Andrew's Pitchfork.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

No właśnie, całkiem możliwe.

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

pawelklos pisze:No właśnie, całkiem możliwe.
Sorka pomyliłem się :) Gordon DeRoss, to jego uczeń był :).

Tutaj zdjęcie z pierwszej strony.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

Połowa drogi za nami. SL przesunięty tak, że już na pewno w tym trade nie stracę :)...

O dziwo teraz zagrałem wedle swojego planu, przeciwko przewidywaniom "analitykuff" i jest całkiem OK.

Móglbym zrealizować 15 pipsów, ale poczekajmy przynajmniej na uderzenie o bandę albo wyjście z czerwonych wideł.

Ps. Zysk w wysokości 4 pipsów już zabezpieczony.

Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: trader »

Co do widelca na DAXie to scenariusz się sprawdził - mamy odbicie od dolnej median line i kolejną możliwość tym razem na ok 60-70pkt :)
Just do it !

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

Takie sobie na test

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Proszę usunąć ten post.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2012, 14:11 przez gfx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: trader »

To chyba siadło i już zmierza w drugą stronę ;)

Chociaż 'książkowo' powinno być pociągnięte z wyższego szczytu.
Just do it !

Mpapiez

trader pisze:To chyba siadło i już zmierza w drugą stronę ;)

Chociaż 'książkowo' powinno być pociągnięte z wyższego szczytu.
Nie zawsze :), ksiązkowo to jest "price failure". Doszło ci do bandy, odbiło do góry i zaliczyło faila.

Teraz może konsolidować na bandzie, ale raczej najprawdopodbniej przetnie sliding parella i odwróci trend.

Ps. U mnie zadziałał stop loss ;). Mimo że widziałem ksztaltującego się price fail'a. to jednak liczyłem na więcej kaski.

Tak czy owak +4 pips na moje konto, do dopisania na przyszły tydzień ;). Może jeszcze dziś wejdę w jakiś trade.

Ps. Gfx, bardzo dobre wejście :), tylko stop loss mniejszy powinien być :).

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Spread duży i przez to SL duży.

Dodałem jeszcze jedną S. Pierwsze wejście na 0. W razie czego będzie tylko -1% depo.

Mpapiez

Kolejny mój wpis :).
Jako że powiedziałem że będę konsekwentny w swoich wpisach to też tak czynię.
Pomimo jasno rozpisanego planu i zasad gry, jednak pokusiłem się dziś na grę dalej. Jaki finał ? Ostra utrata kapitału.

Skąd się wzięły błędy ? Wywołał je pierwszy poważny, zagrałem podczas przemówienia jakiegoś gościa i poleciało w dół :). Później już tylko było głupie panikowanie i myślenie życzeniowe " typu" musi pójść w dół - musi pójść w górę.

Mega błąd, czytałem analityków, w tym tych których uważałem za znających się na rzeczy z forexlive.com. W między czasie okazało się że gdzieś zapomnaiłem STOP-LOSSA' poźniej się ogarnłąem, na spokojnie przeanalizowałem i metoda kazała mi zająć pozycję buy na dolnej bandzie - efekt ? wycofałem się z Buy'a na dolnej bandzie ( co dało by mi 120 PIPS'ów !) Sam zamknałem pozycje i zmieniłem na sell. Kolejny pokaz ludzkiej psychiki :). I tak ostatni MEGA błąd. Chciałem się odrobić. Skupiłem się, zagrałem wg ustaleń. RSI wyraźnie wskazywało dyweregencja miśka i byka (można na wykresie zobaczyć). Gdzie był błąd ? Raz dałem większy lot, a dwa nie ustawiłem TP, a cena dość szybko zawróciła. Gdybym to zrobił, dzień pewnie by się zamknął nawet bez straty, a cały wynik tygodniowy wynosiłby ponad + 50%.

No nic. Końcowy efekt tego tygodnia do jednak - 15% kapitału, strata rzędu ~30 pipsów.

Niech moja wtopa, będzie przestrogą dla innych. Na moje pocieszenie jest fakt, że gram za :"małe" sumy. Większe pieniądze będą dopiero wtedy, jak nauczę panować się nad sobą :), bo rynek interpretuję OK, tylko emocje robią swoje.

Niemniej jednak, na swoje usprawiedliwenie mam to że jestem żółtodziobem.
Pitchfork to jednak potężne narzędzie, a na wykresie na strzałkach możecie zobaczyć, gdzie wg mojego planu tak naprawdę powinienem zająć pozycję.
Zaznaczone są lokalne opory + dywergencje którą najlepiej są widoczne na wykresie M1. Dziś sobie uświadomiłem, że pomimo całkiem dobrego planu, brak mi cierpliwości.

W poniedziałek przedstawię delikatnie ulepszony plan wchodzenia na pozycję.
Oczywiście dzisiejszy FAIL pociągnął FAIL tygodniowy. Również zmniejszy się pozycja lot'a w nowym planie :)).
Trochę wstyd pisać o czymś takim, ale tak jak pisałem na początku, wasze uśmieszki ze mnie pod nosem czytając to, być może bardziej mnie zmotywują do przestrzegania zasad wejścia i wyjścia z rynku.

Nie popełniajcie moich błędów, nie handlujcie tego co mówią "analitycy" tylko to co sami widzicie na wykresie.

Kolejny dzień doświadczeń :), ale nic - nie poddajemy się !

Powodzenia Panie i Panowie w przyszłym tygodniu ! :)

ODPOWIEDZ