Witam !
Na początku chciałem się przywitać, czytam to forum od jakiegoś czasu, ale jeszcze nie było okazji się ujawnić.
Piszę, bo mam problem z wyjaśnieniem jaki format danych ściąganych z Dukascopy jest poprawny. Dane ściągnięte bezpośrednio z ich strony z adresu
http://www.dukascopy.com/swiss/english/ ... istorical/, mają format:
Time,Ask,Bid,AskVolume,BidVolume
03.10.2011 00:00:00.575,1.33581,1.33571,1.50,2.25
Po skasowaniu opisu Time,Ask,Bid,AskVolume,BidVolume z pliku z danymi, skrypt Dukascopy2FXT poprawnie generuje pliki niezbędne do testów historycznych. Z uwagi jednak, że aktualizacja danych z podanej powyżej strony Dukascopy nie jest wygodna, zwłaszcza jeżeli odbywa się dla wielu par walutowych postanowiłem skorzystać z programu Dukascopier, no i tutaj mam problem, bo format danych ściągniętych przez ten program wygląda następująco:
2007.04.01 21:06:53.920,1.1512,1.1523,800000.800000
i różni się od tego ściągniętego bezpośrednio ze strony. Data ma inny format, kwotowania są do 4 a nie do 5 miejsc po przecinku (co pewnie nie jest problemem), zamienione są miejscami wartości Bid i Ask oraz wolumen jest inaczej określany. Dla takiego formatu danych skrypt Dukascopy2FXT niestety nie generuje poprawnie potrzebnych plików - te które powstają są bardzo małe i zawierają bardzo krótki okres czasu, mimo że plik wyjściowy csv zawiera dane z zakresu kilku lat.
Poza tym zauważyłem, że jak generuje się plit fxt przy pierwszej metodzie widać, jak podczas pracy skryptu plik fxt cały czas rośnie, natomiast przy drugiej metodzie plik fxt pojawia się dopiero na samym końcu pracy skryptu i nie jest poprawny.
Także jakby ktoś wiedział jaki powinien być właściwy format danych dla tego skryptu to byłbym bardzo wdzięczny.