G A N N
Trudno mi powiedzieć z całą pewnością jak jest w rzeczywistości ponieważ szczerze mówiąc nie jestem zaznajomiony z teoriami, o których piszesz w takim stopniu jak by może wypadało. Większość moich przemyśleń opiera się o własne badania i interpretacje różnych tekstów - wielu autorów.
Dlatego też nigdy nie pisałem o tym, że wykombinowałem prawo, o którym pisał Gann w sensie 100% pewności, że to jest właśnie to. Z tego też względu nazywam to prawem zmienności a nie wibracji. Jest to moja interpretacja tylko. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że moje rozumowanie w tej dziedzinie jest bliższe postulatom naukowców "wyklętych" (mówię tu właśnie o Keelym czy Russellu) niż akademickiemu podejściu.
Dlatego też nigdy nie pisałem o tym, że wykombinowałem prawo, o którym pisał Gann w sensie 100% pewności, że to jest właśnie to. Z tego też względu nazywam to prawem zmienności a nie wibracji. Jest to moja interpretacja tylko. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że moje rozumowanie w tej dziedzinie jest bliższe postulatom naukowców "wyklętych" (mówię tu właśnie o Keelym czy Russellu) niż akademickiemu podejściu.
Wiec moze po pare słów o "filarach"
1. Oktawy, znamy ich wlasciwosci, poporcje itp ale czym moze byc owa Oktawa na wykresie ?
Byly jakies sugestie ze wlasnie "rozwijajaca sie oktawa" jest czwartym wymiarem.
2 Hologramicznosc wykresu i calego wszechswiata. Tu jak rozumiem lezy problem spojrzenia na wykres tak by dostrzec ten "mistyczny" wrecz "forth dimensional"
Spotkalem sie z opinia czlowieka ktory mowi ze jego teoria nie ma nic wspolnego z Gannem i twierdzil on iz wykres jest negatywem holograficznym ktory trzeba "oswietlic" odpowiednia wiazka swiatla.
3. Dynamiczne centrum(centra) grawitacji. SVP wiele mowi o tym natomiast brakuje konkretnych opisow matematycznych.
Jak bys mogl skomentowac te zagadnienie i napisac swoje "filary" prawa jak to okreslasz zmiennosci. Co jest kluczowe i w jakim aspecie.
1. Oktawy, znamy ich wlasciwosci, poporcje itp ale czym moze byc owa Oktawa na wykresie ?
Byly jakies sugestie ze wlasnie "rozwijajaca sie oktawa" jest czwartym wymiarem.
2 Hologramicznosc wykresu i calego wszechswiata. Tu jak rozumiem lezy problem spojrzenia na wykres tak by dostrzec ten "mistyczny" wrecz "forth dimensional"
Spotkalem sie z opinia czlowieka ktory mowi ze jego teoria nie ma nic wspolnego z Gannem i twierdzil on iz wykres jest negatywem holograficznym ktory trzeba "oswietlic" odpowiednia wiazka swiatla.
3. Dynamiczne centrum(centra) grawitacji. SVP wiele mowi o tym natomiast brakuje konkretnych opisow matematycznych.
Jak bys mogl skomentowac te zagadnienie i napisac swoje "filary" prawa jak to okreslasz zmiennosci. Co jest kluczowe i w jakim aspecie.
“ The thing that hath been, it is that which shall be; and that which
is done is that which shall be done, and there is no new things
under the sun.” Eccl. 1:9.
Wcześniej zadałem pytanie czy prawo oktaw ma coś wspólnego z prawem wibracji. Pytanie wciąż aktualne. I jeżeli tak to czy dobrym założeniem jest że wybraną parę (dołek z górką w czasie) traktujemy jako część oktawy po której następuje zmiana kierunku? Pytam bo wydaje mi się że prawo oktaw wpisuje się ładnie w sq.
Najpierw może odniosę się do prawa oktaw. Przyznam się, że jestem trochę zaskoczony szybkością z jaką rozchodzą się nowe trendy w dziedzinie interpretacji Ganna. Tak właśnie patrzę na zagadnienia dotyczące prawa oktaw w odniesieniu do spekulacji czym jest prawo wibracji o jakim pisał Gann. W moim wypadku zanim dowiedziałem się o prawie oktaw miałem już wypracowaną własną kocepcje, którą do dzisiaj uważam za słuszną. Konfrontowanie jej z prawem oktaw jest dla mnie tym samym co uwzględnianie teorii fal elliota czy proporcji fibonacciego. W moim przekonaniu coś takiego jak prawo oktaw, które można odnaleźć w wielu dziedzinach jako wymierny i namacalny dowód na istnienie zależności pomiędzy tym co owa teoria głosi a rzeczywistościa jest wystarczającym powodem do przyjrzenia się temu bliżej. Kluczową jednak kwestią jest sposób wykorzystania tego w spekulacji. Pytanie jest następujące: jeżeli w przyrodzie występują zależności fibonacciego, jeżeli na rynkach występują struktury Elliota, jeżeli w kosmosie występują w końcu relacje prawa oktaw to muszą one mieć ze sobą jakiś związek czy może jednak nie? Czy są to zwyczajnie różne prawa występujące w różnych fragmentach rzeczywistości, ewentualnie od czasu do czasu się pokrywając? A może są one funkcją jeszcze większego prawa, bardziej pojemnego?
Wracam do praktyki, mianowicie jak wykorzystać prawo oktaw w spekulacji? Z mojego doświadczenia powiem tylko tyle, że faktycznie prawo oktaw jest najobszerniejsze ze znanych mi teorii jeśli chodzi o cykliczność i powtarzalność wszelkich zdarzeń ale należy pamiętać jednak, że w gruncie rzeczy nie mówi ono nic poza ośmio-częściową, nazwijmy to, fazowością rzeczywistości.
Warto się przyjrzeć w jaki sposób ową ośmioczęściową strukturę odkrywał jej w sumie ojciec Pitagoras. Jaki to jest proces, tzn wychodząc od rzeczywistości/praxis do teorii. Poszukiwanie prawa oktaw na wykresie moim zdaniem jest możliwe tylko w takim kierunku, od wykresu do relacji, z tym, że w tym wypadku patrząc na wykres pod kątem prawa oktaw mamy na szczęście ograniczony zbiór relacji więc w jakimś stopniu te poszukiwania są ukierunkowane, sprecyzowane i ograniczone.
Na koniec napiszę tylko jedno, że nie ma możliwości aby prawo oktaw w sensie praktycznym wyczerpywało wszystkie aspekty w analizie danego instrumentu. Teraz może jaśniej widać co to są narzędzia jakie pozostawił Gann a co to są teorie, którym tyle tu miejsca poświęciłem i dlaczego są one tak istotne.
Wracam do praktyki, mianowicie jak wykorzystać prawo oktaw w spekulacji? Z mojego doświadczenia powiem tylko tyle, że faktycznie prawo oktaw jest najobszerniejsze ze znanych mi teorii jeśli chodzi o cykliczność i powtarzalność wszelkich zdarzeń ale należy pamiętać jednak, że w gruncie rzeczy nie mówi ono nic poza ośmio-częściową, nazwijmy to, fazowością rzeczywistości.
Warto się przyjrzeć w jaki sposób ową ośmioczęściową strukturę odkrywał jej w sumie ojciec Pitagoras. Jaki to jest proces, tzn wychodząc od rzeczywistości/praxis do teorii. Poszukiwanie prawa oktaw na wykresie moim zdaniem jest możliwe tylko w takim kierunku, od wykresu do relacji, z tym, że w tym wypadku patrząc na wykres pod kątem prawa oktaw mamy na szczęście ograniczony zbiór relacji więc w jakimś stopniu te poszukiwania są ukierunkowane, sprecyzowane i ograniczone.
Na koniec napiszę tylko jedno, że nie ma możliwości aby prawo oktaw w sensie praktycznym wyczerpywało wszystkie aspekty w analizie danego instrumentu. Teraz może jaśniej widać co to są narzędzia jakie pozostawił Gann a co to są teorie, którym tyle tu miejsca poświęciłem i dlaczego są one tak istotne.
Termin hologramiczności wszechświata jest wypasiony, to trzeba przyznać
Jeżeli masz na myśli spojrzenie na wykres pod jakimś tam kątem no to hmm... właśnie o to chodzi ale o tym w sumie jest większość całego tego wątku, nie?!
Zastanawiam się czy Ty operując tymi terminami masz pojęcie faktycznie o czym piszesz czy tylko próbujesz wyczuć, na które hasło będzie odzew albo jego brak? Szczerze?

Zastanawiam się czy Ty operując tymi terminami masz pojęcie faktycznie o czym piszesz czy tylko próbujesz wyczuć, na które hasło będzie odzew albo jego brak? Szczerze?
Szczerze jest tak ze kazdy z tych terminow mam rozpracowany teoretycznie w zalozeniach takich jakie sa w najbardziej dostepnej formie.
Dla przykladu o Hologramach,holografii etc. Rozumiem ze cale otoczenie jest impulsem elektrycznym w mozgu. Rozumiem ze postrzeganie wszechswiata ograniczone jest do 5ciu zmyslow co powoduje niemozliwosc dostrzezenia "calej prawdy".
Znam jakby techniczne apekty, np o zawieraniu sie informacji o calosci hologramu w kazdym z jej czesci - nie przywolujac nazwiska bo nie jest to najwazniejsze jest koncepcja o hologramicznosci pamieci w mozgu poniewaz wycinano szczurom rozne kawalki mozgu a one nadal pamietaly o tym co sie nauczyly w przeszlosci. W koncu wiem jak tworzy sie hologram takich jak w technice poprzez oswietlenie obiektu wiazka lasera odbiciu i potem oswietleniu druga wiazka otrzymanego "negatywu". Do tego jeszcze opis swiatla u rassella jako zarazem o fali i materii(korpuskularność) i wiele innych ktore mozna powiazac...
Natomiast jesli chodzi o praktyczne zastosowanie, spojrzenie to rzeczywiscie - nie mam pojecia choc wiem z roznych zrodel ze te tematy sie lacza do LoW;-)
Jedno sie rzuca odrazu, fraktale z hologramu i fraktale w koncepcjach "spekulacyjnych".
Dlatego chcialbym abys napisal swoje doswiadczenia, zasugerowal jakies kierunek dzialania, otworzyl moje oczy.
Dla przykladu o Hologramach,holografii etc. Rozumiem ze cale otoczenie jest impulsem elektrycznym w mozgu. Rozumiem ze postrzeganie wszechswiata ograniczone jest do 5ciu zmyslow co powoduje niemozliwosc dostrzezenia "calej prawdy".
Znam jakby techniczne apekty, np o zawieraniu sie informacji o calosci hologramu w kazdym z jej czesci - nie przywolujac nazwiska bo nie jest to najwazniejsze jest koncepcja o hologramicznosci pamieci w mozgu poniewaz wycinano szczurom rozne kawalki mozgu a one nadal pamietaly o tym co sie nauczyly w przeszlosci. W koncu wiem jak tworzy sie hologram takich jak w technice poprzez oswietlenie obiektu wiazka lasera odbiciu i potem oswietleniu druga wiazka otrzymanego "negatywu". Do tego jeszcze opis swiatla u rassella jako zarazem o fali i materii(korpuskularność) i wiele innych ktore mozna powiazac...
Natomiast jesli chodzi o praktyczne zastosowanie, spojrzenie to rzeczywiscie - nie mam pojecia choc wiem z roznych zrodel ze te tematy sie lacza do LoW;-)
Jedno sie rzuca odrazu, fraktale z hologramu i fraktale w koncepcjach "spekulacyjnych".
Dlatego chcialbym abys napisal swoje doswiadczenia, zasugerowal jakies kierunek dzialania, otworzyl moje oczy.
Ja mam nadal pytanie do prawa oktaw. Napisałeś że:
ale przecież najważniejsze w prawie oktaw jest chyba to opóźnienie we wzroście wibracji które teoretycznie wiadomo gdzie występuje. Czyli przerzucając to na wykres były by to zmiany kierunku. Pisałem o sq związane z tym prawem bo te opóźnienia wibracji na sq wypadają często właśnie na kątach 90,180,360. Czyli sq jest kalkulatorem tego prawa?! USPIEŃSKI pisze że jeżeli w tych miejscach nastąpi dodatkowa energia to następuje wzmocnienie danej wibracji. No a jak to sprawdzić (wyliczyć) niestety nie pisze. Rozumiem że jeżeli to jest tylko częścią prawa o którym pisze Gann to w prawie Gana już można określić czy wibracja sie osłabi czy wzmocni?!templar pisze:należy pamiętać jednak, że w gruncie rzeczy nie mówi ono nic poza ośmio-częściową, nazwijmy to, fazowością rzeczywistości
"I believe there was a secret meaning in what he said; that
the Son of man be three days and three nights in the heart
of the earth. I believe that a man who understands the meaning
of that has all the power under heaven and earth, as the
Bible says he shall have. I believe that that is the key to
the interpretation of the future. I am sure I have found it
and know how to apply it." TTTA
"YOU CAN BEGIN AT THE CENTER OR WORK OUT, OR BEGIN AT THE OUTER RIM AND WORK IN TO THE CENTER. BEGIN AT THE LEFT AND WORK RIGHT TO THE CENTER OR THE OUTER RIM OF THE SQUARE"
1.Czy chodzi tu o sferyczne spojrzenie?
2. Z innej beczki: Czy korzystasz z transformacji Fouriera do "wyciagania" czestotliwosci?
the Son of man be three days and three nights in the heart
of the earth. I believe that a man who understands the meaning
of that has all the power under heaven and earth, as the
Bible says he shall have. I believe that that is the key to
the interpretation of the future. I am sure I have found it
and know how to apply it." TTTA
"YOU CAN BEGIN AT THE CENTER OR WORK OUT, OR BEGIN AT THE OUTER RIM AND WORK IN TO THE CENTER. BEGIN AT THE LEFT AND WORK RIGHT TO THE CENTER OR THE OUTER RIM OF THE SQUARE"
1.Czy chodzi tu o sferyczne spojrzenie?
2. Z innej beczki: Czy korzystasz z transformacji Fouriera do "wyciagania" czestotliwosci?