Droga Susła
- Good Will Hunting
- Pasjonat
- Good Will Hunting
- Pasjonat
Myślę że wpłacając swój pierwszy depozyt na konto real gra 0,1 lota przy 1000 zł nie jest najlepszym pomysłem. Wróć, jest fatalnym pomysłem i myślę że w 95% przypadków to prosta droga do wyzerowania konta. Wielkość pozycji powinno się - tak na początku przygody z forexem jak i po kilku latach dobierać nie tylko do depozytu ale także do doświadczenia, ogrania i psychiki. Doświadczony trader grając przy wspominanym 1000 pln depo 0,3 lota zrobi mniejsze straty niż początkujący grając 0.05 lota. Ja nie jestem jakimś starym wygą czy coś takiego, nie zrozum mnie źle ale zdarzało mi się grać przy 1000 zł niemal maksymalnym lotem, bo 0,5 i całkiem nieźle na tym wyjść. 0,1 lota przy 1000 zł powinno być idealne 

Wolałbym umrzeć niż przegrać.
Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.
na demo mam 3k i gram 0.1 lota i to wydaje mi się dosyć rozsądne jak na mój gust (tak myślę zacząć) przy ryzyku 1-2% więcej początkowo nie myślę narażać. Mamy jeszcze mikro loty ale jakoś nie jestem do tego przekonany. A wy jak widzicie początki na mikrolotach ? TF 1d raczej odpada bardziej 15m 1h. Teraz już wiesz dlaczego miałem obiekcje do 1k
i sam sobie je rozjaśniłeś wyżej
Zarówno Ty jak i ja mamy obecnie różne cele. Narazie się uczę i myślę wyłapywać wszystko co się może przydać później, przeanalizować, coś zbudować i zacząć działać
Stąd moje być może czasem głupawe zapytania, chociaż ponoć takich nie ma, są tylko głupie odpowiedzi. Generalnie to forum uważam za bardzo wartościowe, jak ktoś potrafi szukać to znajdzie niemal wszystko. Jak by nie journale Fxlamera i Asmo a także wielu innych, to bym był nadal sto lat za murzynami a tak jestem tylko 95 

“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates
- Good Will Hunting
- Pasjonat
no to taki depozyt to tylko na mikro
przyszły tydzień nie za wcześnie raczej 2-3 miechy kwestia wypracowania zyskownego systemu byle co miecha być ten przysłowiowy grosz do przodu, czyli jednak mikro a wiesz może nawet posłucham twojej rady
przynajmniej częściowo. Jak na 95 lat za murzynami to szkoda i tych 300zł
Racja im szybciej zacznę tym lepiej, tylko podstawy zgłębię. I jak tu nie lubić tego forum zawsze ktoś pomoże, doradzi, pośmiać się można 

- Good Will Hunting
- Pasjonat
Myślałem tak samo jak ty. Do póki nie "zarobiłem" kilkuset tysięcy na demo było cały czas za wcześnie. Cały czas to jeszcze nie był ten moment itd. I wiesz co? Wszedłem na real po sześciu czy tam siedmiu miesiącach gry na demo i po kilku pierwszych trade'ach zadzwonił margin. Wydawało mi się że mam całe "Price Action" w jednym palcu, psychika itp. problemy mnie nie dotyczą lecz konto real bardzo szybko to wszystko zweryfikowało. Tu już nawet nie chodzi o te pierwsze 400 złotych które sobie wpłaciłem, bo z dzisiejszej perspektywy są to naprawdę niewielkie pieniądze. Chodzi o czas. Straciłem kupę czasu "zarabiając" na demo i stojąc w miejscu.
Demo to właściwe miejsce do obeznania się z platformą i "potradeowania" przez pierwszy tydzień. Potem nawet "głupie" 100 zł przegrane na realu uczą więcej niż całe dni na demo. Nie popełniaj mojego błędu, szanuj swój czas i idź do przodu zamiast stać w miejscu i wmawiać sobie że to jeszcze nie ten moment. Idź do przodu bo tak naprawdę nawet kiedy - za te kilka miesięcy, będzie Ci się wydawało że jesteś gotów, to cały czas nie będziesz wiedział na jakim poziomie "zaawansowania" jesteś z tym co na rynku stanowi przynajmniej połowę sukcesu - ze swoją psychiką.
Demo to właściwe miejsce do obeznania się z platformą i "potradeowania" przez pierwszy tydzień. Potem nawet "głupie" 100 zł przegrane na realu uczą więcej niż całe dni na demo. Nie popełniaj mojego błędu, szanuj swój czas i idź do przodu zamiast stać w miejscu i wmawiać sobie że to jeszcze nie ten moment. Idź do przodu bo tak naprawdę nawet kiedy - za te kilka miesięcy, będzie Ci się wydawało że jesteś gotów, to cały czas nie będziesz wiedział na jakim poziomie "zaawansowania" jesteś z tym co na rynku stanowi przynajmniej połowę sukcesu - ze swoją psychiką.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.
Nie wpłacaj 3000 depozytu za pierwszym, drugim czy trzecim razem. GWH dobrze prawi - wpłać 300 i próbuj. Pierwsze depo stracisz, więc wpłać tylko odżałowane pieniądze - wygraną w totka, kieszonkowe od babci, czy prezent urodzinowy.
Na demo pykaj, aż uznasz, że jesteś gotów. Samo granie na demo nic nie daje, ale będziesz miał komfort psychiczny, że jesteś przygotowany.
EDIT: GWH ubiegłeś mnie
Na demo pykaj, aż uznasz, że jesteś gotów. Samo granie na demo nic nie daje, ale będziesz miał komfort psychiczny, że jesteś przygotowany.

EDIT: GWH ubiegłeś mnie

Hmmmm, jeżeli mogę przy tej okazji się wypowiedzieć, to mi na demo idzie zdecydowanie gooorzej, niż na realu. To jakiś ewenement.
Ja praktycznie od razu na mikro konto wskoczyłem. Na demo tylko obserwowałem wykresy i kilka razy (dosłownie kilka) wszedłem 10K lotów, żeby zobaczyć ile zielonych można w kilka sekund zarobić / stracić.
Autorowi sukcesów życzę.

Autorowi sukcesów życzę.