Andrew's Pitchfork.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Stforex pisze:30% w ciągu tygodnia to bardzo dużo.

To 120% w ciągu miesiąca.

Pytanie tylko, czy z wielkościami, którymi grasz czujesz się komfortowo?

66 pips = 30% to daje 2% na pips. Szczerze powiedziawszy dość sporo, jak na regularną grę.
Chyba w końcu zapanowałem nad stratami i przyznam, że bez emocji je przyjąłem.
Zależy od rozmiaru straty. Umysł przyjmuje najlepszy możliwy sposób racjonalizacji - "to tylko 2% kapitału" lub "to tylko 5 złotych".

W przypadku ryzyka rzędu SL=30% pozostaje tylko ta druga opcja.

Pozdrawiam.

PS. Pamiętaj, że to kreski są pochodną ceny, a nie cena wynikiem kresek.
Uhm, troszkę się mylisz. To jest niecałe 0,5% na 1 pips, gdyby to było 2% to zarobiłbym ponad 130% prawda ?. Staram się S/L trzymać na poziomie 7,5% kapitału (15 pipsów), nie więcej.

Podobno idealna wartość to 2-3% - do tego zmierzam. W przyszłym tygodniu postaram się wchodzić tylko przy bandach (rynek lubi zawracać) i obniżę wartość stop lossa do 10 pipsów ( 5% kapitału).

Wartość lota, jest dostosowana do wielkości kapitału (Plan zakłada że do każdej 'stówki' + 0,01 lota), aktualnie wynik wyszedł trochę więcej, bo lot mam wyższy o 1 stopień niż być powinien do kapitału.

Kolejna sprawa, wydaję mi się, że żeby jednak na forexie coś osiągnąć, to przede wszystkim trzeba patrzeć na pieniądze jednak pod względem % kapitału.

Kolejna sprawa, Pitchfork zapewnia bardzo dużą skuteczność setup'ów.
Nic kolejny tydzień zweryfikuje moje działania ;)

Ps. Wklejam widełki które jak się okazuję, były zasadzone idealnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

trader pisze:Jest to kontynuacja widelca nakreślonego wczoraj przed zamknięciem i zamieszczonego kilka postów temu.
Pozycja otworzona z potencjałem na ok 70-80pkt. Na chwilę obecną zrealizowana jest połowa ruchu. No i SL przesunięty jest już na +10pkt.

Z obserwacji mogę stwierdzić, że w momencie gdy którakolwiek z linii jest naruszona tym mniejszy SL trzeba dawać przy kolejnych testach danej linii.
Ale nie używałem Pitchforka zbyt długo więc mogę być w błędzie - proszę mnie wtedy poprawić ;)
Na twoim wykresie masz wyjście ceny poza widelca. Wg teorii hagopiana powinieneś tam puścić linię równoległą tzw. sliding parallel. Przyda ci się później do zdiagnozowania zmiana trendu.

Co do wyjścia z pozycji, ja bym na pewno uciekał w momencie Price failure -> wykres nie dociera do mediany (później ew. można znów zająć pozycję z ciasnym SL na bandzie) i po przebiciu ślizgacza.

Tak czy owak zysk masz zabezpieczony :)).

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

Mediany są fajne, z jakich opracowań korzystałeś?

Mpapiez

pawelklos pisze:Mediany są fajne, z jakich opracowań korzystałeś?
1) Sukces na giełdzie -> Rozdział Jerzego Kozaka
2) Darmowy materiał że szkoleń Jerzego Kozaka na forexchartist.
3) Gordon DeRoss - Trading with the Pitchfork ( książka angielska)

+ 4) S/R Trading Jerzy Kozak - też bardzo przydatne :) przydaje się w mediankach.

5) Jestem samoukiem :) zbieram "expa" :).

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Mpapiez pisze:
Uhm, troszkę się mylisz. To jest niecałe 0,5% na 1 pips, gdyby to było 2% to zarobiłbym ponad 130% prawda ?. Staram się S/L trzymać na poziomie 7,5% kapitału (15 pipsów), nie więcej.
Aj, masz rację. Źle przeliczyłem ;)

Pozdrawiam i powodzenia!

Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: trader »

Mpapiez pisze:Co do wyjścia z pozycji, ja bym na pewno uciekał w momencie Price failure n wykres nie dociera do mediany (później ew. można znów zająć pozycję z ciasnym SL na bandzie) i po przebiciu ślizgacza.
Chyba właśnie taki scenariusz się rysuje. Więc zamiast 80pkt, które pojawiły się na chwilę realizujemy 50pkt zysku i czekamy na możliwość wejścia na dolnej bandzie (czyli ok 20pkt poniżej obecnego kursu) :)
Just do it !

Mpapiez

trader pisze:
Mpapiez pisze:Co do wyjścia z pozycji, ja bym na pewno uciekał w momencie Price failure n wykres nie dociera do mediany (później ew. można znów zająć pozycję z ciasnym SL na bandzie) i po przebiciu ślizgacza.
Chyba właśnie taki scenariusz się rysuje. Więc zamiast 80pkt, które pojawiły się na chwilę realizujemy 50pkt zysku i czekamy na możliwość wejścia na dolnej bandzie (czyli ok 20pkt poniżej obecnego kursu) :)
Tak jest, cena zaliczyła faila, wraca ci do bandy.
Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu. Wejście ponowne na bandzie, pozowoli minimalizować ewentualną stratę. Wyjście poza bandę, może oznaczać zmianę trendu. Pierwszym potwierdzeniem jest linia Slidingu, przy takim kącie nachylenia, hagopian będzie dość daleko.

Spróbuj sobie ustalić opory i wsparcia, pomożecie ci to określić się gdzie teraz jesteś.

Ps. Domaluj sobie ślizgającą linie równoległą ! Jak ci cena nie wyjdzie poza nią, to możesz śmiało wchodzić z SL tuż pod nią.

Powodzonka :)

Mpapiez

To jest silniejsze ode mnie ;). Wszedłem na pozycje. Powody wejścia ? bounce na medianie + bounce na oporze + dobre wieści z UE + ktoś duży kupuje EUR/GBP.

Nic, zobaczymy co z tego będzie i jak amerykanie zareagują na nowe wieści z UE.

:SL: 10 pkt
:TP: 30 pkt
RR: 3:1

Edit: Troszkę ulepszone widły.

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

Mpapiez pisze:
pawelklos pisze:Mediany są fajne, z jakich opracowań korzystałeś?
1) Sukces na giełdzie -> Rozdział Jerzego Kozaka
2) Darmowy materiał że szkoleń Jerzego Kozaka na forexchartist.
3) Gordon DeRoss - Trading with the Pitchfork ( książka angielska)

+ 4) S/R Trading Jerzy Kozak - też bardzo przydatne :) przydaje się w mediankach.

5) Jestem samoukiem :) zbieram "expa" :).
Google nic nie wie na ten temat: Gordon DeRoss - Trading with the Pitchfork

Chodziło ci o tego Pana: http://www.pitchforkprimer.com/ ?

Mpapiez

pawelklos pisze: Google nic nie wie na ten temat: Gordon DeRoss - Trading with the Pitchfork

Chodziło ci o tego Pana: http://www.pitchforkprimer.com/ ?
Ten Pan na zdjęciu to Gordon DeRoss, uczeń Andrew'a koleia który wymyślał te widełki :).

I tak, najprawdopodobniej to ta książka. Ja ją znalazłem na jakimś forum brazylijskim ^^ w wersji angielskich z hasłem dostępowym. To są podobno materiały szkoleniowe samego Andrew'a.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2012, 13:38 przez Mpapiez, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ