Dźwignia
-
- Uczestnik
Dźwignia
Witam!
Mam pytanie odnośnie dźwigni finansowej, gdyż nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:). Otóż zakładając że mam 1000$ i dźwignia wynosi 1:100 to w rzeczywistości mam 100000$. Jeżeli kurs danej waluty podniesie się o 0,02% to znaczy że mogę zyskać 200% jak i również w przypadku spadku o 0,02% stracić te 200%. Czy można stracić więcej pieniędzy niż się wpłaciło? Mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi:).
Mam pytanie odnośnie dźwigni finansowej, gdyż nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:). Otóż zakładając że mam 1000$ i dźwignia wynosi 1:100 to w rzeczywistości mam 100000$. Jeżeli kurs danej waluty podniesie się o 0,02% to znaczy że mogę zyskać 200% jak i również w przypadku spadku o 0,02% stracić te 200%. Czy można stracić więcej pieniędzy niż się wpłaciło? Mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi:).
Było miliony razyFoReXfOrEvEr pisze:Witam!

1. Nie można stracić więcej niż się wpłaciło
2.Nie rozumiem tego pytania o procent ,ale odpowiem w inny sposób. Gdybyś miał obracać 1000 $ to byś zarobił dużo mniej. Tylko przez to ,że stosujesz dźwignie 1:100 możesz zarobić dużo więcej. Na Twoim miejscu bym raczej brał pod uwagę zmiany kursu w pipsach niż w procentach. Możesz sobie wyliczyć zysk w kalkulatorze :
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=18643
Pozdrawiam
-
- Uczestnik
Napisałem tak z tymi procentami dla przykładu. Narazie zaczynam się uczyć więc sory za głupoty które pisze:)ridera pisze:2.Nie rozumiem tego pytania o procent ,ale odpowiem w inny sposób. Gdybyś miał obracać 1000 $ to byś zarobił dużo mniej. Tylko przez to ,że stosujesz dźwignie 1:100 możesz zarobić dużo więcej. Na Twoim miejscu bym raczej brał pod uwagę zmiany kursu w pipsach niż w procentach. Możesz sobie wyliczyć zysk w kalkulatorze :
Może coś Ci pomoże wątek z linku w mojej stopce.
Świece japońskie: http://forex-nawigator.biz/forum/swiece ... ml#p527248
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
- Yawlarutan
- Stały bywalec
To akurat nie do końca prawdaridera pisze:Nie można stracić więcej niż się wpłaciło

Keep it simple, stupid.
Ok ,ale koledze chodziło chyba o to czy jak będzie na minusie to będzie na minusie -20 $ ,czy na minus kwotę zlewarowaną.Yawlarutan pisze:To akurat nie do końca prawda Wink. Jeśli korzystasz z usług brokera ECN i przy zaliczeniu MC na rynku nie będzie zlecenia przeciwstawnego, może się okazać, że jesteś na minusie... To, czy będziesz musiał tę różnicę spłacać, zależy już, o ile wiem, od brokera.
u MM również jest taka możliwośćYawlarutan pisze:To akurat nie do końca prawdaridera pisze:Nie można stracić więcej niż się wpłaciło. Jeśli korzystasz z usług brokera ECN i przy zaliczeniu MC na rynku nie będzie zlecenia przeciwstawnego, może się okazać, że jesteś na minusie... To, czy będziesz musiał tę różnicę spłacać, zależy już, o ile wiem, od brokera.
przelewarujesz się przed weekendem, a po weekendzie przywita cię looka nie w twoim kierunku i jesteś na minusie
-
- Uczestnik
Co oznacza "kwota zlewarowana"? Ogólnie chodziło mi o to że jeżeli mam rachunek u brokera xyz i wpłacę załóżmy 10000zł to czy jest taka możliwość że stracę więcej niż wpłaciłem. Czy ta dźwignia to jest jakby taki kredyt? Chodzi mi o to żeby się nie okazało że straciłem wszystko a musze jeszcze zapłacić 8mln$ridera pisze:Ok ,ale koledze chodziło chyba o to czy jak będzie na minusie to będzie na minusie -20 $ ,czy na minus kwotę zlewarowaną.