Dźwignia

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
FoReXfOrEvEr
Uczestnik
Uczestnik

Dźwignia

Nieprzeczytany post autor: FoReXfOrEvEr »

Witam!
Mam pytanie odnośnie dźwigni finansowej, gdyż nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:). Otóż zakładając że mam 1000$ i dźwignia wynosi 1:100 to w rzeczywistości mam 100000$. Jeżeli kurs danej waluty podniesie się o 0,02% to znaczy że mogę zyskać 200% jak i również w przypadku spadku o 0,02% stracić te 200%. Czy można stracić więcej pieniędzy niż się wpłaciło? Mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi:).

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

FoReXfOrEvEr pisze:Witam!
Mam pytanie odnośnie dźwigni finansowej, gdyż nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:). Otóż zakładając że mam 1000$ i dźwignia wynosi 1:100 to w rzeczywistości mam 100000$. Jeżeli kurs danej waluty podniesie się o 0,02% to znaczy że mogę zyskać 200% jak i również w przypadku spadku o 0,02% stracić te 200%. Czy można stracić więcej pieniędzy niż się wpłaciło? Mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi:).
Było miliony razy :) Wystarczyło przewertować ten dział .
1. Nie można stracić więcej niż się wpłaciło
2.Nie rozumiem tego pytania o procent ,ale odpowiem w inny sposób. Gdybyś miał obracać 1000 $ to byś zarobił dużo mniej. Tylko przez to ,że stosujesz dźwignie 1:100 możesz zarobić dużo więcej. Na Twoim miejscu bym raczej brał pod uwagę zmiany kursu w pipsach niż w procentach. Możesz sobie wyliczyć zysk w kalkulatorze :

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=18643

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Zakładając, że grasz całą tą kwotą ( wcale nie trzeba grać od razu całością ) wystarczy mały ruch aby zyskać 200% a gdy cena nie pójdzie w Twoim kierunku to broker zamknie Ci sam pozycje zanim stracisz więcej niż masz.
Solą życia jest kasa.

FoReXfOrEvEr
Uczestnik
Uczestnik

ridera pisze:2.Nie rozumiem tego pytania o procent ,ale odpowiem w inny sposób. Gdybyś miał obracać 1000 $ to byś zarobił dużo mniej. Tylko przez to ,że stosujesz dźwignie 1:100 możesz zarobić dużo więcej. Na Twoim miejscu bym raczej brał pod uwagę zmiany kursu w pipsach niż w procentach. Możesz sobie wyliczyć zysk w kalkulatorze :
Napisałem tak z tymi procentami dla przykładu. Narazie zaczynam się uczyć więc sory za głupoty które pisze:)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Może coś Ci pomoże wątek z linku w mojej stopce.

FoReXfOrEvEr
Uczestnik
Uczestnik

dzięki^^

Awatar użytkownika
Yawlarutan
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Yawlarutan »

ridera pisze:Nie można stracić więcej niż się wpłaciło
To akurat nie do końca prawda ;). Jeśli korzystasz z usług brokera ECN i przy zaliczeniu MC na rynku nie będzie zlecenia przeciwstawnego, może się okazać, że jesteś na minusie... To, czy będziesz musiał tę różnicę spłacać, zależy już, o ile wiem, od brokera.
Keep it simple, stupid.

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Yawlarutan pisze:To akurat nie do końca prawda Wink. Jeśli korzystasz z usług brokera ECN i przy zaliczeniu MC na rynku nie będzie zlecenia przeciwstawnego, może się okazać, że jesteś na minusie... To, czy będziesz musiał tę różnicę spłacać, zależy już, o ile wiem, od brokera.
Ok ,ale koledze chodziło chyba o to czy jak będzie na minusie to będzie na minusie -20 $ ,czy na minus kwotę zlewarowaną.

sonny
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sonny »

Yawlarutan pisze:
ridera pisze:Nie można stracić więcej niż się wpłaciło
To akurat nie do końca prawda ;). Jeśli korzystasz z usług brokera ECN i przy zaliczeniu MC na rynku nie będzie zlecenia przeciwstawnego, może się okazać, że jesteś na minusie... To, czy będziesz musiał tę różnicę spłacać, zależy już, o ile wiem, od brokera.
u MM również jest taka możliwość
przelewarujesz się przed weekendem, a po weekendzie przywita cię looka nie w twoim kierunku i jesteś na minusie

FoReXfOrEvEr
Uczestnik
Uczestnik

ridera pisze:Ok ,ale koledze chodziło chyba o to czy jak będzie na minusie to będzie na minusie -20 $ ,czy na minus kwotę zlewarowaną.
Co oznacza "kwota zlewarowana"? Ogólnie chodziło mi o to że jeżeli mam rachunek u brokera xyz i wpłacę załóżmy 10000zł to czy jest taka możliwość że stracę więcej niż wpłaciłem. Czy ta dźwignia to jest jakby taki kredyt? Chodzi mi o to żeby się nie okazało że straciłem wszystko a musze jeszcze zapłacić 8mln$ :).

ODPOWIEDZ