Koncepcja ZERO LINE by MightyOne
Panowie odnośnie indyka Blubbb_ZLines_MZ_rev3.mq4Shadi pisze:Jest indykator. Nie dałem go celowo - bo tylko zamazuje.
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... p?id=15085
Czy spotkał ktoś cos takiego, ale dla Amibrokera w AFL ?.
Shadi wiesz ze rozśmieszyłeś pierwszym postem pewnego Australijczyka
?
http://insanityindustries.net/viewtopic.php?f=28&t=301
Na marginesie to strona autorstwa Bredina znanego zwolennika koncepcji MO i TRO z Kreslika, programisty. Fajne wskazniki można stamtąd ściągnąć po zarejestrowaniu się. Większość jest za darmo, część dotowana.

http://insanityindustries.net/viewtopic.php?f=28&t=301
Na marginesie to strona autorstwa Bredina znanego zwolennika koncepcji MO i TRO z Kreslika, programisty. Fajne wskazniki można stamtąd ściągnąć po zarejestrowaniu się. Większość jest za darmo, część dotowana.
Jak Wam dzisiaj szło z ZL ? Niestety wg. mnie nie był to dobry dzień, albo po prostu brak mi techniki wchodzenia w takich dniach jak ten. Dobre wejścia widziałem tylko na GBP/JPY.
W screenie sytuacja z edka, niestety złapany byłby sl, chociaż ostatecznie pokazany kierunek był dobry. W ogóle nie wiem jak wchodzić, gdy ruch już nastąpił. Jeżeli nie wejdę w pociąg na samym początku boję się wejść jeżeli nie ma korekty, nie wiem jak dobrać sl i zostaję poza rynkiem, z jednej strony tracę okazję, z drugiej nie tracę pieniędzy.
Jak sobie z tym radzicie ?
W screenie sytuacja z edka, niestety złapany byłby sl, chociaż ostatecznie pokazany kierunek był dobry. W ogóle nie wiem jak wchodzić, gdy ruch już nastąpił. Jeżeli nie wejdę w pociąg na samym początku boję się wejść jeżeli nie ma korekty, nie wiem jak dobrać sl i zostaję poza rynkiem, z jednej strony tracę okazję, z drugiej nie tracę pieniędzy.
Jak sobie z tym radzicie ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam, studiuje juz chwile zero line i tutaj na forum (koledze Thorez nalezalalaby sie pochwala, za kilka mega postow zmieniajacych calkowicie podejscie do ZL i chec pomocy) oraz na forum kreslika.
Kilka moich spostrzezen po poczatkowej fascynacji:
-to nie jest strategia, to tak jak napisal kol. Thorez 'filozofia'
-cena chodzi na 2 (tak jak w tancu raz do przodu raz do tylu
) zerujac profity po czym obiera wlasciwy kierunek
-bardzo czesto ZL jest mylone w tym temacie z S/R
-gramy PO reakcji tj. po BO lub FBO, wczesniej staralem sie lapac szczyty/dolki co nie zawsze konczylo sie dobrze
-jestem w 100% przekonany, ze jezeli ktos naprawde zrozumie ta koncepcje, jest w stanie zapomniec o tym jak sie traci
Jezeli plote bzdury to prosze o zwrocenie na to uwagi(usune bledne tresci)
W teorii grajac ZL moznaby zgarnac wszystkie pipsy z rynku
. Niestety chyba nikt z nas nie jest takim kozakiem, dlatego bezpieczniej jest lapac w miare pewne sygnaly.
Gram na m1 w oparciu o customcandle z m5 co widac na screenie. Sl to zazwyczaj 5, TP 15, pary to EU i GU. Bedac wybrednym, dziennie moge liczyc na 4-6 pozycji o wiekszym prawdopodobienstwie uzyskania TP (coby sie nikt nie przyczepil, ze 'pozycji pewnych")
Na screenie (Zero Line) widac, ze w pierwszej pozycji grajac L po dotarciu ceny do MZ, byloby graniem na odbicie od wsparcia(jasno niebieska linia). Zaczelo pojawiac sie coraz wiecej MOMO spadkowych, ponadto z gory cene trzymal opor wiec postanowilem przeczekac i postawic S.
Druga pozycja to MOMO m1 + wsparcie przebite, zamienia sie w opor i odbicie.
Trzecie wejscie to takie moje idealne ZL, MOMO spadkowe, cena wraca do MZ i lecimy do TP
Co prawda cena juz nie miala takiego impetu spadkowego i wyskoczylem na +9, ale jestem zadowolony.
Zeby nie bylo tak pieknie (screen -zle wejscie), dodaje zle wejscie. Zobaczylem ze cena lekko wybila sie z konsoli, MOMO m5 jest up, wiec wszedlem w L. Dopiero po chwili zobaczylem, ze jestem idealnie na oporze i utworzylo sie momo m1 spadkowe. Jedna z zalet grania na niskich interwalach jest to, ze czesto mozna uciec z pozycji na 0.
Wiem, ze to co pisze moze jest troche zakrecone i nie do konca zgodne z kanonami fx, ale ja tak to widze i nawet fajnie mi sie to sprwadza w praktyce
Wszelkie uwagi kryczne sa mile widziane
Jak juz tyle napisalem,(screen -rosol stygl..) to jeszcze ostatnie wejscie dzisiaj, zamkniete na +1 , bo rosół stygł, a to dla mnie świętość
Jak widac, gdyby rosół nie stygł możnaby pozniej jeść i cieszyc sie z kolejnego TP. Coż, nie samym fx czlowiek zyje.
Dodano po 1 godzinach 59 minutach:
I to juz naprawde ostatnia pozycja na dzis i koncze dzien na +90.
Ostatni trade dal ladny RR 1:4 i +20pips.(screen 20p)
Zagralem po reakcji na FBO po cenie 1.3225 z SL 5 wedlug momo spadkowego z m1.
Po drodze moznabylo dolozyc jeszcze jedna ladna S'ke, ale nie mam jeszcze na tyle doswiadczenia i opanowania.
Cena juz dolatywala do mojego TP, zwiekszylem wiec na 25pips. Zamknalem jednak z palca na +20, mimo tego, ze moglobyc wiecej.
Kilka moich spostrzezen po poczatkowej fascynacji:
-to nie jest strategia, to tak jak napisal kol. Thorez 'filozofia'
-cena chodzi na 2 (tak jak w tancu raz do przodu raz do tylu

-bardzo czesto ZL jest mylone w tym temacie z S/R
-gramy PO reakcji tj. po BO lub FBO, wczesniej staralem sie lapac szczyty/dolki co nie zawsze konczylo sie dobrze
-jestem w 100% przekonany, ze jezeli ktos naprawde zrozumie ta koncepcje, jest w stanie zapomniec o tym jak sie traci
Jezeli plote bzdury to prosze o zwrocenie na to uwagi(usune bledne tresci)
W teorii grajac ZL moznaby zgarnac wszystkie pipsy z rynku

Gram na m1 w oparciu o customcandle z m5 co widac na screenie. Sl to zazwyczaj 5, TP 15, pary to EU i GU. Bedac wybrednym, dziennie moge liczyc na 4-6 pozycji o wiekszym prawdopodobienstwie uzyskania TP (coby sie nikt nie przyczepil, ze 'pozycji pewnych")
Na screenie (Zero Line) widac, ze w pierwszej pozycji grajac L po dotarciu ceny do MZ, byloby graniem na odbicie od wsparcia(jasno niebieska linia). Zaczelo pojawiac sie coraz wiecej MOMO spadkowych, ponadto z gory cene trzymal opor wiec postanowilem przeczekac i postawic S.
Druga pozycja to MOMO m1 + wsparcie przebite, zamienia sie w opor i odbicie.
Trzecie wejscie to takie moje idealne ZL, MOMO spadkowe, cena wraca do MZ i lecimy do TP

Zeby nie bylo tak pieknie (screen -zle wejscie), dodaje zle wejscie. Zobaczylem ze cena lekko wybila sie z konsoli, MOMO m5 jest up, wiec wszedlem w L. Dopiero po chwili zobaczylem, ze jestem idealnie na oporze i utworzylo sie momo m1 spadkowe. Jedna z zalet grania na niskich interwalach jest to, ze czesto mozna uciec z pozycji na 0.
Wiem, ze to co pisze moze jest troche zakrecone i nie do konca zgodne z kanonami fx, ale ja tak to widze i nawet fajnie mi sie to sprwadza w praktyce

Wszelkie uwagi kryczne sa mile widziane

Jak juz tyle napisalem,(screen -rosol stygl..) to jeszcze ostatnie wejscie dzisiaj, zamkniete na +1 , bo rosół stygł, a to dla mnie świętość

Dodano po 1 godzinach 59 minutach:
I to juz naprawde ostatnia pozycja na dzis i koncze dzien na +90.
Ostatni trade dal ladny RR 1:4 i +20pips.(screen 20p)
Zagralem po reakcji na FBO po cenie 1.3225 z SL 5 wedlug momo spadkowego z m1.
Po drodze moznabylo dolozyc jeszcze jedna ladna S'ke, ale nie mam jeszcze na tyle doswiadczenia i opanowania.
Cena juz dolatywala do mojego TP, zwiekszylem wiec na 25pips. Zamknalem jednak z palca na +20, mimo tego, ze moglobyc wiecej.
Witam jeszcze w starym roku.
Zamieszczam ponizej swoje dzisiejsze wejscie.
Powod:
Momo m15, po zejsciu na m5 momo w moim kierunku i wejscie na jego wybicie. Tp w miejscu MZ H4, SL ponizej momo m5. Przerywana zielona to polowa momo H4. Przy +10 przesunalem sl na BE.
Prosze o komentarze i ewentualne sugestie.
Pozdrawiam
Edit:
Zamkniete na BE
Zamieszczam ponizej swoje dzisiejsze wejscie.
Powod:
Momo m15, po zejsciu na m5 momo w moim kierunku i wejscie na jego wybicie. Tp w miejscu MZ H4, SL ponizej momo m5. Przerywana zielona to polowa momo H4. Przy +10 przesunalem sl na BE.
Prosze o komentarze i ewentualne sugestie.
Pozdrawiam
Edit:
Zamkniete na BE