Zmiana systemu emerytalnego pod FOREX i bankowość inwestycyj

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

zz pisze:Tutaj się z Kolegą nie zgodzę, nie możesz liczyć 6% ponieważ sam pamiętam jak było w międzyczasie ok. 80% rocznie ,zresztą wystarczy podejść do oddziału NBP i poprosić o stopy %,następnie wrzucić to na wzór który podałeś i wyjdzie z tego kilkanaście milionów....
(dorzucę do pieca ) A to nie wystarczy wziąć przykładu inwestycji (który sam podałeś jakiś czas temu) pod 30 letnią kontrolą? Tam przecież wyciagali średnio rocznie w okolicach 6-7%, no ale ja tam nie wiem, może twierdzisz inaczej ;) ?

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

(dorzucę do pieca ) A to nie wystarczy wziąć przykładu inwestycji (który sam podałeś jakiś czas temu) pod 30 letnią kontrolą? Tam przecież wyciagali średnio rocznie w okolicach 6-7%, no ale ja tam nie wiem, może twierdzisz inaczej Wink ?
Po co brać 6-7 % od jakieś firmy jak można podejść do NBP i pobrać z Banku Centralnego 80 %..... :P
Tak na poważnie nie chodzi o skrajności tylko o ogólne zrozumienie tematu....
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

zz pisze:Po co brać 6-7 % od jakieś firmy jak można podejść do NBP i pobrać z Banku Centralnego 80 %..... Razz
Tak na poważnie nie chodzi o skrajności tylko o ogólne zrozumienie tematu....
eee to już 30 letnia kontrola jest nic nie warta?

A o tych wysokich procentach i NBP to mówisz o okresie kiedy to inflacja była rzędu 200 czy 600 % ? ;)

Bo jak tak patrzec na ostatnie parę lat to już nie jest tak różowo jak piszesz... nie patrzmy na okres reformacji itp. bez skrajności jak to powiedziałeś...a ogólnie to każdy rozumie temat..jak sobie nie zarobisz to nie masz.... ;)

No i najważniejsze...patrz stopka ;)

zz
Maniak
Maniak

eee to już 30 letnia kontrola jest nic nie warta?
Oj...LowcaG siedem światów z Tobą mam ...,mógłbyś od czasu do czasu poczytać swoją stopkę którą sam napisałeś...
30 czy 10 letnia kontrola wyników jest ważna lecz Bank centralny jako instytucja odpowiedzialna za funkcjonowanie systemu bankowego emituje pieniądz gotówkowy. Następnie wprowadza go do obiegu poprzez skup metali szlachetnych, walut obcych oraz w formie długu, czyli udzielając kredytów bankom komercyjnym (w niektórych państwach również rządowi) Jest jedyną instytucją uprawnioną do emitowania znaków pieniężnych w danym państwie.
Bank centralny jest bankiem banków i innych instytucji finansowych. Każdy bank komercyjny posiada w banku centralnym rachunek, na którym rejestruje rozliczenia z innymi bankami. Bank centralny świadczy usługi bankowe innym bankom (przyjmuje depozyty po tzw. stopie depozytowej oraz udziela im kredytów). Bank centralny realizuje również transakcje z zagranicznymi bankami centralnymi i instytucjami międzynarodowymi.
Bank centralny jest bankiem skarbu państwa. Prowadzi rachunki instytucji państwowych. Utrzymuje rachunki depozytowe państwa, prowadzi kasową obsługę budżetu, obsługuje dług publiczny.Oczywistym jest że jest bardziej wiarygodny niż komisja nadzoru finansowego....

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

ładnie napisałeś oczywistości naprawdę ładnie...i napisałeś o nie wpadaniu wskrajności, dlatego zgadzam się z Seba, że realnie w takiej skali trzeba liczyć 6% trzeba pamiętać, że to są emerytury tu nie gramy all in. I skoro firma która dałeś za przykład genialnego inwestowania i że można (już ci daruję te 16 czy 20 % :P ) w normalnych warunkach gospodarczych osiągneła wynik rzedu 6-7% to realnie można przyjąć tą wartość do różnych obliczeń a nie wyskakiwac z 80% z czasów reformacji, ( swoją drogą z którego roku i jaką stopę wziąłeś (pytam z ciekawości) ) no bez jaj ZZ bądźmy poważni.. spodziewasz się w przyszłości kolejnych lat 90 ? inflacja na poziomie dwu-trzy cyfrowym? (patrz moja stopka)

[edit]
Co do oczywistości... wszystko co tu piszesz to oczywistość..tyle, że nie będzie nam dane władać swoją częścią przelewaną do ZUS... i oczywistym jest co powtórzę, że trzeba samemu zadbać o swoją przyszłość...wielkiej tu filozofii nie ma.. i nie wiem co ty chcesz tak na prawdę przekazać ;)

Ok, powoli wyłączam się z tej rozmowy, koniec relaksowania się ;) ,było naprawdę miło, może kiedyś w końcu samemu policzysz ten przykład zABC i wyjdzie Ci jak mi i Sebie..cieżko mi naprawdę zrozumieć, że człowiek nie może przyznać się do błedu (mówie o tej naszej kiedyś rozmowie i tych nieszczęsnych 16% rocznie i używaniu kalkulatora finansowego), to aż tak cieżko przechodzi przez gardo? hm..
Ostatnio zmieniony 08 gru 2011, 23:57 przez LowcaG, łącznie zmieniany 1 raz.

zz
Maniak
Maniak

LowcaG pisze:no bez jaj ZZ bądźmy poważni.. spodziewasz się w przyszłości kolejnych lat 90 ? inflacja na poziomie dwu-trzy cyfrowym?
To jest gdybanie,nie wiemy co będzie...,chociaż dużej inflacji jak dodrukują te 2 biliony Euro nie można wykluczyć...
Dla mnie sprawa jest prosta..jest wzór który podał Seba,każdy teraz sobie pod ten wzór podstawi swoje składki,weżmie z oddziału NBP stopy procentowe ,nałoży na ten wzór i wszystko jest jasne,ewentualnie poszuka dobrego funduszu hedge lub sam jeżeli potrafi ....,nawet mając tylko 10% średniorocznie przez 35 lat inwestując 878,40zl miesięcznie otrzyma z inwestycji 3.334.967 zl
Pozdrawiam.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

zz pisze:To jest gdybanie,nie wiemy co będzie...,chociaż dużej inflacji jak dodrukują te 2 biliony Euro nie można wykluczyć...
Dla mnie sprawa jest prosta..jest wzór który podał Seba,każdy teraz sobie pod ten wzór podstawi swoje składki,weżmie z oddziału NBP stopy procentowe ,nałoży na ten wzór i wszystko jest jasne,ewentualnie poszuka dobrego funduszu hedge lub sam jeżeli potrafi ....,nawet mając tylko 10% średniorocznie przez 35 lat inwestując 878,40zl miesięcznie otrzyma z inwestycji 3.334.967 zl
Pozdrawiam.
Oczywiście, że nie wiemy dlatego zakładamy najbardziej realny(Bliżej pesymistycznego) scenariusz (to 30 lat, na pewno będą kryzysy itp.będą też lokalnie straty itd.)
Co do reszty jak napisałem oczywista oczywistość..to chyba każdy wie kto potrafi używac kartki/kalkulatora/excela i wie co to procent składany itd. Ameryki nie odkrywasz...problemem jest to, że przeciętny kowalski ma ciężko odłożyć 800-900 zł miesięcznie ;) , no ale Tobie chyba nikt nie broni i zakładam, że tak robiłeś...(mówię o odkładaniu i korzystaniu z tych 80% bo ja niestety jeszcze o tym wtedy nie myślałem)

PS.
Powiesz mi kiedy było te 80 procent bo przyznam się, że nie potrafię znaleźć, a chciałbym umiejscowić sobie to na linii czasu..

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

zz pisze:nawet mając tylko 10% średniorocznie przez 35 lat inwestując 878,40zl miesięcznie otrzyma z inwestycji 3.334.967 zl
no dobrze...kontynuujac temat po weekendzie...to ze 878,40zl po 35 latach na 10% daje 3,3 mln to sie zgadza :) prosta matematyka :)

tak jak mowilem papier wszystko przyjmie a kalkulator wszystko policzy :)
i ja osobiscie nadal uwazam ze 6% to i tak duzo...no ale teraz moje bardzo wazne pytanie do ZZ:
"skoro mozna dostawac te 10% przez 35 lat rok w rok to chcialem sie poprostu zapytac gdzie?"
tylko bez stwierdzen typu: "10% mozna dostac w organizacjipod kontrola cftc z ostatnich 10lat" albo
"nie mamy bankowosci na odpowiednim poziomie w polsce" itp...

skoro mozna to mozna....poprostu gdzie? konkretny link do konkretnej firmy, konkrentego banku, konkretnego TFI, konkretnego funduszu, konkretnej lokaty, konkretnego konta oszczednosciowego itp

i tez nie do czegos takiego gdzie rzeczywiscie po 35 latach bede mial 3,3 mln ale bede musial zaplacic od tego 1mln oplat i 1 mln podatku i zostanie mi 1,3mln :)

czyli poprostu od 1 stycznia 2012 zaczynam wplacac co miesiac 880zl...a 1 stycznia 2047 wyplacam 3,3 mln i moge z tym zrobic co chce...

i nie pytam dlatego zeby cos udowadniac albo sie klocic czy prowadzic durna do niczego nie prowadzaca rozmowe..ja naprawde bym chcial gdzies wrzucac pieniadze na pewne 10%...tylko poprostu nie wiem gdzie...

zz
Maniak
Maniak

i ja osobiscie nadal uwazam ze 6% to i tak duzo...no ale teraz moje bardzo wazne pytanie do ZZ:
Zgadzam się,
seba pisze:"skoro mozna dostawac te 10% przez 35 lat rok w rok to chcialem sie poprostu zapytac gdzie?"
Jest to bardzo ważne i fundamentalne pytanie..
Odpowiedż jest prosta,jeżeli znasz języki i masz kasę.. wal jak w mur do centali banku UBS lub vBarclays, wszystko co trzeba załatwisz od ręki..
Jeżeli chodzi o Polskę to jest kłopot// ale do przeskoczenia.nie przeskoczysz FX chociaż już mamy Alior Bank,jeszcze muszą pewne rzeczy dopracować//
Jeżeli chodzi o Polskę to jesteś całkowicie zdany na siebie,niemniej jeżeli nauczysz się podstaw to maksymalnie można zrobić w polsce 15-20 % normalności... ,lecz nawet te 15-20 % normalności wystarczy aby zrobić dobry wynik.
Trzeba to robić prze rachunki kustoszowe w bankach,departamenty piniężne i departamenty dłużne,jak dojdzie FX i optymalizacja porofesjonalna to zwiększy się z 15-20% na 50-60 %,a to już jest coś...
Reasumując jest to do zrobienia.. chociaż wymaga dużo ciężkiej pracy i samozaparcia.
Zdaję sobie sprawę że nie będzie funduszy hedge,poważnych funduszy czy funduszy poważnych ETF /// miodzio do pracy jeżeli są profesjonalne...//
Reasumując muszę wyjeżdzać więc nie mogę się rozpisywać,powiem tak aby Tobie dać wyobrażenie,wiedząc że wujo ma // zwykły inwestor ma w UK niższą prowizję niż nasze fundusze emerytalne// wykłuciłem sobie na międzybanku // ja zwykły inwestor posiadający nieduże pieniądze ok. 2.5 krotnie niższą prowizję czyli 0.008 % od dłużnych ,a nasze OFE wtedy na wtórnym miały 0.18%.. resztę sobie dopowiedz sam...

Pozdrawiam.
PS musisz liczyć w Polsce tylko na siebie..

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

no i niestety standardowo nic sie nie dowiedzialem KONKRETNEGO :)
po za tym ze w polsce jest zle, nie ma funduszy hedge, nie ma etf, nie ma dobrego ecn itp :)
fajnie :) ale to wszyscy wiedza ze tego nie ma :)

ale skoro piszesz ze KAZDY moglby miec tyle mln jakby sam inwestowal to pytam sie po raz kolejny: "konkretnie gdzie ten KAZDY ma inwestowac??"

tylko nie pisz zaraz ze "w profejonalnym kraju...." "w profesjonalnej bankowosci..." "gdybysmy zainwestowali na 20% milibysmy miliard zl" itp...jestesmy w poslce w styczniu 2012 i pytam sie konkretnie: GDZIE, CO I JAK?

:)

ODPOWIEDZ