Nic nie szkodzi, kreśl sobie ile dusza zapragniepozytyw pisze:Sorry, że pokreśliłem ale ciekaw jestem czemu wszedłeś w tym miejscu.

Obawiałem się, że to wejście będzie roztrząsane. Znaczy, nie mam nic przeciwko analizie moich wejść, pewnie dowiem się czegoś przydatnego dzięki temu. Chodzi o to, że to wejście było zepsute. Na szybko wyznaczyłem poziom podaży i się machnąłem. Wyznaczyłem go zbyt nisko, ustawiłem zlecenie oczekujące i musiałem odejść od komputera. Jak wróciłem, to zlecenie już pracowało na plusie i widząc swój błąd przerzuciłem szybko na BE.
A - jeszcze jedno pytanko:czemu wyszedłeś na potencjalnym wsparciu?

Nad ceną nie szukam wsparć, tylko poziomów podaży, a w momencie ustawiania zlecenia cena była poniżej punktu wejścia. Teoretycznie poziom podaży to jest to samo co opór (w istocie jest oporem). Jednak zauważyłem, że trejderzy wyznaczają sobie opory i wsparcia także w obrębie wykresu ceny, jako miejsca na które cena w jakiś tam sposób reagowała. Zapewne jest tam jakaś podaż, czy popyt (zawsze jakieś są, dlatego cena się rusza), ale dla mnie są one nieistotne.
Nie wykluczam.śruba pisze:Jak wchodzisz w takim miejscu na rynku to może dasz sobie spokoj z forexem? (...) może nie jesteś hazardzistą tylko jesteś po prostu głupi?
Linią trendu proszę się nie sugerować. Nie chce mi się ich usuwać do screenów.Masz wytyczone poziomy, linie trendu masz wytyczona, a Ty grasz przeciw temu
Edit: a przepraszam to pozycja krótka
LT wyznaczam tylko po to, żeby sobie ułatwić ocenę tego, co ostatnio zrobiła cena. Nie używam ich do prognozowania przyszłych ruchów ceny!
Powód jest bardzo prosty, są zbyt zawodne. Mawiają, że LT należy rysować między dwoma ostatnimi wierzchołkami/dołkami, albo że trzeba złapać trzy. Prawda jest taka, że wykres ma takie linie w nosie i zrobi swoje tak czy inaczej.
Pisałem już w którymś temacie, że LT może mieć zastosowanie, jako opisanie proporcji podaży do popytu. Kiedy jest ona stała, wykres ceny robi wierzchołki/dołki mniej więcej pod tym samym kątem. Jednak w sytuacji często zmieniających się warunków podaż i popyt również często się zmieniają. Np. LT widoczne na screenie przestawiałem już kilka razy. Więc powtórzę, przydatność LT do prognozowania ruchu jest znikoma lub żadna.
Utrzymywanie ich na wykresie jest dla mnie trochę mylące, bo niestety, ale wciąż podświadomie się nimi sugeruję. Natomiast dzięki nim widzę, czy mamy trójkąt, czy kanał, czy czy ruch zbieżny czy rozbieżny. Ta informacja jest natomiast bardzo przydatna, choć sama (w oderwaniu) nie ma większego znaczenia.
W załączniku opisałem mam nadzieję jasno i przejrzyście na czym polegał błąd i jak powinno to wejście wyglądać.
Nic nie szkodzi, dziękujęPrzepraszam za rysunek ale to tak w celu rozjaśnienia sytuacji koledze powyżej.

Reszta odpowiedzi za chwilę... nie przełączajcie kanału