Droga Susła

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

1) To prawda dokładam do stratnej pozycji, bo gram z trendem i zakładam że trend się nie odwróci. Zdaję sobie też sprawę z tego że trend któregoś dnia może się nie odwrócić i pozbawić mnie 10% kapitału początkowego. To co skłoniło mnie do gry w ten sposób, to fakt że trend znacznie częściej jest kontynuowany niż się odwraca. Z czego jak sądzę zdajesz sobie sprawę.

2) Dałem najbardziej aktualne - najświeższe wejście, a nie wejście najlepsze. To nie na tym rzecz polega żeby wklejać do dziennika same trade'y po 300-500 pipsów i onanizować się nimi kiedy na koncie świecą pustki. Ja popełniłem tutaj błąd - nie potrzymałem pozycji do TP ponieważ wolałem ją zamknąć z zyskiem ponad 100 pipsów i wyjść na zajęcia. Twojej ocenie pozostawiam czy pozycje dające profit tej skali są złe czy dobre. Ja przestałem myśleć za dużo - zostawiłem to na inne dziedziny - i przyjąłem schemat 0,1; pozycja dobra - zyskowna, pozycja zła - stratna.
ale ty w strachu od razu ja zamknales jak tylko zaczela byc na plus
Chyba kiepsko czytasz wykresy kolego. Na plus byłem już jakieś 50 pipsów wyżej.
widzi to kazdy kto ma chociaz troche doczynienia z forexem na koncie real
Jak widać nie każdy. Ty np. nie.
i wisi mi czy zarabiasz czy nie, ale ktos nowy moze dac sie po prostu nabrac
Na co nabrać? Przecież wyraźnie widać, że pozycji nie zamknął TP tylko zamknąłem ją ręcznie z zyskiem.
zglaszaj sobie posty faktow to nie zmieni
Nie zgłosiłem Twojego posta. Szczerze mówiąc nawet go nie widziałem. Wnioskuję że to ten w wypowiedzi michała.

W ogóle do póki nie wdałem się z Tobą w dyskusję byłem przekonany że jestem ostatnią osobą którą można tu posądzić o jakieś konszachty z moderatorami :lol:
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

A moim zdaniem ma spore sznasę :) technika ala sniper gdzie otwartych kont jest sporo to MC nie jest straszne bo nie kończy się utratą całego kapitału tylko 10 % :)

Druga sprawa przy dobrym o0raniu kierunku i doświadczeniu brak SL wręcz pomaga ponieważ nie istnieje sytuacja wycinania co do pipsa albo przebicie SL o pare pispów i ruch w prawidłową stronę, ale taki sposób gry raczej tylko dla doświadczonych trejderów :p

W sumie efekt takiej gry można zobaczyć na myfxbook snajpera lub nawet w moim dzienniku gdzie eksperyment trwający troszkę ponad tydzień dał mi 900 pipsów zysku i 0 straty więc potencjał jest ogromny.

Jedynie co mi sie nie podobało na screenie z pierwszego postu to częstotliwość dokładania zleceń do pozycje stratnej, a ogólnie rozsądne piramidowanie strat nie koniecznie prowadzi do MC

Awatar użytkownika
ka7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ka7 »

snajper chociaz nie powierzylbym mu pieniedzy, nie byl debilem i dokladal do pozycji zyskownych a potem je przetrzymywal, a tu typ byl juz na minusie 30 pipsow ciagle dokladal a na koniec zlapal cale 50 ;) Ink tobie tez sie myslenie wylaczylo? ok to moj ostatni post o ile poprzednie nie beda skasowane i GWH nie usunie skrinu niech kazdy oceni sobie sam 8)
Trzeba określić cele I zrobić to mądrze,To do czego dążę to sława i pieniądze,Chce mieć tak jak książę:Posiadłość i pałac,Własną podobiznę w skałach,Tak jak prezydenci w Stanach ,Spędzać życie na muzyce i niekończących balach,

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Częstotliwość dokładania do pozycji zależy głównie od ilości zleceń oczekujących. Niestety zdarzają się sytuacje w których jeszcze takich miejsc w odstępie 50 pipsów gromadzi się np. 5, jedyną drogą rozwiązania tego problemu jest usunięcie jednego bądź dwóch wskaźników. Myślę, że przyjdzie na to czas, bo póki co wszystkie wydają mi się potrzebne :wink:

Zapomniałem tam wyżej w pierwszym poście napisać że korzystam też z pivotów.

xmmm
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: xmmm »

czy wielkość poszczególnych pozycji jest stała czy zmienna?

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

ka7 przyjacielu, snajper dokładał do stratnej pozycji gdy cena była na 1.36 a skończył dokładać na 1.4 bo zaliczył MC :p
Tu nie ma reguły dokładanie zależy od pewności siebie :p

No i oczywiście każda dołożona pozycja czy to do zyskownej czy stratnej moim zdaniem powinna być coraz mniejsza
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 23:10 przez Ink., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

snajper chociaz nie powierzylbym mu pieniedzy, nie byl debilem i dokladal do pozycji zyskownych a potem je przetrzymywal, a tu typ byl juz na minusie 30 pipsow ciagle dokladal a na koniec zlapal cale 50
Zaraportowałbym ten post ale w sumie to wydaje mi się że skoro to mój temat to któryś moderator w końcu tu zajrzy i Ci to usunie, a może nawet da ostrzeżenie więc szkoda nawet czasu żeby pisać argumentacje w stylu "obrażanie innych użytkowników" czy coś.

Też zamierzam dokładać do pozycji zyskownych i je przetrzymywać. Niestety nic nie poradzę na to że postanowiłeś cały system ocenić po jednym screenie na którym widać minimalizowanie strat poprzez używanie zleceń oczekujących i pozycje zamkniętą bez czekania na TP z wcześniej wymienionych powodów (wychodziłem, nie chciałem trzymać, zysk mnie zadowalał).

O dokładaniu do pozycji zyskownych pisałem w pierwszym poście. Cieszę się że nie zamierzasz już pisać w tym temacie, bo szczerze mówiąc sam nie wiem co z Tobą zrobić. Piszesz dość sensownie, coś tam rozumiesz z tego co napisałem wyżej a jednak to wszystko jest takie "nie do końca". Słowem - gdzieś tam dzwoni ale jeszcze nie wiadomo w którym kościele i ni to zignorować ni odpowiedzieć.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Super Ink. że piszesz w tym temacie. Wydaje mi się że gdybym ja napisał wszystko to co dyskutanci / oponenci przeczytali w Twoich postach to zostałbym storpedowany w stylu - "co ty mówisz debilu, nie bądź taki pewny siebie!!!". Dzięki.
Tu nie ma reguły dokładanie zależy od pewności siebie
xmmm pisze:
czy wielkość poszczególnych pozycji jest stała czy zmienna?
Stała. Ogólnie rozkład pozycji zależny jest od kapitału.

100$ - pozycje po 0.01 lota
1000$ - pozycje po 0.1 lota
10 000$ - pozycje po 1 lota
100 000$ - pozycje po 10 lotów

etc. etc.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Druga sprawa to wszyscy są tak nastawieni do tego sposobu gry ponieważ 90% osób gdy zaczyna przygodę z fx to właśnie gra bez SL i piramiduje straty gdy nie potrafi jeszcze określić kierunku/trendu i gdzie cena aktualnie zmierza, a gdy już nauczą sie przewidywać ruch ceny to boją sie tak grać bo mają nieprzyjemne doświadczenie z "pierwszym MC" a pierwsze razy najlepiej sie pamięta i widzi w tym samo zło ;)

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Dokładnie tak. Historia zatoczyła koło. Ja zamierzam robić tu wszystkie te głupoty które robiłem pare lat temu tylko tym razem mam zamiar robić je mądrzej :wink:

ODPOWIEDZ