. Nie spiesz się z niczym nie ma czegoś takiego jak "okazja", która się nie powtórzy, rynek jest tak zbudowany, że porusza się w górę i w dół cały czas, zawsze można zarobić lub stracić.

Nie sugeruj się też zdaniem innych, bo nawet jeśli mają rację to oni wiedzą jak uciekać gdy coś pójdzie nie tak, a ty zostaniesz sam.

I jeszcze milion innych kwestii, które mają wpływ na to czy zarabiasz czy tracisz, także czeka cię mnóstwo nauki i być może frustracji związanej z grą.

To nie jest ruletka, nie traktuj tego jak gry tylko jak biznes, przykładem może być każda inna dziedzina życia. Jeśli ktoś np. zaproponuje ci udział w firmie piszącej oprogramowanie, a ty nie mając wcześniej styczności z informatyką przyjmiesz jakieś zlecenie to też poniesiesz STRATĘ bo się na tym nie znasz. Te same prawa odnoszą się do handlu na rynku FOREX.

marcinradom
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: marcinradom »

dzięki bracie za lekcję. każdy biznes potrzebuje trochę szczęścia, a wiedza i umiejętność analizy tego czy owego nie zawsze daje pozytywne wyniki, czego przykładem są upadające banki czy duże firmy. przygodę z forexem traktuję w kategorii zabawy, a jeśli zabawa przyniesie korzyści to radość będzie podwójna. tak sobie myślę, że szczęście mogłem mieć w jednej, dwóch, no w trzech transakcjach. jednak jak zerknę w historię swoich transakcji to na ilość 147 tylko trzy razy umoczyłem. odnośnie szczęścia to znam dwa przysłowia: głupi to ma zawsze szczęście oraz szczęście sprzyja lepszym. które z nich dotyczy mnie, okaże się jak już zagram na live. w handlu jest taka zasada, że jeśli coś jest niewykonalne, to należy zatrudnić kogoś kto o tym nie wie i on to zrobi.
w kwestii jeszcze analiz, umiejętności odczytywania trendów to pamiętacie co zrobił swego czasu George Soros?

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

TARKIN pisze:forex jako źródło kapitału dla inwestycji o mniejszej stopie zwrotu oraz ryzyku
patrząc na wszystkie wyniki konkursów na kontach real
można łatwo by obliczyć że utrzymując taką średnia stopę zwrotu przez kilka lat było by się w top 10 najbogatszych ludzi globu
a jednak nikomu się to do dzisiaj nie udało
i śmiem twierdzić że się nie uda nigdy
Tylko daj lewar 500:1 temu co ma 2 mld $, a będzie kolejny kryzys :lol:

Awatar użytkownika
seb23mj
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: seb23mj »

duże zlecenia są rozliczane troszke inaczej, więc opcja z 2 mld i ta dużym lewarem odpada :lol:
"ponosiłem porażkę za porażką-to dlatego odniosłem sukces" Michael Jordan

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Na TVNCNBC jakiś człowiek związany z deutsche bank mówił, że fundusze hedgingowe używały dźwigni razy 200, tylko nie wiem jakie to były kwoty
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

ODPOWIEDZ