Droga Susła
- Good Will Hunting
- Pasjonat
- Good Will Hunting
- Pasjonat
Nie ma pozycji ponieważ nic dzisiaj nie grałem. Nie obserwuje rynku zbyt wnikliwie ponieważ uczę się do egzaminu, nakreśliłem sobie kilka ciekawszych LT na kilku parach ale że do żadnej nie doszli to nie szukałem wejścia na siłę i nic nie grałem. Tak będzie mw. do 2 lutego 
Dziś po prostu nie było sygnału na który czekałem.

Dziś po prostu nie było sygnału na który czekałem.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.
Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.
- Good Will Hunting
- Pasjonat
Po co? Jakbym się upierał i szukał na siłe na kilku parach jakichś setupów z niskich interwałów typu M1 czy M5 to byłyby jakieś wejścia pewnie nawet część byłaby zyskowna ale no to nie na tym polega żeby dla złapania ochłapu ryzykować pieniądze. Wiesz, przypuszczam że to rozumiesz, ale na pewnym etapie na forexie dochodzisz do momentu w którym czas przestaje Cię gonić, kiedy nie musisz codziennie otwierać kilku pozycji i psychika pozwala Ci ograniczyć się tylko do tych wejść których jesteś pewien i tych, które naprawdę chcesz wziąć. Kiedy zaczynałem potrafiłem otworzyć w ciągu dnia więcej pozycji niż teraz otwieram w ciągu miesiąca mimo że tak wtedy jak i teraz nie byłem żadnym skalperem
. Generalnie z czasem doszedłem do wniosku że pośpiech jest jednym z naszych największych wrogów (tak na giełdzie jak w życiu - ja filozof). I po prostu przestałem gonić. Teraz zamiast starać się zrobić x pipsów / dziennie i zarobić y pieniędzy / miesięcznie staram się po prostu grać dobrze, a kiedy nie mogę zagrać dobrze (tak jak dzisiaj) to nie gram w ogóle. Jestem wolny jak żółw
.
Wiadomo że pewnie niejeden może dzisiaj powiedzieć że systemem XYZ zrobił 100 pipsów i w ciągu miesiąca osiągnął 2x lepszy wynik ode mnie. W porządku, na pewno jest wiele lepszych systemów od prezentowanego i jeszcze więcej lepszych traderów ode mnie. Rzecz w tym że ja już dawno przestałem się tym przejmować, podobnie jak tym że w ciągu ostatnich dwóch dni nie ugrałem niczego.
Forex jest naprawdę bardzo podobny do pokera. Ja siedzę przy stoliku i pasuje przy kolejnych rozdaniach czekając na parę Asów podczas kiedy inni grają. Prawdopodobnie nie wygram w ten sposób żadnego turnieju ale miesiąc w miesiąc będę wstawał od stołu z coraz większą garścią żetonów. Zresztą z tego konta które tutaj podpiąłem postaram się własnie zbudować w ten sposób depozyt zaczynając od podstaw.
Od razu zaznaczam że powyższy post nie jest kierowany do Ciebie ridera, bo coś mi podpowiada że doskonale rozumiesz moją postawę i nie trzeba Ci tutaj niczego wyjaśniać. Napisałem go (posta) tak rozlegle z myślą głównie o początkujących dość licznie ponoć czytających ten temat.

Wiadomo że pewnie niejeden może dzisiaj powiedzieć że systemem XYZ zrobił 100 pipsów i w ciągu miesiąca osiągnął 2x lepszy wynik ode mnie. W porządku, na pewno jest wiele lepszych systemów od prezentowanego i jeszcze więcej lepszych traderów ode mnie. Rzecz w tym że ja już dawno przestałem się tym przejmować, podobnie jak tym że w ciągu ostatnich dwóch dni nie ugrałem niczego.
Forex jest naprawdę bardzo podobny do pokera. Ja siedzę przy stoliku i pasuje przy kolejnych rozdaniach czekając na parę Asów podczas kiedy inni grają. Prawdopodobnie nie wygram w ten sposób żadnego turnieju ale miesiąc w miesiąc będę wstawał od stołu z coraz większą garścią żetonów. Zresztą z tego konta które tutaj podpiąłem postaram się własnie zbudować w ten sposób depozyt zaczynając od podstaw.
Od razu zaznaczam że powyższy post nie jest kierowany do Ciebie ridera, bo coś mi podpowiada że doskonale rozumiesz moją postawę i nie trzeba Ci tutaj niczego wyjaśniać. Napisałem go (posta) tak rozlegle z myślą głównie o początkujących dość licznie ponoć czytających ten temat.
Ja ograniczyłem czas pracy do około 8 godzin dziennie (scalpuję i szukam okazji na 100 pipsów -taka stała wartość ) . Robię to w bardzo prosty sposób. Scalpowanie scalpowaniem ,ale staram się szukać okazji na większy trejd i 2 takie trejdy dodatkowe po 100 pipsów na tydzień wpadają. Zależy oczywiście od tygodnia ,ale nie ograniczałbym się aż tak bardzo .Każdy potrzebuję co innego
Jednym potrzebne jest 20 pipsów dziennie ,drugim 70
Jedni chcą zarabiać 30 000zł dziennie ,innym starczy 3000zł miesięcznie
Pozdrawiam i trzymam kciuki w szczególności za LT .

- Good Will Hunting
- Pasjonat
Ja też się nie ograniczam. Rozrysowałem sobie linie trendu do których gdyby dzisiaj doszli to pewnie zarobiłbym kilkaset pipsów, nie doszli dzisiaj to dojdą jutro, nie zareagują to zareagują na nowe. Totalny luz
.
Oczywiście nie chodzi mi tutaj o negowanie matematyki i dowodzenie że 400 pipsów miesięcznie jest lepsze niż 1000
, rzecz jasna im więcej tym lepiej ale 400.. 400 jest wystarczające. Zresztą co ja mówię, nawet 200 jest jeśli grasz sobie 10-lotami oczywiście.

Oczywiście nie chodzi mi tutaj o negowanie matematyki i dowodzenie że 400 pipsów miesięcznie jest lepsze niż 1000

Jeśli już o tym mówimy to nie wyznaczam sobie górnego limitu. Jeśli tylko będę miał depozyt na to żeby lecieć 30-lotami i robić na 400 pipsach 360 tys. miesięcznie to na pewno nie będę się wahał. Póki co z wolumenem jest trochę gorzej ale w rok dobrej gry, kiedy z 1000 zł tutaj dojdę do 100 tys. "tam" dojdę do 30 lotówJedni chcą zarabiać 30 000zł dziennie ,innym starczy 3000zł miesięcznie

- Good Will Hunting
- Pasjonat
Będę dzisiaj obserwował AUD/USD licząc na odbicie od wzrostowej LT z H1 oraz na odbicie po ponownym przetestowaniu przełamanej LT spadkowego z D1. Okazja zapowiada się być niezła.
Miałem już pierwszą pozycję dzisiaj, zamknięta niestety na -5 mimo że cena nawet nie doszła do SL-a ale cóż takie uroki brokera MM
. Ja też spóźniłem się trochę z wejściem.
Poniżej rysunek rozłożenia okien z rozrysowanymi LT już na platformie
PLATFORMA
Miałem już pierwszą pozycję dzisiaj, zamknięta niestety na -5 mimo że cena nawet nie doszła do SL-a ale cóż takie uroki brokera MM

Poniżej rysunek rozłożenia okien z rozrysowanymi LT już na platformie
PLATFORMA
Też obserwuję tę parę; u mnie wygląda jak w załączniku. Czy nie jesteśmy właśnie w pełni 3 fali na wykresie dziennym?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Świece japońskie: http://forex-nawigator.biz/forum/swiece ... ml#p527248
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
- Good Will Hunting
- Pasjonat