marcinradom pisze:Szukam informacji o forexie i trafiłem na to forum. Zaawansowani userzy piszą tu o ewentualnych zyskach. Konto demo złożyłem tydzień temu i po kilu początkowych porażkach, zaczęło mi dobrze iść. W chwili startu miałem 100000$, teraz mam na koncie 148000$ oczywiście demowych $. Nie wiem tylko czy konto demo można przełożyć na konto live. Planuję zainwestować kilka $ żeby zobaczyć jak to będzie na serio.
To, że wygrałeś jest czystym przypadkiem. Nie chodzi tu nawet o to, że jest to konto demo, jeżeli nigdy nie miałeś do czynienia z inwestowaniem na rynku nie możesz znać jego mechanizmów. Gra na forex to nie tylko Analiza Techniczna, ale także kwestie fundamentalne(różne dane, decyzje światowych instytucji finansowych i wiele innych kwestii, których nie da się poznać w tydzień.)
Pomyśl, czy wiesz dlaczego wszedłeś tu i tu i dlaczego wyszedłeś. Jeżeli tego nie wiesz nie powtórzysz tego na koncie realnym. Konta typu demo nie powstały po to żeby ułatwiać życie tylko żeby zachęcać do gry, coś w rodzaju "pierwszej działki za darmo". Istnieje wielu różnych brokerów, niektórzy zarabiają właśnie na tym, że klient traci(brokerzy MM). Dlatego poczytaj sobie jak działa forex i czym jest.
Poczytaj także o Analizie Technicznej jak już zaczniesz grać w realu, nie ryzykuj nigdy więcej niż 1% lub 2% twojego kapitału. Przy koncie 100000$ będzie to 1000$ czyli np. ok 100 pipsów zagrane wielkością 1 lota, te 1000$ to twój STOP LOSS, jeśli chcesz zarabiać musisz ciąć stratę to jest główna zasada tego biznesu.
Jest jeszcze taka kwestia jak szczęście początkującego, nawet jak pierwszego dnia w realu wygrasz jakąś kwotę, to bez świadomości działania nie tylko ją stracisz, ale dołożysz do tych pieniędzy kilka razy tyle w kolejnych dniach. Nie spiesz się z niczym nie ma czegoś takiego jak "okazja", która się nie powtórzy, rynek jest tak zbudowany, że porusza się w górę i w dół cały czas, zawsze można zarobić lub stracić.
Nie sugeruj się też zdaniem innych, bo nawet jeśli mają rację to oni wiedzą jak uciekać gdy coś pójdzie nie tak, a ty zostaniesz sam.
I jeszcze milion innych kwestii, które mają wpływ na to czy zarabiasz czy tracisz, także czeka cię mnóstwo nauki i być może frustracji związanej z grą.
To nie jest ruletka, nie traktuj tego jak gry tylko jak biznes, przykładem może być każda inna dziedzina życia. Jeśli ktoś np. zaproponuje ci udział w firmie piszącej oprogramowanie, a ty nie mając wcześniej styczności z informatyką przyjmiesz jakieś zlecenie to też poniesiesz STRATĘ bo się na tym nie znasz. Te same prawa odnoszą się do handlu na rynku FOREX.