Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
kupidyn
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kupidyn »

Erykos jęczysz w tym wątku jak baba. Asmo jeśli nie chce wrócić to na pewno nie wróci bo chwyci go za serce twoje jęczenie.
Wrzucaj swoje wejścia, albo dobrze zapowiadające sie setupy i wątek będzie się rozwijał i bez niego.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Gold

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Ponieważ jestem chory i nie mam co robić, pobawiłem się trochę z dziennym wykresem złota. To tylko edukacyjna analiza pokazująca aktualność strategii PA na obecnym rynku.

Chciałem pokazać, że każdy, kto zna się na formacjach świec japońskich, ma dyscyplinę i jest konsekwentny, mógł w przeciągu kilku ostatnich miesięcy solidnie zarobić, nawet wtedy, gdy, raz na jakiś czas wpadłby na negację dobrze zapowiadającej się formacji.

Dla mnie na Nowy Rok to wniosek, że strategię gry już mam , trzeba poprawić zarządzanie ryzykiem i psychologię.

Odnośnie wykresu - nasuwa się taka ogólna uwaga - ponieważ złoto w ostatnich miesiącach było w odwrocie to mamy więcej na wykresie formacji zapowiadających spadki, do tego te formacje występowały na istotnych poziomach horyzontalnych wsparć/oporów.

Obecna sytuacja, po młocie z czwartku nie jest już tak jednoznacznie spadkowa, ale ze względu na ogólny trend spadkowy można czekać na potwierdzenie jakiego oporu.. w postaci kolejnej formacji PA.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

AUDUSD

Witam w Nowy Rok i życzę wszystkiego dobrego.

Podobnie w celach szkoleniowych pooglądałem wykres AUDUSD w przeciągu parę miesięcy. Interesowało mnie kiedy formacja PA zawodziła , a kiedy przynosiła sukces.
Mamy tu na wykresie przynajmniej dwa młoty, które zawiodły, ale poza tym i tak, zwolennik PA, stosując racjonalne zarządzanie ryzykiem mógł na tej parze w przeciągu ostatnich paru miesięcy ładnie zarobić.
Nie od dzisiaj wiadomo, że nie ma strategii skutecznej na 100%.
Dlatego też , tak ważna jest cierpliwość, konsekwencja i zarządzanie ryzykiem. Młot 1 okazał się pułapką? Ok, ale czy to znaczy, żeby nie spróbować zagrać w oparciu o młot 2? Właśnie... , to jest ważne.. by nauczyć się myśleć w stylu konsekwencji stosowania strategii, którą się wybrało.

Scorpi
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Scorpi »

Oczywistym jest iż nie ma formacji skutecznej w 100%. Najlepsze patterny to bodaj 70% skuteczności w większym przedziale czasowym. Uwzględniając min. standardowy risk/reward 2:1 wystarczyłoby nam 26% skuteczności by zyskać edge. Konsekwencja stosowanej strategii, dobry mm i rm to gwarancja sukcesu :)

pablo101
Gaduła
Gaduła

Re: AUDUSD

Nieprzeczytany post autor: pablo101 »

zbyszek_w pisze:Witam w Nowy Rok i życzę wszystkiego dobrego.

Podobnie w celach szkoleniowych pooglądałem wykres AUDUSD w przeciągu parę miesięcy. Interesowało mnie kiedy formacja PA zawodziła , a kiedy przynosiła sukces.
Mamy tu na wykresie przynajmniej dwa młoty, które zawiodły, ale poza tym i tak, zwolennik PA, stosując racjonalne zarządzanie ryzykiem mógł na tej parze w przeciągu ostatnich paru miesięcy ładnie zarobić.
Nie od dzisiaj wiadomo, że nie ma strategii skutecznej na 100%.
Dlatego też , tak ważna jest cierpliwość, konsekwencja i zarządzanie ryzykiem. Młot 1 okazał się pułapką? Ok, ale czy to znaczy, żeby nie spróbować zagrać w oparciu o młot 2? Właśnie... , to jest ważne.. by nauczyć się myśleć w stylu konsekwencji stosowania strategii, którą się wybrało.
Moim zdaniem na młotku "3" mozna było uniknąc porażki. Poprostu nie grać tego ponieważ nie było sygnału wejścia tzn cena nie wyszła powyżej młotka nr "3". :oops: ja tak to widzę.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

EURUSD, cześć 1,2

Ta para "pozbawiła" mnie w zeszłym roku niemało środków..
A tymczasem, wykres też był czytelny w duchu PA, choć czasem mylący. Mieliśmy tu przede wszystkim długie formowanie się szczytu, raz fałszywe wybicie w dół, potem tydzień świec doji i w końcu - zmiana trendu na spadkowy, aż do dzisiaj.
Po drodze trend boczny, z klasyczną formacją harmoniczną.
Nie zmieściłem obecnej sytuacji technicznej, ale umieszczam wykres, bo na forum i tak się nic nie dzieje, a z wykresu widać, że PA czasem zawodzi, ale jak zadziała to daje super zysk, czego wszystkim życzę.

Dodaję ostatni rysunek z serii ćwiczeń i refleksji nad przyczyną swoich własnych porażek i się odmeldowuję.

Ps. Oczywiście zamiast Formacja przenikania (2) powinno mbyć - Formacja objęcia bessy... :oops:

pablo101

być może, młotek (3) na wykresie AUDUSD nie był do grania.
Mnie by kusił... i trudno powiedzieć, że te zagranie nie dałoby się uzasadnić stosując analizę świec japońskich. Często przecież wchodzimy na 50% zniesienia pinbara, by kupić (sprzedać) na lepszych warunkach. Ale moim celem nie było tu pisać, gdzie można było wejść, tylko ogóle spojrzenie na wykres z perspektywy PA i zobaczenie , ile tu potencjalnie było możliwości zarobku, z czego nie wykorzystałem ani jednej!

pablo101
Gaduła
Gaduła

Re: EURUSD, cześć 1,2

zbyszek_w pisze:Ta para "pozbawiła" mnie w zeszłym roku niemało środków..
A tymczasem, wykres też był czytelny w duchu PA, choć czasem mylący. Mieliśmy tu przede wszystkim długie formowanie się szczytu, raz fałszywe wybicie w dół, potem tydzień świec doji i w końcu - zmiana trendu na spadkowy, aż do dzisiaj.
Po drodze trend boczny, z klasyczną formacją harmoniczną.
Nie zmieściłem obecnej sytuacji technicznej, ale umieszczam wykres, bo na forum i tak się nic nie dzieje, a z wykresu widać, że PA czasem zawodzi, ale jak zadziała to daje super zysk, czego wszystkim życzę.

Dodaję ostatni rysunek z serii ćwiczeń i refleksji nad przyczyną swoich własnych porażek i się odmeldowuję.

Ps. Oczywiście zamiast Formacja przenikania (2) powinno mbyć - Formacja objęcia bessy... :oops:

pablo101

być może, młotek (3) na wykresie AUDUSD nie był do grania.
Mnie by kusił... i trudno powiedzieć, że te zagranie nie dałoby się uzasadnić stosując analizę świec japońskich. Często przecież wchodzimy na 50% zniesienia pinbara, by kupić (sprzedać) na lepszych warunkach. Ale moim celem nie było tu pisać, gdzie można było wejść, tylko ogóle spojrzenie na wykres z perspektywy PA i zobaczenie , ile tu potencjalnie było możliwości zarobku, z czego nie wykorzystałem ani jednej!

Cześć Zbyszek.
Rozumię o co chodzi. Powodzenia i jak najlepszych zagrań życzę. A przede wszystkim cierpliwości w oczekiwaniu na dobre setapy!
Fajnie, że ktoś jeszcze zagląda na to forum.
Pozdrawiam.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Gold

Niedoceniłem młotka z ostatniej sesji 2011 na złocie.
Teraz, gdy widać mocną dynamikę odbicia bardziej staje się widoczne, że siła tego młotka polegała na :

1. miejscu wystąpienia,
2. oraz tym, że można traktować ten młotek jako PORAŻKĘ FAŁSZYWEGO wybicia w dół.., czyli złamania wsparcia z poprzedniego MEGA MŁOTA

Teraz ewentualna gra w oparciu o PA może polegać na sygnale zakończenia korekty. Zobaczmy czy i gdzie się pojawi...
W każdym razie ... była szansa, by z początkiem roku (czyli wczoraj) zagrać w oparciu o ten młotek. Nie piszę tego z żalem, a jedynie po to , by uczyć się wyciągać wnioski.

pablo101
Gaduła
Gaduła

Re: Gold

zbyszek_w pisze:Niedoceniłem młotka z ostatniej sesji 2011 na złocie.
Teraz, gdy widać mocną dynamikę odbicia bardziej staje się widoczne, że siła tego młotka polegała na :

1. miejscu wystąpienia,
2. oraz tym, że można traktować ten młotek jako PORAŻKĘ FAŁSZYWEGO wybicia w dół.., czyli złamania wsparcia z poprzedniego MEGA MŁOTA

Teraz ewentualna gra w oparciu o PA może polegać na sygnale zakończenia korekty. Zobaczmy czy i gdzie się pojawi...
W każdym razie ... była szansa, by z początkiem roku (czyli wczoraj) zagrać w oparciu o ten młotek. Nie piszę tego z żalem, a jedynie po to , by uczyć się wyciągać wnioski.
Zbyszek, ja to grałem. Zamknałem na 1610.

expedient warzywniaka

Nieprzeczytany post autor: expedient warzywniaka »

zbyszek_w dzisiaj o 17 powstał ładny pinbar na H1.
Walka trwa, więc może dobrze już wsiąść w stronę młotka o którym pisałeś ?

ODPOWIEDZ