TomaszB pisze:Dlaczego nie wszedłbyś w longa na tej krótkiej niebieskiej linii (środek lekko po prawej)? Czy tylko nie zaznaczyłeś tego ponieważ to skucha?
Alez wszedlbym, po prostu nie dorysowalem strzalki, przeoczenie. Chociaz ten stoch 15m nie bardzo pokazywal L, jakos niechetnie
TomaszB pisze:A mógłbyś umieścić szablon?
Szablon? Moglbym, ale zmus sie i dodaj te pare kresek recznie, bedzie wieksza satysfakcja z wlasnej pracy ...........
Jezeli kanal sredniej wma100 jest rosnacy, szukamy wejsc tylko Long, najlepiej jak cena znajduje sie jesze w gornej czesci kanaly miedzy wma100 a linia +20. Mozna ew krotko zagrac kontre ale to dosyc ryzykowne, lapanie nozy nie poplaca.
W silnym trendzie oscylatory i cci daja falszywe sygnaly, wtedy utrzymuje nas w pozycji wskaznik chandelier exit.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wydaje mi się, że ten chandelier jest zbyteczny.
Przejrzałem trochę historii dla eur jpy 5m i widzę, że można stosować dwa rodzaje zagrywek:
1. Agresywnie - gdy średnie przecinają cci i stoch 5m zmienia kierunek a stoch 15m zmienia kierunek lub jest tego bliski.
2. Na spokojnie - po sygnale dla agresywnego wejścia czekamy na wykonanie małej korekty przez cci, a o tego dochodzi przełamanie jakiś linii wsparć i oporów. Czasami ze świec tworzą się piękne stopnie, czyli zgrupowanie świec tworzy poziome linie wsparć i oporów - to jest bardzo dobrym potwierdzeniem.
Także jak to pokazał FXLamer - linie wsparć i oporów potrafią ładnie kształtować się na średnich.
A chandelier potrafi często zbytnio zawrócić w głowie. Przynajmniej tak na moje oko. I potem często jest za późno gdy czekamy na jego potwierdzenie.