ACTA: nadchodzi atak internetowej cenzury

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.

ACTA - znajomość ustawy (czy przeczytałeś) i stosunek do niej

Czytałem - nie chcę wprowadzania
28
41%
Czytałem - chcę wprowadzania
6
9%
Nie czytałem - nie chcę wprowadzania
27
40%
Nie czytałem - chcę wprowadzania
7
10%

Liczba głosów: 68

Płoć
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Płoć »

Spokojnie. Będą wybory(moim zdaniem wcześniej niż wynika to z Konstytucji-i nie chodzi tylko tutaj o ACTA). Przyjdzie gość i powie:
"Wybierzcie mnie, a:
1. Żadne ACTA u nas nie będzie obowiązywać choćby nie wiem co.
2. O ekstradycji polskiego obywatela mowy być nie może i nie będzie.
3. To głupota zamykać człowieka na długie lata do więzienia bo sobie muzykę przegrał czy tam grę.... .
4......."

I ten gośc zyska masę głosów-a takie obietnice nie dość, że są do spełnienia to jeszcze nic nie kosztują.

A, bo tak ostatnio sypałem tymi definicjami z wikipedi to jeszcze coś wrzucę.
Za wikipedią
"Zdrada – w ogólnym znaczeniu, świadome i intencjonalne zawiedzenie zaufania danego przez osobę, organizację, państwo lub grupę społeczną, które z tego powodu ponoszą straty tudzież uważają, że ponoszą straty. Zdrada jest zwykle moralnie potępiana społecznie i w zależności od jej charakteru może też prowadzić do samosądu, być karana przez państwo lub w inny sposób sankcjonowana."

EDIT:
Sugeruję, żeby gdzieś wrzucić adresy do tych posłów, senatorów w Polsce, USA i do Europarlamentarzystów i gdzieś to przykleić. Niech każdy ma jakby miał jakąś sprawę do załatwienia(nie tylko z ACTA). Ale to moja prywatna sugestia do rozważenia przez Moderatorów i innych władczych na tym forum.

EDIT2:
Ja osobiście uważam, ze kara powinna być karą, a nie czymś co powoduje, że człowiek ma skończne życie. Daromanchester. Chyba przyznasz mi rację, że chciałbyś odszkodowania od gościa co sobie korzysta z Twojej gry bezprawnie..., ale takiego, które może udźwignąć...., a nie takie które definitywnie spycha go w organizacje przestępcze bo i tak nie ma już nic do stracenia-bo kto normalny może zapłacić np. 1.5 miliona USD kary?

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

To prawda. Od tego są wybory żeby zadecydować czy nam się podoba jak obecna władza rządzi.
Tylko nie decydujmy z pobudek egoistycznych bo nam się nie podoba że warezy nie będą działać.
W europie dzieją się szalone rzeczy, partie piratów ocierają się o progi wyborcze, powstają partie pedofilów w Holandii i inne cuda się pojawiają.
Czekać tylko jak partia złodziei samochodów powstanie w Polsce bo podobno rynek jest duży i poparcie by pewnie znaleźli bo przecież auta takie drogie :D
Listy nie mam zamiaru tworzyć bo są już od tego "specjalistyczne" fora przeciw ACTA a to forum nie jest od tego.
Ale idea słuszna i jak najbardziej demokratyczna.
Płoć pisze:Ja osobiście uważam, ze kara powinna być karą, a nie czymś co powoduje
Zgadzam się częściowo. Powinno się wypracować jakieś jasne i proste metody do takiego karania.
Dużą winę ponoszą sami ludzie ściągając wszystko z sieci jak leci, tak na zapas i na wyrost.
Ściąga photoshopa żeby poprawić jakiś rysunek a jest przecież masa darmowego softu na którym może zrobić to samo i za darmo.
No ale on musi mieć najlepsze pomimo że nie wykorzysta nawet 1% programu.
Ściągnie kilka takich programów na łączną ich wartość kilkaset tysięcy i potem płacz.
Jeśli ukradniesz komuś milion to sąd wyda wyrok skazujący więzienia i nakaz naprawienia szkody czyli zwrotu tych pieniędzy.
Tutaj działa to podobnie. Owszem są idiotyczne przypadki ale to w usa.
Tam za oblanie się kawą w restauracji można wyciągnąć miliony ale to oni stworzyli sobie taką kulturę prawną i nie przenośmy to nasz ogródek.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

daromanchester pisze:
...
Dużą winę ponoszą sami ludzie ściągając wszystko z sieci jak leci, tak na zapas i na wyrost.
Ściąga photoshopa żeby poprawić jakiś rysunek a jest przecież masa darmowego softu na którym może zrobić to samo i za darmo.
No ale on musi mieć najlepsze pomimo że nie wykorzysta nawet 1% programu.
Ściągnie kilka takich programów na łączną ich wartość kilkaset tysięcy i potem płacz.

...
Samo sendo sprawy. :clap:

Widziałem dyski osób prywatnych z terabajtami filmów, tysiącami ebooków i dziesiątkami tysięcy plików mp3. Nikt tego wszystkiego do końca życia nie obejrzy\przeczyta\przesłucha bez uszczerbku na zdrowiu ale zbierać i tak muszą.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Ja osobiście uważam, ze kara powinna być karą, a nie czymś co powoduje, że człowiek ma skończne życie. Daromanchester. Chyba przyznasz mi rację, że chciałbyś odszkodowania od gościa co sobie korzysta z Twojej gry bezprawnie..., ale takiego, które może udźwignąć...., a nie takie które definitywnie spycha go w organizacje przestępcze bo i tak nie ma już nic do stracenia-bo kto normalny może zapłacić np. 1.5 miliona USD ka
To oczywiste, chociaż, te 1,5 miliona USD to jakaś przenośnia? Bo z reguły to (kara) jest usalana wg. wartości oprogramowania...
Płoć pisze:"Wybierzcie mnie, a:
...
..
I ten gośc zyska masę głosów-a takie obietnice nie dość, że są do spełnienia to jeszcze nic nie kosztują.
Nie byłbym takim optymistom z tymi głosami...duża część nie ma jeszcze praw głosu...tak na prawdę (ci co mają głos) wszyscy prawdziwi przeciwnicy ACTA to malutka cząstka całości. No i obiecanki coraz mniejsza częśc ludzi rusza i coraz mniej ludzi daje się na to nabierać

Płoć
Gaduła
Gaduła

hmmmm, za małą kwotę napisałem?

Sprawdźcie sobie ceny softu..., piosenek, zdjęć, ebooków i pomnóżcie razy ileś tam(chyba razy 3 to sę mnoży teraz).

Zresztą...., nie trzeba tam zaraz ciągnąć soft-u. Wystarczy, ze ktoś użyje w podkładzie swojego clipu wrzuconego na youtube jakąś piosenkę i ma dużo wejśc. 1 milion *1.5 dolara od odsłuchania...., to ile mamy? 1.5 miliona USD. A, fakt,. Zapomniałem o odestkach i o procencie składanym.

A strony typu kreskowki.fani.pl ?Z tego co wiem płacą ZAiKS-owi...., ale wg prawa USA czym różnią się od tamtego chłopaka co chcą mu ekstradycję do USA zrobić? Nie uważacie, że to skandal!? Postępuje ktoś zgodnie z prawem polskim...., a chcę go wsadzić za to, że złamał prawo USA? :evil: Dobra, rozumiem, że u nas to by bylo nielegalne, i goście śwadomie robią biznes je łamiąc., ale takie coś? hmmm, ta strona została podana tylko jako przykład, z tego co wiem nikt włascicieli nie ściga i nie mam zielonego pojecia czy prawo USA łamią czy nie:)

EDIT: Co do tych młodych zapomniałem jeszcze. Rodzice jeszcze nie wiedza, że będzie na nich polowanie za to, że mamusia ma na przykład nieoryginalną torebkę? Myśle, że dzieci im to uświadomią. Liczę, że tutaj w Polsce rodziny patologiczne to jednak mniejszość i w domu się rozmawia i dyskutuje. Ja moim już wyjaśniłem o co chodzi...-jestem pełnoletni jakby co:D (i ponoć nawet elita tego narodu-przynajmniej tak gawiedź mówi-Panie świeć nad naszym narodem jeśli tacy jak ja są elitą). Zresztą...., ja uważam, że Ci co tutaj są na forum to jest elita i jedna z najbardziej świadomych części społeczeństwa, gdyby ludzie którzy się tym zajmują co ja byli chociaż w połowie tak śwadomi(bez względu na poglądy)-jak Wy...

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Płoć pisze: Postępuje ktoś zgodnie z prawem polskim...., a chcę go wsadzić za to, że złamał prawo USA?
Takie coś nie ma prawa stać się w PL. Jeśli nie łamiesz prawa w swoim kraju to nie mogą Cię sądzić w innym za to.
To nie może być tak że ktoś zakaże w usa noszenia czapki na głowie a Ty to zrobisz i usa Cię pozwie.
W przypadku tego gościa raczej przypuszczam (to tylko domysł) że serwery mógł mieć w usa a wtedy to może być inna bajka.
No ale generalnie usa mają chore zakazy i lepiej żebyśmy się przed tym zabezpieczyli bo zaczną nas pozywać o wszystko.
Na przykład: :mrgreen:
W ponad dwudziestu stanach USA prawo zabrania seksu oralnego - także parom małżeńskim! W Tremonton (Utah) nie wolno kopulować w karetce pogotowia. Seks analny zabroniony jest w stanie Idaho pod karą dożywotniego więzienia. W Teksasie, nie wolno kochać się przy zapalonym świetle. W Alexandria, Minnesota, mężczyzna może odmówić spełnienia obowiązków małżeńskich, kiedy jego żona pachnie czosnkiem, sardynkami lub cebulą. Manekiny wystawowe wolno rozbierać w stanie Georgia tylko przy zaciągniętych zasłonach. W Alabamie wydano zupełnie niedawno zakaz używania przez kobiet wibratorów. Złamanie zakazu grozi karą do jednego roku więzienia. W stolicy USA, Waszyngtonie nielegalne są WSZYSTKIE praktyki seksualne - z wyjątkiem tak zwanej pozycji misjonarskiej (mężczyzna na górze, kobieta na dole). W Hastings, Nebraska, pod żadnym pozorem nie wolno podczas aktu płciowego rozbierać się do naga. W Denver, Colorado, wymagane jest, by dziewczynki w wieku przedszkolnym nosiły na basenie biustonosz - pod groźbą wydalenia całej rodziny z obiektu...
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

No tak powiedzmy tylko dla uczciwości że w większości "prawa" które cytujesz pochodzą jeszcze z wieku XIX czasami może nawet z XVII-XVIII. Ze swej strony dodam jedynie że w stanie New Mexico nie można polować na wieloryby ( kto wie gdzie leży ten stan zrozumie o co chodzi ) A ta część "zupełnie niedawno" dotyczy okresu powojennego jeszcze przed rewolucją seksualną.

Różnica w praktyce prawnej jest taka że tam wszyscy wiedzą jak bardzo absurdalne są to przepisy i nikt się do nich nie stosuje, nikt też nie tworzy nowego prawa ( bo z reguły jest to niezgodne z którąś tam poprawką do konstytucji ) a raczej skupia się na egzekwowaniu istniejących w UE natomiast prawo z radością reguluje to czy ślimak to gad, płaz czy może ryba śródlądowa, w jaki sposób schodzić z drabiny................. Ciężko powiedzieć co gorsze ;)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2012, 17:53 przez RoLudlum, łącznie zmieniany 1 raz.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

Może założyć partię "Wolny Internet" , ciekawe na jakie poparcie mogłaby liczyć.
Zjednoczmy się?
http://www.youtube.com/watch?v=_xWO5pG33o0
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

RoLudlum tak. W UK obowiązują też dziwne prawa i ludzie korzystają z nich nawet do dzisiaj.
Znam angola który wysikał się publicznie na tylne koło swojego samochodu bo mu tak wolno :)

Zwróć uwagę na to. :)
daromanchester pisze:W Alabamie wydano zupełnie niedawno zakaz używania przez kobiet wibratorów.
Moim zdaniem prawo powinno być zwięzłe i krótkie. Ale to tylko marzenie.

Janek Trader zdajesz sobie sprawę że tekst polski jest zmanipulowany?
Btw "The Great Dictator" jest ponadczasowy.

Dodano po 3 minutach:

Tu jest oryginał.
http://www.youtube.com/watch?v=9vPkMps6 ... re=related

Płoć
Gaduła
Gaduła

Zmęczyła mnie ta cała dyskusja. Wg mnie nasz rząd jest evil i tyle. Może mi ktoś powiedzieć co oni ostatnio dobrego zrobili dla zwykłego człowieka? nie przypominam sobie. W mojej dziedzinie zwyczajnie wykonują totalną masakrę. Świat nam odjeżdża...-i mam tutaj na mysli Amerykę Południową, Chiny, Indie..... . Chyba sobie odpuszczę na dzień bo już mnie to wkurza.

Daromanchester. Jak sobie przypomnijsz jakąś dobrą decyzję rządu dla zwykłego człowieka to napisz coś..., tak dla równowagi... . Ja usilnie się staram ale jakoś nie mogę sobie niczego przypomnieć.

Zgłaszacie nadużycia na FB w sprawie profilu KPRM? Ja się zastanawiam... . Podświetlenie budynku wygląda tam jakoś tak podobnie jak widziałem w książce traktującej na ten temat. To nie jest przypadkiem korzystanie z cudzej własności intelektualnej?

ODPOWIEDZ