STOWARZYSZENIE INWESTORÓW RYNKU FOREX - SIRF

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Kiedyś pisałem o czymś w rodzaju wspólnego trading roomu. I takie coś miało by sens i mogło by działać na sadzie coworkingu. Osoby z dużych miast mogły by korzystać z jednej firmy coworkingowej i tam sobie razem pracować wymieniać się doświadczeniami i mieć "kolegów z pracy" a nie całymi dniami przesiadywać samemu w domu. I ja chyba właśnie pójdę taką drogą. Myślę o wynajęciu jakiegoś biura wspólnie z innymi.

Osoby tak pracujące mogłyby za jakiś czas stworzyć waśnie stowarzyszenie. Dlaczego? Bo była by jakaś podstawa ku temu. Wspólne cele, plany, znajomości itp. To jedyne co miało by sens.

Budowa stowarzyszenia od zera nie ma sensu szczególnie drogą internetową. Zobaczcie ile cudownych forów, grup dyskuskusyjnych, systemów jest w internecie dostępnych za darmo. A jednak jak mało są warte. Jak nikła jest szanse na wypracowanie poziomu w tak wąskiej grupie?

Prawdopodobieństwo znalezienia osób
-z tego samego miasta
-inwestujących
-i czyniących to profesjonalnie
graniczy z cudem.

Pomysł ogólnie popieram, ale musi wynikać z czegoś konkretnego, na pewno nie z tego forum (z całym szacunkiem dla niego) :wink:

Jedyna droga to oparcie się na relacjach (znajomościach) lub guru osobie za której pójdą inni. Ale to musi być ktoś z pomysłem i wizją. Bardzo konkretną

Awatar użytkownika
forexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexpolska »

ZZ tu raczej poruszamy temat stowarzyszenia, a twoje wpisy odnośnie podatku kastralnego niestety nie mają nic wspólnego z tym stowarzyszenie. Powiem ci tak w tym wszystkim już nie dużo brakuje, żeby ludzie wyszli na ulice tak jak w innych krajach UE i nie tylko. Tylko, że tam żyli sobie dobrze na kredyt 30-40 lat i teraz płaczą nas namówili na takie życie zaledwie kilka lat temu więc nie odczuliśmy jeszcze takich efektów dodanych jak oni i tak samo jeszcze nie czujemy dokręcania śruby. Tyle w tym temacie wracamy do stowarzyszenia.

Ja rozumiem, że tak jest ciężko ale inne opcji nie widzę. Jak na razie nie klaruje się żadna grupa w realu, która mogłaby pociągnąć to wszystko. Wiadomo stowarzyszenie musi opierać się na składkach, żeby wiązać do siebie członków rozumiem też, że 100% członków nie będzie miało potrzeby interweniowania czy też korzystania z pomocy stowarzyszenia przeciw brokerom i dla takich członków potrzeba inne elementy dodane jak szkolenia, promocje, upusty, książki czy też inne produkty.
AVAFX - uwaga uwaga to oszuści i krętacze nigdy tam nie wpłacaj pieniędzy

Awatar użytkownika
kupidyn
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kupidyn »

raczej nikt stowarzyszenia nie poprze, bo nie ma chetnych żeby pracować jako wolontariusz, lub też obecny stan rzeczy wszystkim odpowiada.

Nie wiem czemu, ale jakoś mam przeczucie, że jakby te stowarzyszenie powstalo, to pierwszym jego zadaniem byłoby doprowadzenie twojej sprawy do końca (konflikt z brokerem). Po załatwieniu sprawy usunąłbyś się w cień i miałbyś gdzieś te stowarzyszenie/ chyba że znowu powstałby jakiś spór z brokerem i potrzebna ci byłaby pomoc.

Awatar użytkownika
forexpolska
Pasjonat
Pasjonat

kupidyn pisze:raczej nikt stowarzyszenia nie poprze, bo nie ma chetnych żeby pracować jako wolontariusz, lub też obecny stan rzeczy wszystkim odpowiada.

Nie wiem czemu, ale jakoś mam przeczucie, że jakby te stowarzyszenie powstalo, to pierwszym jego zadaniem byłoby doprowadzenie twojej sprawy do końca (konflikt z brokerem). Po załatwieniu sprawy usunąłbyś się w cień i miałbyś gdzieś te stowarzyszenie/ chyba że znowu powstałby jakiś spór z brokerem i potrzebna ci byłaby pomoc.

Niestety twoje oskarżenia są chybione mojej sprawy nie doprowadzi do końca takie stowarzyszenie to już nie ten etap. Ja swoją sprawę przekazałem do prawnika/ kancelarii adwokackiej z Irlandii i tam będzie miała dalszy bieg.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

kupidyn pisze:raczej nikt stowarzyszenia nie poprze, bo nie ma chetnych żeby pracować jako wolontariusz, lub też obecny stan rzeczy wszystkim odpowiada.

Też jestem tego zdania, nic z tego wątku nie powstanie...taka prawda...
Żeby "takie coś" wypaliło, trzeba jednak (moim zdaniem oczywiście) od innej strony podejść..czyli tworzysz coś(nie ty kupidyn;) ) nieformalnego, i sam(lub z kims) ciągniesz, dajesz coś, jakąś korzyść w zamian za nic, pomagasz innym,nawet w ich sprawch w końcu masz doświadczenie, rozwijasz, aż w końcu ludzie się dołączają się i zawiązuje się coś oficjalnego.

A nie, "stwórzmy coś a niech ten i ten będzie tym kierował"...

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Też jestem tego zdania, nic z tego wątku nie powstanie...taka prawda...
Oby nie...
LowcaG pisze:Żeby "takie coś" wypaliło, trzeba jednak (moim zdaniem oczywiście) od innej strony podejść..czyli tworzysz coś(nie ty kupidyn;) ) nieformalnego, i sam(lub z kims) ciągniesz, dajesz coś, jakąś korzyść w zamian za nic, pomagasz innym,nawet w ich sprawch w końcu masz doświadczenie, rozwijasz, aż w końcu ludzie się dołączają się i zawiązuje się coś oficjaln
Zgadzam się z Tobą...,z mojego doświadczenia wynika /// obym się mylił...// że dopiero pełne reformy wymuszą na obywatelach działanie....
Nie znam się na psychologi,uważam że to co napisałem wyżej dopiero wymusi na nas racjonalne działania....

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

.... aby nie bić piany :)

kolego frexpolska podaj w punktach po co nam stowarzyszenie, po co ono miało by powstać i jakie korzyści miałbym wstępując do niego

Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to również poproszę o puszczenie wodzy fantazji

Awatar użytkownika
forexpolska
Pasjonat
Pasjonat

TeXs pisze:.... aby nie bić piany :)

kolego frexpolska podaj w punktach po co nam stowarzyszenie, po co ono miało by powstać i jakie korzyści miałbym wstępując do niego

Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to również poproszę o puszczenie wodzy fantazji
1. Pomoc w walce z brokerem.

2. Pomoc w rozwiązywaniu problemów z brokerem ( negocjacje polubowne rozwiązywanie spraw ) coś podobnego jak na FPA.

3. Pomoc w przejściu drogi urzędowej i ocena sprawy. ( wskazanie kierunku załatwiania sprawy - rozwiązywania sprawy - nie załatwienie sprawy za kogoś

4. Pomoc w rozmowach w KNF czy też u brokera.

5. Pomoc w wyborze prawnika w razie konieczności.

6. Pomoc w założeniu sprawy przeciwko brokerowi jeżeli bez prawnika.

Cześć merytoryczna.

1 Szkolenia

2. Podstawy rynku forex

3. Zagrożenia inwestycyjne i nie inwestycyjne na rynku forex.

4. Bonifikaty dla członków u brokerów.

Dobrze by było jakby w stowarzyszeniu znalazły się osoby oceniające powiedzmy 10 brokerów z rekomendacjami typu bezpieczeństwa itp. Takie coś co jakiś miesiąc może 3 miesiące do weryfikacji.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

2. Pomoc w rozwiązywaniu problemów z brokerem ( negocjacje polubowne rozwiązywanie spraw ) coś podobnego jak na FPA.

3. Pomoc w przejściu drogi urzędowej i ocena sprawy. ( wskazanie kierunku załatwiania sprawy - rozwiązywania sprawy - nie załatwienie sprawy za kogoś

7-Zrównanie w prawach wszystkich inwestorów ..// nie może być tak że inwestorzy FX i pokrewne są dyskryminowani chociażby prawnie,kuriozum jest że IKE jest dla FX nie dostępne,kuriozum jest że inwestorzy nie mogą skorzystać nawet z tych marnych ulg podatkowych które są gdy nie ma płynności na GPW,a jest gigantyczna płynność tych samych papierów na rynku między bankowym,to jest paranoja...///
8-Profesjonalna optymalizacja podatkowa..// aby inwestorzy mieli pewność że będą mieć pomoc i nikt po zgarnięciu kasy za usługę ich nie porzuci..//

9-Rynki finansowe są integralną całością i tak trzeba nie patrzeć, więc powinien być dostęp na idealnych warunkach do rynku pieniężnego
10- dostęp na idealnych warunkach do rynku dłużnego
11- dostęp na idealnych warunkach do rynku walutowego
12- dostęp na idealnych warunkach do dobrych funduszy hedge
13- dostęp na idealnych warunkach do dobrych funduszy ETF..
13- dostęp na idealnych warunkach do rachunków kustoszowych
15 - wzorem np. USA uniemożliwić brokerowi granie przeciwko klientowi..
16-Broker musi pokazać zawsze przeciwną stronę transakcji.
17-Ostre sankcje w przypadku oszukiwania na poślizgach// jest to do wykrycia//
18-Jeżeli jest to za trudne dla KNF to powinna podjąć ściślejszą współpracę w tym zakresie z CFTC oraz FSA...

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
forexpolska
Pasjonat
Pasjonat

zz pisze:

7-Zrównanie w prawach wszystkich inwestorów ..// nie może być tak że inwestorzy FX i pokrewne są dyskryminowani chociażby prawnie,kuriozum jest że IKE jest dla FX nie dostępne,kuriozum jest że inwestorzy nie mogą skorzystać nawet z tych marnych ulg podatkowych które są gdy nie ma płynności na GPW,a jest gigantyczna płynność tych samych papierów na rynku między bankowym,to jest paranoja...///
8-Profesjonalna optymalizacja podatkowa..// aby inwestorzy mieli pewność że będą mieć pomoc i nikt po zgarnięciu kasy za usługę ich nie porzuci..//

9-Rynki finansowe są integralną całością i tak trzeba nie patrzeć, więc powinien być dostęp na idealnych warunkach do rynku pieniężnego
10- dostęp na idealnych warunkach do rynku dłużnego
11- dostęp na idealnych warunkach do rynku walutowego
12- dostęp na idealnych warunkach do dobrych funduszy hedge
13- dostęp na idealnych warunkach do dobrych funduszy ETF..
13- dostęp na idealnych warunkach do rachunków kustoszowych
15 - wzorem np. USA uniemożliwić brokerowi granie przeciwko klientowi..
16-Broker musi pokazać zawsze przeciwną stronę transakcji.
17-Ostre sankcje w przypadku oszukiwania na poślizgach// jest to do wykrycia//
18-Jeżeli jest to za trudne dla KNF to powinna podjąć ściślejszą współpracę w tym zakresie z CFTC oraz FSA...

Pozdrawiam.

ZZ masz 100% racji tylko za tym trzeba lobbować w KNF i nagłaśniać sprawę w mediach a kto to może robić SIRF :)

ODPOWIEDZ