Tick data - 99% jakość modelowania w MetaTrader 4.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

czy po zakonczeniu pracy skryptu Dukascopy2FXT/JForex2FXT pojawil sie komus komunikat "czy pozwalasz przywolac funkcje SetFileAttributesA od kernel32.dll"?

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

w dzienniku wyglada ze cos zrobil ale nadal w folderze experts/files nic nowego nie ma

Obrazek

Obrazek

natomiast jak pogrzebie w centrum historii to widze ze jakies pliki sa jednak nic z nimi nie mozna zrobic. czy ktos mial podobny problem? bede wdzieczny za pomoc :|

Dodano po 2 minutach:

P.S. jesli ma to jakies znaczenie mam system Win7, 32 bit. Wersja platformy AM Build 409

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Właśnie pokazałeś, że jednak wygenerował Ci plik fxt i pliki hst - pełen komplet :-) Gdzie w takim razie jest problem?

Ustaw w opcjach MT4 żeby mógł automatycznie wykonywać kod zewnętrznych dll - to podstawa.
Jak masz system 32-u bitowy to będziesz miał problem z plikami hst przekraczającymi 2GB - tester będzie je co prawda czytał, ale tylko do momentu gdy nie przepełni się rejestr aktualnie czytanej pozycji w pliku. W efekcie nie zakończy testu i mogą mu wyjść bzdury.

A tak w ogóle to jakie masz uprawnienia użytkownika Windows?
Proponuję uprawnienia administracyjne.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Mam uprawnienia administracyjne, ale musialem troche w ustawieniach pogrzebac i teraz je widze w folderze. dzieki za pomoc i cierpliwosc ;)

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Witam,

Wkońcu jakość modelowania mam na zadowalającym poziomie 99% :) Chciałem zapytać czy po pobraniu kilka pilków CSV z roznych okresow w odpowiednich katalogach dla plikow hst i fxt powinienem stworzyc foldery?
Bo kopiujac nowe zakresy chca sie nadpisywac, czy powinienem to innym sposobem zrobic?

Korzystajac z okazji czy ktos spotkal sie z problemem przy optymalizacji? Otoz zainstalowalem kilka rachunkow MT4 zeby porownac czy rzeczywiscie dane sa prawidlowe.
Instalowalem do roznych folderow ale wtedy zaczelo sie wszystko krzaczyc.

Na jednej nie dokonuje mi transakcji i widze blad "...EURUSD,M15: SL musi być wiekszy od stopLevelu!" (wszystkie ustawienia EA sa prawidlowe) ,
natomiast przy wszystkich przy probie optymalizacji platformy wylaczaja sie.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Dzieki za zainteresowanie.

SL mam wielkosc 20 pips. problem wyswietla sie na platformie FxPro. u innych dziala poprawnie.

Co do optymalizacji to wlasnie nie wyswietla sie zaden blad - zarowno w Windowsie jak i platformie. Problem pojawia mi sie w przypadku prob optymalizacji na danych z Dukscopy.
Zainstalowalem wszystko dodatkowo na laptopie z Windows XP 32 bit i sytuacja taka sama. dopiero jak nie wlacze skryptu Birt'a to optymalizacja dochodzi do skutku. Czyli podejrzewam ze problem moze byc zwiazany z samimi danymi.

Teraz robie to w ten sposob ze optymalizacje robie na jednej platformie na danych z MT4 (jakosc ok 90%) i dopiero najlepsze rezultaty ustawiam na drugiej platformie z danymi Dukscopy (99%) i sprawdzam czy wyniki sa podobne.
Ale to rozwiazanie na okolo.

259
Maniak
Maniak

Sprawdź czy nie mieszasz przypadkiem brokerów 4 i 5 cyfrowych. Jeżeli używasz obu typów, musisz wygenerować fxt osobno dla każdego z nich.
FxPro demo jest np. pseudo-ECN: 5 cyfr po przecinku, zmienny spread.

Musi Ci się też zgodzić nazwa symbolu bo jest ona porównywana ze spisem w plikach raw. Zresztą stamtąd są pobierane dodatkowe informacja jak choćby stoplevel czy margin itp. I stamtąd pobierany jest też spread dla brokerów 4 cyfrowych.

Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli pytając:

"czy po pobraniu kilka pilków CSV z roznych okresow w odpowiednich katalogach dla plikow hst i fxt powinienem stworzyc foldery?"

Ty nie pobierasz plików csv. Ty je generujesz. Jeżeli chcesz mieć pliki csv z różnych okresów, musisz je sobie odpowiednio ponazywać. Ale go generowania danych dla MT4 właściwy plik musi się znaleźć we właściwym miejscu pod właściwą nazwą.
Domyślnie …\experts\files\[para].csv
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

259 pisze:Sprawdź czy nie mieszasz przypadkiem brokerów 4 i 5 cyfrowych.
tak zwrocilem na to uwage. w tym przypadku Alpari jest 5 cyfrowy. Obecnie wszystko testuje na Admiral. Wyglada wszystko dobrze bo sam test robi mi bez problemu z jakoscia 99%. Tylko przy optymalizacji wyrzuca mnie do windowsa.
259 pisze:Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli
generalnie dane pobeiram bezposrednio z poziomu platformy jForex. narazie pobralem 2011 rok tworzac mi plik CSV. potem tworze z niego fxt i hst i przenosze do odpowiednich folderow. wszystko ladnie mi dziala

w tym miejscu zastanawia mnie jednak jak pobieram dane za kolejne lata. pobralem za 2010, plik CSV ma oczywiscie inna nazwe z okresleniem zakresu danych. jednak kiedy generuje z niego pliki fxt i hst maja one ta sama nazwe co poprzednie za 2011 rok. i jezeli bede chcial je przeniesc do folderow to pyta czy je nadpisac. dlatego chcialem sie upewnic czy powinienem w docelowych folderach tester/history i history/am-demo zrobic osobne foldery dla kazdego roku aby nie chcialy sie nadpisac przy przenoszeniu?

259
Maniak
Maniak

Pliki hst i fxt mają sztywny format nazwy. Jeżeli chcesz podmieniać różne okresy, musisz manipulował plikami tak, aby dostosować się do tego nazewnictwa.
Czy to będą dodatkowe foldery gdzie będziesz sobie trzymał odpowiednie kopie czy różne nazwy które będziesz zmieniać, czy to ręcznie czy to skryptem - masz otwarte pole do działania :-)

Może wywala Ci terminal bo używasz różnych wersji od różnych brokerów i tego samego kompilatu EA?
Czasami tak się może zdarzyć. Szczególnie gdy kod był kompilowany na wersji wyższej niż uruchamiany. Wystarczy wtedy przekompilować na odpowiednim terminalu. Nie wiem czy to to ale można spróbować.

Sprawdź też dziennik systemowy i aplikacji (Windows). Może tam będzie jakaś podpowiedź.

Calabaricus
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Calabaricus »

Witam !

Na początku chciałem się przywitać, czytam to forum od jakiegoś czasu, ale jeszcze nie było okazji się ujawnić.
Piszę, bo mam problem z wyjaśnieniem jaki format danych ściąganych z Dukascopy jest poprawny. Dane ściągnięte bezpośrednio z ich strony z adresu
http://www.dukascopy.com/swiss/english/ ... istorical/, mają format:
Time,Ask,Bid,AskVolume,BidVolume
03.10.2011 00:00:00.575,1.33581,1.33571,1.50,2.25
Po skasowaniu opisu Time,Ask,Bid,AskVolume,BidVolume z pliku z danymi, skrypt Dukascopy2FXT poprawnie generuje pliki niezbędne do testów historycznych. Z uwagi jednak, że aktualizacja danych z podanej powyżej strony Dukascopy nie jest wygodna, zwłaszcza jeżeli odbywa się dla wielu par walutowych postanowiłem skorzystać z programu Dukascopier, no i tutaj mam problem, bo format danych ściągniętych przez ten program wygląda następująco:
2007.04.01 21:06:53.920,1.1512,1.1523,800000.800000
i różni się od tego ściągniętego bezpośrednio ze strony. Data ma inny format, kwotowania są do 4 a nie do 5 miejsc po przecinku (co pewnie nie jest problemem), zamienione są miejscami wartości Bid i Ask oraz wolumen jest inaczej określany. Dla takiego formatu danych skrypt Dukascopy2FXT niestety nie generuje poprawnie potrzebnych plików - te które powstają są bardzo małe i zawierają bardzo krótki okres czasu, mimo że plik wyjściowy csv zawiera dane z zakresu kilku lat.
Poza tym zauważyłem, że jak generuje się plit fxt przy pierwszej metodzie widać, jak podczas pracy skryptu plik fxt cały czas rośnie, natomiast przy drugiej metodzie plik fxt pojawia się dopiero na samym końcu pracy skryptu i nie jest poprawny.
Także jakby ktoś wiedział jaki powinien być właściwy format danych dla tego skryptu to byłbym bardzo wdzięczny.

Calabaricus
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Calabaricus »

Sprawdziłem, że jednak jeden i drugi format danych jest przyjmowany przez skrypt. Zmyliło mnie to, że sprawdzałem tę kwestię raz na komputerze, na którym mam Windows XP, a raz na komputerze z Windows 7 Home Premium PL. Problem nie leży po stronie różnic formatu danych, lecz w systemach. Oczywiście przeczytałem cały wątek i wiem, że może to być związane z polskimi ustawieniami regionalnymi, że trzeba je zmienić na amerykańskie, jednak na komputerze z XP mam ustawienia właśnie polskie, a skrypt generuje prawidłowe pliki. Problem mam jednak z działaniem skryptu na Windows 7, gdzie zmiana ustawień regionalnych z polskich na amerykańskie nie pomaga (zmieniałem również "ręcznie" format daty, wstawiałem kropkę zamiast przecinka jako symbol dziesiętny itp.) . Pliki wyjściowe csv, na których to sprawdzam są takie same dla XP i 7, więc zgaduje, że pewnie skrypt odwołuje się, do jakiś ustawień systemowych formatu daty, godziny, sposobu prezentacji liczb - sprawdzałem jednak wszystkie warianty. Nie wiem. Stanąłem w miejscu, a zależy mi na możliwości testowania na Windows 7, bo nie ma tam ograniczeń w wielkościach plików a i komputer z tym systemem mam zdecydowanie szybszy...
Jakieś koncepcje co z tym zrobić ?

ODPOWIEDZ