NinjaTrader
- bartek1916
- Pasjonat
Re: Dane historyczne:/
Po pierwsze i najważniejsze Ninja korzysta, przechowuje i używa do różnych celów dane w 2 odrębnych plikach.tomsil1988 pisze:Podpinam się pod prośbę Bartka1916. Jest ogromy problem z danymi historycznymi, przynajmniej w moim przypadku, zarejestrowałem się na wszystkim (darmowych) serwerach podanych przez NinjaTrader w celu uzyskania danych historycznych, niestety z przykrością stwierdzam że jeśli chodzi o dane tickowe można liczyć na max 3 ostatnie tygodnie, jeśli dane minutowe- jedynie pół roku.
Poratuje mnie ktoś danymi na główne pary walutowe, lub wyjaśni w jaki sposób mogę pobrać te dane lub przetworzyć na język zrozumiały dla NinjaTradra?
Pomijając ich nazwę i lokalizację podstawowy problem polega na tym, że dane pobrane z plików csv pojawią się oczywiście na wykresach ale nie będzie można z nich korzystać do celów symulacji tradingu. Te muszą mieć inny, dostosowany do tego celu format i w zasadzie można je pozyskać tylko na 2 sposoby
1. w trakcie normalnej pracy w połaczeniu z brokerem mieć włączoną funkcję w Tools

2. Można pobrać spreparowane już dane przez firmę Ninja (trzeba jednak mieć wykupioną własną licencję na program. Używamy do tego celu funkcji File

Dane pobrane w pierwszy lub drugi sposób można wykorzystać do treningu symulującego w 100% normalną sesję z normalnym składaniem zleceń a nawet wykorzystaniem strategii (również ATM). W tym celu trzeba jedynie połączyć się w Ninji z brokerem oznaczonego na liście jako "Market replay connection"
Drugi tym danych historycznych pobranych za pomocą plików csv NIE MOŻE być podstawą do takiego treningu lecz jedynie do przeglądania na ekranie wykresu i wzrokowej oceny swoich wejść i wyjść.
Dane do tego celu można pobrać z MT4
Uruchamiamy MT4, wchodzimy w Narzędzia

Ninja wymaga dla plików z danymi minutowymi formatu:
yyyyMMdd HHmmss;open price;high price;low price;close price;volume
czyli np:
20061023 004400;1377.25;1377.25;1377.25;1377.25;86
Dane wyexportowane z MT4 mają trochę inny format niż wymagane do importu w Ninji i trzeba je wobec tego przerobić np za pomocą programu csved (można znaleźć w necie, jest freewarowy)
Po uruchomieniu otwieramy plik zapisany w wybranym wcześniej podkatalogu.
wykonujemy 3 kolejne czynności:
1. łączymy kolumnę 1 i 2 używając funkcji Join Columns z zakładki Join and Split , przy czym musimy dodać spację między kolumnami zaznaczając "Add Text Between i wbijajać w pole powyżej właśnie 1 spację.
2. usuwamy kropki oraz dwukropki z pierwszej kolumny używając funkcji Search Replace (za pierwszym razem w search text wstawiamy znak kroki a za drugim znak dwukropka. Pole Replace text zostawimy puste , dzięki czemu funkca replace po prostu wyrzuci niepotrzebne znaki
4. dodajemy na końcu pierwszej kolumny podwójne zero przez użycie funkcji Insert Chars w zakładce Modify , pole Value = 00, pole character pos = 16
5. w zakładce Start and Item Edit zaznaczamy separator = Semi Colon
6. zapisujemy tak spreparowany plik funkcją file

Uruchamiamy Ninje i w Tools

Również podzielam pytanie...tomsil1988 pisze:Czy jest opcja ustalenia spreadu na pare walutową w NinjaTraderze,
Czy można ustawić spred.. np. kurs jest E/$ 1.4.. ustawiam spred np. cztery pipsy..
czyli od 1.4 do 1.4004 i w tym przedziale zlecenie stoi na rynku..
Oczywiście ryzykuję że jeżeli będzie silny ruch to zlecenie może się w całości nie zrealizować.. lub..zrealizuje się częściowo i czeka dalej aż się rynek cofnie to dokupi brakującą sumę..,jeżeli już się nie cofnie to tylko np. częściowo kupiłem.
Czy ja to dobrze interpretuję>?.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
- bartek1916
- Pasjonat
nie wiem czy to juz bylo.
przewodnik krok po kroku jak budowac wlasna strategie w Ninja Trader:
http://forexchartist.pl/budujemy-strategie-cz-1/
przewodnik krok po kroku jak budowac wlasna strategie w Ninja Trader:
http://forexchartist.pl/budujemy-strategie-cz-1/
Re: Spread w NinjaTrader
w pierwszej kwestii się nie wypowiem, bo traduje uznaniowo a pytanie o slippage dotyczy strategii automatycznych (przy treningu na danych "data replay connection" mam normalne warunki rynkowe z normalnym spreadem). Jeśli chodzi o same notowania to w toolstomsil1988 pisze:Czy jest opcja ustalenia spreadu na pare walutową w NinjaTraderze, gdzieś wyczytałem że jedyną opcją odzwierciedlającą spread jest ustawienie slippage na wartość spreadu.
Czy jeśli to jest jedyna opcja a spread na EUR/USD u mojego brokera jest 1pips, to czy w slippage mam ustawić 1 czy 10.
Pytanie dla kogoś doświadczonego może wydać się głupie ale w NinjaTraderze minimalny ruch to 0.00001, podczas gdy mój broker oferujący 1 pips ma minimalny ruch 0.0001.
Proszę o odpowiedz osoby korzystające z NT

Niestety nie ma możliwości ustawienia wielkości spreadu. Support NinjaTradera zaleca w testach korzystanie ze slippage właśnie w celu imitowania spreadu. Myślę, że będą nad tym pracować, program cały czas się rozwija.tomsil1988 pisze:Czy jest opcja ustalenia spreadu na pare walutową w NinjaTraderze, gdzieś wyczytałem że jedyną opcją odzwierciedlającą spread jest ustawienie slippage na wartość spreadu.
Czy jeśli to jest jedyna opcja a spread na EUR/USD u mojego brokera jest 1pips, to czy w slippage mam ustawić 1 czy 10.
Dla tworzących strategie:
1. Jeśli sprawdzacie coś na backtesterze, dobrze jest to zweryfikować również na MarketReplay, ponieważ backtest strategii opartych na jednym interwale może dać niewiarygodny rezultat. (Spróbujcie na H1 ustawić dla strategii TP i SL na 10 pipsów - SL zostanie zawsze pierwszy zrealizowany, choć ruch wewnątrz bara mógłby zrealizować najpierw TP).
2. Jeśli kwotowania wyrażone są w "tenth pip", trzeba pamiętać, aby poziomy/targety/inne przemnożyć razy 10 dla wyrażeń podawanych w tickach.
Probably my best technique is not picking up the phone to close out a winning trade. - Jerry Parker
mój Blog, szkolenia fx
guzik "www" poniżej 
mój Blog, szkolenia fx

- bartek1916
- Pasjonat
Dane mozesz pobrac np. z platformy Duki.
Dukascopy udostępnia darmowe dane historyczne z dokładnością do jednego ticka, które można pobrać z poziomu platformy transakcyjnej - JForex. Dane są dostępne od kwietnia 2007 roku do dzisiaj.
instrukcje znajdziesz tutaj:
http://expertadvisors.pl/instrukcje/mt4 ... -tick-data
ja pobralem dla EUR/USD, trwalo to u mnie okolo 6 godzin wiec przygotuj sobie troche czasu. oczywiscie moze to dzialac wszystko w tle. bez problemu wgralem je do MT4 Admiralsa na ktorym robie backtesty jednak do Ninja mialem juz problem
Dukascopy udostępnia darmowe dane historyczne z dokładnością do jednego ticka, które można pobrać z poziomu platformy transakcyjnej - JForex. Dane są dostępne od kwietnia 2007 roku do dzisiaj.
instrukcje znajdziesz tutaj:
http://expertadvisors.pl/instrukcje/mt4 ... -tick-data
ja pobralem dla EUR/USD, trwalo to u mnie okolo 6 godzin wiec przygotuj sobie troche czasu. oczywiscie moze to dzialac wszystko w tle. bez problemu wgralem je do MT4 Admiralsa na ktorym robie backtesty jednak do Ninja mialem juz problem
Sprawdzę czy to działa i jak działa wrzucę opis na blog. Wydaje mi się, że problem na który się natknąłeś to "." i ",". Gość z ff pisze, aby zamienić funkcjonalność w systemie (dla nas przecinek jest separatorem, a konwerter chce kropki). Zauważyłem, że konwerter bierze też nazwy miesięcy chyba z systemu. Zresztą - jak mi się uda, dam znaćZnalazłem konwerter zamieniający dane z dukascopy na zrozumiałe dla NT, niestety nie potrafię ich przerobić, może komuś się uda, jeśli tak to proszę o informację co i jak;)

Jest dokładnie jak piszesz. Powiem więcej: Jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie automatu, najpierw wpuść go jeszcze na market replay i obserwuj kiedy i jak robi trejdy.tomsil1988 pisze:Uniemożliwia to trzymanie 2 pozycji przeciwstawnych, przynajmniej w back testerze Sad
Jest to dobry datafeed. Niemniej jednak pamiętaj, że najlepsze kwotowania, to kwotowania TWOJEGO brokera.tomsil1988 pisze:Chciałbym wiedzieć czy dane pobrane przez NinjaTradera poprzez "Historical Data Manager => Download" od brokera w moim przypadku MBTrading są w miarę wiarygodne i odzwierciedlają rynek.
Jaki okres testowy i jaki TF? (pytam, bo rzadko widuje się się coś, co na sztywnych parametrach działa na kilku parach) Jeśli strategia opiera się na wysokim TF-ie, pamiętaj, że backtester "nie widzi tego co się dzieje wewnątrz bara". Sprawdzenie strategii ze zgłębianiem się we wnętrze interwału wymaga dodatkowych zabiegów (nie pytaj mnie jakich - nie programuję). Dobrym rozwiązaniem jest tu wpuszczenie strategii na MarketReplay (tyle, że jest to bardzo czasochłonne).tomsil1988 pisze:Moja strategia jest bardzo prosta, opiera się na dwóch wskaźnikach oraz ustalonym TP i SL, działa na kilku parach walutowych.
Jeśli ktoś ma większe doświadczenie, lepsze dane i jest w stanie zweryfikować skuteczność tej strategii zapraszam na priv.
Dodano po 17 godzinach 21 minutach:
Konwerter działa. Może nie zadziałało Ci z powodu kropki i przecinka. Po imporcie w NT musiałem też restartować platformę, bo bez restartu wykresy nie wyświetlały się. Dla potomnych opis:tomsil1988 pisze:Znalazłem konwerter zamieniający dane z dukascopy na zrozumiałe dla NT, niestety nie potrafię ich przerobić, może komuś się uda, jeśli tak to proszę o informację co i jak;)
http://forexchartist.pl/import-z-dukascopy-do-nt/
Probably my best technique is not picking up the phone to close out a winning trade. - Jerry Parker
mój Blog, szkolenia fx
guzik "www" poniżej 
mój Blog, szkolenia fx