Andrew's Pitchfork.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

Cadermo pisze:
Mpapiez pisze:Handluję przy pomocy bardzo prostej metody zwanej widłami Andrews'a. Jest to koleś który się dorobił na tej metodzie około 250 mln dolarów (dziś równowartość 1 mld USD) jeszcze zanim komputerki były tak łatwo dostępne.
Metoda ta jest dziś dość popularna. Z poźniejszym czasem została ulepszona przez studenta Andrew'sa , nijakiego gościa o nazwisku Hapogian.

Polega ona na określeniu trendu i zlokalizowaniu 3 punktów zwrotnych. Dobrze jest gdy punkt zwrotny wejściowy jest oparty o lokalny support lub resistance.
Główna założenie mówi że cena osiągnie medianę i zawróci. I tak się będzie działo w 80% przypadków ! (I z doświadczenia powiem że tak jest
Możesz wrzucić kilka screenów z wyjaśnieniem?
O tu:
http://forexchartist.pl/o-medianach/
Ups .. a już jest link do szkolenia ... no nic .
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: trader »

Na DAXie ładny widelec się wykreśla ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Just do it !

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

trader pisze:Na DAXie ładny widelec się wykreśla ;)
No faktycznie :).

Troszkę dziś jeszcze poskalpowałem na konsolidacji i powiedzmy że zarobiłem na BE.

Przy okazji, znalazłem fajny wskaźnik. Nazywa się alligator ;) i właśnie wsadziłem go na miejscu średniej kroczącej :). To i tak ma mi służyć ocenieniu kierunku trendu (pomocniczo) a aligator się miły wydaje ;)).

http://forex-indicators.net/bill-willia ... -indicator

Mpapiez

Witam,

Na dzień dobry trade ze wczoraj w nocy. Co prawda nieudany, ale mam lekcję na przyszłość. Mianowicie :) do mojego TP brakło dosłownie 2 pipsów. Natomiast idąc w drugą stronę też brakło 2 pipsów a mimo wszystko stop loss zadziałał. Wynika to z różnicy BID/ASK.
Krótko mówiąc od dziś zwiększam stały stop loss do 20 pkt - tak żeby się nie denerwować niepotrzebnie.

Wnioski na dziś ? Jak już puszczam takie coś na noc na przyszłość to koniecznie trailing stop. Jak bym to zrobił, byłby +15 pipsów, a nie - 15 :)) - no a gdyby TP zadziałał to było by + 30 pipsów ;)). Ale jak pech to pech.

Wczoraj wieczorem troszkę poskalpowałem jeszcze na konsolidacji, więc zarobiłem na tą stratę.

Dzień zaczynam od - 6 pipsów :). Zobaczymy jaki będzie wynik na koniec dnia.
Screen poniżej.

Mpapiez

Dzisiaj pasmo niepowodzeń. Możliwe że przejadło mi się, dlatego postanowiłem zrezygnować już z handlu na dzisiaj i zamknąć tydzień.

Jakie popełniłem błędy ?

Po pierwsze. Nie uszanowałem linii hagopiana. Który zasygnalizował mi wyjście z wideł. Gdzie błąd ? Ustawiłem SL na - 15 pkt. Pomimo że wejście było relatywnie dobre, SL leżał 12 pkt poniżej lini wyznaczonej przez hagopiana - co spodowodowało niepotrzebną stratę.

Po drugie. Cena doleciała do kolejnej linii oporu. Idalne miejsce do rysowania wideł. Narysowałem - te czarne. Jaki błąd ? Pozycję zająłem troszkę późno. Niemniej jednak, zamiast grać to co widziałem, zagrałem to co mówili. Dokładnie wypowiedź jakiegoś Czecha o wyjściu Grecji z UE utwierdziła mnie w przekonaniu że się mylę i runie w dół.

Oczywiście stało się wręcz przeciwnie. Cena doleciała i do mediany i tam zaczeła zawracać.

Wynik ? po trzech SL i wczorajszym wieczornym wejściu - 55 pipsów.

Wnioski :

1) Jedno mnie cieszy. Chyba w końcu zapanowałem nad stratami i przyznam, że bez emocji je przyjąłem. Wynika to pewnie z tego że od 3 dni gram stałym SL i czuję się bezpieczniej. Kolejna sprawa, trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść. Są też inne dni na grę, a dawcą kapitału już nie mam zamiaru być.

2) Od dziś nie zwracam uwagi na opinię analityków. To była główna rzecz, przez którą dziś poniosłem stratę. Skoro analitycy są tacy dobrzy, to dlaczego analizują a nie robią milionów ?

3) Wstrzymam się z grą w momencie podawania ważnych danych ekonomicznych. Tych w kalendarzu oznaczonych 3 byczkami. Dlaczego ?
Za duże zawirowania są... Przychodzą dobre dane ekonomiczne, cena wali do góry, żeby wpaść w porozstawiane zlecenia [S] oczekujące i leci w dół.
No po prostu chaos.

Wynik:

Czyli pewnie to co ciekawi najbardziej:

Wynik tygodniowy : +66 pips. Wzrost kapitału: +30,6 %

Szału nie ma. Jednak to jest pierwszy tydzień grania wg. planu i to są skutki jego nie przestrzegania. Niemniej jednak cieszę się że jestem na plus. 30 % drogą nie chodzi :)).

Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Widelec wrzucony dla DAXa zadziałał i kurs zmierza w kierunku mediany. Można obserwować ten rejon w poszukiwaniu okazji na zajęcie eSek :)
Just do it !

Mpapiez

trader pisze:Widelec wrzucony dla DAXa zadziałał i kurs zmierza w kierunku mediany. Można obserwować ten rejon w poszukiwaniu okazji na zajęcie eSek :)
No ładny widelec :).

Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Jest to kontynuacja widelca nakreślonego wczoraj przed zamknięciem i zamieszczonego kilka postów temu.
Pozycja otworzona z potencjałem na ok 70-80pkt. Na chwilę obecną zrealizowana jest połowa ruchu. No i SL przesunięty jest już na +10pkt.

Z obserwacji mogę stwierdzić, że w momencie gdy którakolwiek z linii jest naruszona tym mniejszy SL trzeba dawać przy kolejnych testach danej linii.
Ale nie używałem Pitchforka zbyt długo więc mogę być w błędzie - proszę mnie wtedy poprawić ;)
Just do it !

Lubisz to s...
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Lubisz to s... »

Witam, kiedyś zaczynałem od widełek andrzeja, polecam, zwłaszcza początkującym którzy mają wątpliwości gdzie zamknąć pozycję i jak nią zarządzać.

Poniżej bardzo ciekawy setupik na edku.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

30% w ciągu tygodnia to bardzo dużo.

To 120% w ciągu miesiąca.

Pytanie tylko, czy z wielkościami, którymi grasz czujesz się komfortowo?

66 pips = 30% to daje 2% na pips. Szczerze powiedziawszy dość sporo, jak na regularną grę.
Chyba w końcu zapanowałem nad stratami i przyznam, że bez emocji je przyjąłem.
Zależy od rozmiaru straty. Umysł przyjmuje najlepszy możliwy sposób racjonalizacji - "to tylko 2% kapitału" lub "to tylko 5 złotych".

W przypadku ryzyka rzędu SL=30% pozostaje tylko ta druga opcja.

Pozdrawiam.

PS. Pamiętaj, że to kreski są pochodną ceny, a nie cena wynikiem kresek.

ODPOWIEDZ