ACTA: nadchodzi atak internetowej cenzury

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.

ACTA - znajomość ustawy (czy przeczytałeś) i stosunek do niej

Czytałem - nie chcę wprowadzania
28
41%
Czytałem - chcę wprowadzania
6
9%
Nie czytałem - nie chcę wprowadzania
27
40%
Nie czytałem - chcę wprowadzania
7
10%

Liczba głosów: 68

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

sonny takie rzeczy regulują nasze przepisy i tego ACTA nie przeskoczy.
Bez uszczerbku dla prawodawstwa Strony dotyczącego przywilejów, ochrony poufności źródeł
informacji lub przetwarzania danych osobowych
, każda Strona zapewnia swoim organom sądowym, w
cywilnych procedurach sądowych dotyczących dochodzenia i egzekwowania praw własności
intelektualnej, prawo do nakazania sprawcy naruszenia lub domniemanemu sprawcy naruszenia, na
uzasadniony wniosek posiadacza praw, by przekazał posiadaczowi praw lub organom sądowym,
przynajmniej dla celów zgromadzenia dowodów, stosowne informacje, zgodnie z obowiązującymi
przepisami ustawodawczymi i wykonawczymi, będące w posiadaniu lub pod kontrolą sprawcy
naruszenia lub domniemanego sprawcy naruszenia. Informacje takie mogą obejmować informacje
dotyczące dowolnej osoby zaangażowanej w jakikolwiek aspekt naruszenia lub domniemanego
naruszenia oraz dotyczące środków produkcji lub kanałów dystrybucji towarów lub usług
stanowiących naruszenie lub domniemane naruszenie, w tym informacje umożliwiające identyfikację
osób trzecich, co do których istnieje domniemanie, że są zaangażowane w produkcję i dystrybucję
takich towarów lub usług oraz na identyfikację kanałów dystrybucji tych towarów lub usług.
Dlatego cały czas powtarzam że teraz trzeba patrzeć na ręce politykom jak będą majstrować coś przy obecnym prawie.

Już teraz BSA wchodziła ludziom do domu na podstawi informacji od operatorów internetowych i zabezpieczała komputery.
Nic się nie zmieni w tej kwestii. Chyba że nie dopilnujemy to wtedy może być gorzej.

ps. Nie wyrywaj z kontekstu bo to zakłamuje cały obraz. :) Cytuj w całości.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2012, 19:09 przez daromanchester, łącznie zmieniany 1 raz.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

marcinx64
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marcinx64 »

Może nic nie zmieni w kwestii praw autorskich, ale amerykanie już zacierają rączki, bo daje im się narzędzie do egzekwowania praw patentowych (na żywność, oprogramowanie, technologię itd.)
Sukces jest owocem dobrych decyzji, dobre decyzje są owocem doświadczenia, doświadczenie jest owocem złych decyzji.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

marcinx64 ale my tez możemy teraz swoje chronić.
I nie musimy sie ich teraz bać że jak się odezwiemy to na nas będą krzywo patrzyć.
Jeśli jakaś polska firma będzie właścicielem jakiego produktu i praw do niego a jakiś jankes będzie sprowadzał z chin podróbkę to możemy na równych prawach dochodzić tego.
Ja już mam na celowniku kilka amerykańskich firm :) hehehe
Mógłbym im narobić nie lada problemów ale to koledzy a ja na tym nic nie zyskam więc szczerze mam to w d.... :)
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Madry Polak po szkodzie nie przed..

http://prawo.vagla.pl/node/8735
http://prawo.vagla.pl/acta

Jak n lat temu tego typu tematy otwierałem to kpiono :lol:

Legislacja w Polsce jak wszedzie dno.. ale swiat zaczal sie budzic odkrywajac ze nie nalezy on do nich jak sie wydawalo :lol:
uła.. bolesne..

A będzie gorzej.. zawsze tak jest 8)
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

sonny
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sonny »

daromanchester pisze: Dlatego cały czas powtarzam że teraz trzeba patrzeć na ręce politykom jak będą majstrować coś przy obecnym prawie.
rozumiem że czytasz skrupulatnie i namiętnie biuletyny "Rolnictwa i Rybołówstwa" od deski do deski :lol:

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

sonny badałem tą sprawę z tym nieszczęsnym zapisem na 40 stronie komunikatu "Rolnictwa i Rybołówstwa".
Z w mojej opinii na podstawie niedługich poszukiwań doszedłem do następujących wniosków.

ACTA
Mimo iż ACTA nie zmieni dorobku prawnego UE, ponieważ prawodawstwo UE jest
znacznie bardziej zaawansowane niż bieżące standardy międzynarodowe –
wprowadzi jednak nową międzynarodową normę, w oparciu o porozumienie TRIPS
Światowej Organizacji Handlu (przyjęte w 1994 r.). Umowa ta będzie zatem
korzystna dla unijnych eksportujących posiadaczy praw, działających na światowym
rynku i spotykających się obecnie za granicą z nieustannym i rozpowszechnionym
naruszaniem swoich praw autorskich, praw związanych ze znakami towarowymi,
patentami, projektami i oznaczeniami geograficznymi.
Z tego co się zorientowałem ACTA opiera się o stare porozumienie TRIPS z 1994r. Wręcz jest to rozbudowana wersja TRIPS.
http://pl.wikipedia.org/wiki/TRIPS
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... %29:PL:PDF
www.eifl.net/system/files/201101/11_pol_trade.pdf
W ramach Światowej Organizacji Handlu (WTO) i z tego co czytałem to podlegało to właśnie pod departament rolnictwa.
Pamiętajmy że wtedy internetu prawie praktycznie nie było w Polsce a co dopiero departamentu cyfryzacji lub innych cudów.
Nikomu przez lata nie chciało się tego zmienić i tak zostało.
Za bardzo politycy nawet nie potrafią się z tego wytłumaczyć bo nie mieli o tym pojęcia.
No i teraz piją to cobie nawarzyli.

Dodano po 2 minutach:

sonny jeszcze jedno. Nie potrzebny ten sarkazm. Przepisy które teraz politycy będą uchwalać będą krajowe a nie międzynarodowe.
Więc oglądaj posiedzenia sejmu, czytaj dzienniki ustaw a będziesz na bieżąco.

sonny
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sonny »

czyli mówisz mi, że to jest jakaś tam mało znacząca umowa pod którą podpisują się jakieś tam mało znaczące państwa
Australia, Republika Austrii, Królestwo Belgii, Republika Bułgarii, Republika Cypryjska, Republika Czeska, Królestwo Danii, Republika Estońska, Unia Europejska, Republika Finlandii, Republika Francuska, Republika Grecka, Królestwo Hiszpanii, Irlandia, Japonia, Kanada, Republika Korei, Republika Litewska, Wielkie Księstwo Luksemburga, Republika Łotewska, Republika Malty, Królestwo Marokańskie, Meksykańskie Stany Zjednoczone, Królestwo Niderlandów, Republika Federalna Niemiec, Nowa Zelandia, Rzeczpospolita Polska, Republika Portugalska, Rumunia, Republika Singapuru, Republika Słowacka, Republika Słowenii, Stany Zjednoczone Ameryki, Konfederacja Szwajcarska, Królestwo Szwecji, Republika Węgierska, Republika Włoska oraz Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.

Płoć
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Płoć »

Daromanchester...., Ty na prawdę wierzysz, ze ktoś jest w stanie to wszystko ogarnąć? Posłowie głosują za czymś i nie wiedzą za czym, a zwykły człowiek ma wiedzieć wszystko?

Edit: Fakt, przepraszam...., my jesteśmy spekulantami, a to radykalnie zmienia postać rzeczy.

No ale jak ktoś nie jest spekulantem to ciezko mu będzie to wszystko ogarnąć:)

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

sonny ja mówię że ona jest bardzo istotna. Ale może być niebezpieczna u nas w kraju jeśli ustawy pozmieniają.
To jest trochę jak z ekstradycją. Taki przykład mi się nasunął.
Można żądać ekstradycji z polski do usa jeśli osoba popełniła przestępstwo w usa które u nas w prawie też jest zagrożone karą. (tzw. zasada podwójnej karalności)

Czyli innymi słowy jeśli zjadłeś niekoszerne jedzenie w usa a tam to jest karane więzieniem a u nas nie jest to nie mogą Cię wydalić :)

Płoć sztuką nie jest wiedzieć tylko się dowiedzieć. Nikt Ci na talerzu nie przyniesie każdej ustawy z opisem jak ona Tobie może bezpośrednio zagrozić.
Trzeba samemu mieć rękę na pulsie albo mieć to gdzieś. Innego wyjścia nie ma.
Od tego też jest zawsze aktualna opozycja, no chyba że razem coś knują to wtedy mamy przerąbane :)

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Wie ktoś może jak to jest w USA z tym całym SEPA? Jest to jakiś problem?

ODPOWIEDZ