Ile pipsów dziennie?... Tylko bez fantazjowania

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

matka pisze:
Ink. pisze:a manualnie sie sprawdza też prognozując długoterminowo
Co masz na myśli pisząc prognozowanie manualne? Wg. mnie czegoś takiego nie ma, szczególnie przy takiej ilości danych do przeanalizowania. Był niedawno temat w czasówkach z zagadkami statystycznymi, był tam link do listy tzw. paradoksów na wiki. Jeszcze raz zacytuję fragment "This is not a paradox in the sense of leading to a logical contradiction, but is called a paradox because the mathematical truth contradicts naïve intuition: most people estimate that the chance of two individuals sharing the same birthday in a group of 23 is much lower than 50%". Identycznie jest przy próbie "manualnego" prognozowania na podstawie doznań wzrokowych przy patrzeniu na kolorowy wykres i wykorzystaniu bardzo zawodnej ludzkiej pamięci. W takiej sytuacji naturalną reakcją jest naginanie rzeczywistości do swoich oczekiwań. Jak to się kończy na forexie chyba nie muszę dodawać, mamy na forum całą masę przykładów.
Lubie te komplikowanie na siłe wszystkiego co możliwe :)

Prognozowanie manualne = patrzysz na wykres kreślisz linie i prognozujesz ruch ceny ;)

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Ink. pisze: Prognozowanie manualne = patrzysz na wykres kreślisz linie i prognozujesz ruch ceny

dobrze powiedziane :-) czy żeby zarabiać na Forexie to trzeba aż taką masę danych analizować ? Chyba raczej przez natłok informacji mozna popłynąć.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Ink. pisze:Prognozowanie manualne = patrzysz na wykres kreślisz linie i prognozujesz ruch ceny
To co opisujesz dla mnie jest losowaniem, grą na ślepo. Linki, które podesłałem wyjaśniają dlaczego tak uważam. Napisz coś więcej o tym kreśleniu linii, w jaki sposób takie rysunki mogą pomóc i co to dokładnie jest to co nazywasz prognozowaniem? Co konkretnie wtedy robisz i czy widziałeś gdzieś potwierdzenie skuteczności takiego postępowania? Zwróć uwagę, że niczego nie próbuję komplikować, pytam o najprostsze rzeczy, które powinieneś móc jakoś wyjaśnić, robiąc to co robisz.
Microbi pisze:czy żeby zarabiać na Forexie to trzeba aż taką masę danych analizować ? Chyba raczej przez natłok informacji mozna popłynąć.
Oczywiście, że nie trzeba. Pytanie co masz na myśli pisząc zarabiać, bo to dla każdego znaczy co innego. Właśnie o to chodzi, że przez natłok informacji można popłynąć, całe szczęście wymyślono komputery. A informacje są i mają wpływ tak czy owak, udawanie że ich nie ma tego nie zmieni.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Oczywiście że informacje są i będą , i będą miały na wszystko wpływ. Tylko wg. mnie nie muszę ich analizować by zarabiać. Jeśli mam jakieś założenie ze cena będzie szła w dół to tego się trzymam, do tego dobrze ustawiony SL że jak go złapie to S mam zanegowane i koniec. Postawisz kreskę poziomą na wykresie i z dobrym MM też wyjdziesz na plus, takie jest moje zdanie. Rynek to schematy które się powtarzają. Rynek się zmienia owszem , ale to bardziej jego dynamika , dzienne ruchy itd, reszta jest bez zmian. Kończąc ten OT nie ważne jak, niech każdy robi swoje.

Awatar użytkownika
Provodyr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Provodyr »

To w zależności jak gramy. W moim przypadku również wystarczy kilka kresek i jest zabawa. Na ruch 10 minutowy nie potrzebuję żadnych informacji makro (oczywiście jeżeli nie gramy gdy są dane).

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Microbi pisze:Rynek to schematy które się powtarzają.
To co staram się przekazać, to fakt że "manualnie" będziemy podświadomie naginać rzeczywistość i widzieć schematy tam gdzie ich nie ma. Tak działa ludzki umysł. Owszem, czasem się zarobi, ale to nie będzie miało związku z tak naprawdę z podkolorowanymi na tymczasowe potrzeby schematami. Szczególnie gdy się gra z kilkuset pipsowymi limitami lub w ogóle bez SL. Naprawdę uważasz, że człowiek jest lepszy od maszyny w znajdowaniu schematów? Zrób sobie prosty eksperyment i spróbuj zautomatyzować swój system. Jeśli potrafisz myśleć samokrytycznie, szybko zauważysz, że coś chyba było nie tak z tymi obserwacjami na oko.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

matka pisze:
Ink. pisze:Prognozowanie manualne = patrzysz na wykres kreślisz linie i prognozujesz ruch ceny
To co opisujesz dla mnie jest losowaniem, grą na ślepo. Linki, które podesłałem wyjaśniają dlaczego tak uważam. Napisz coś więcej o tym kreśleniu linii, w jaki sposób takie rysunki mogą pomóc i co to dokładnie jest to co nazywasz prognozowaniem? Co konkretnie wtedy robisz i czy widziałeś gdzieś potwierdzenie skuteczności takiego postępowania? Zwróć uwagę, że niczego nie próbuję komplikować, pytam o najprostsze rzeczy, które powinieneś móc jakoś wyjaśnić, robiąc to co robisz.
Cały FX składa z losowości, kwestia żeby choć troszkę statystykę przeciągnąć na swoją stronę przez powtarzalność pewnych wzorów i tyle, a wzory te rozpoznajemy przez patrzenie i parę linijek na wykresie :)

Wyjaśniłem tobie najprościej jak mogłem techniki PA, SD, LT składają one sie wyłącznie z patrzenia na wykres i rysowania kresek a ty dalej komplikujesz :)

A powiedz mi co twoim zdaniem nie jest grą na ślepo ? ;p

Dodano po 3 minutach:
matka pisze:
Microbi pisze:Rynek to schematy które się powtarzają.
To co staram się przekazać, to fakt że "manualnie" będziemy podświadomie naginać rzeczywistość i widzieć schematy tam gdzie ich nie ma. Tak działa ludzki umysł. Owszem, czasem się zarobi, ale to nie będzie miało związku z tak naprawdę z podkolorowanymi na tymczasowe potrzeby schematami. Szczególnie gdy się gra z kilkuset pipsowymi limitami lub w ogóle bez SL. Naprawdę uważasz, że człowiek jest lepszy od maszyny w znajdowaniu schematów? Zrób sobie prosty eksperyment i spróbuj zautomatyzować swój system. Jeśli potrafisz myśleć samokrytycznie, szybko zauważysz, że coś chyba było nie tak z tymi obserwacjami na oko.
Był eksperyment na discowery z szukaniem schematów gwiazd w kosmosie, niestety maszyna tego nie mogla robić bo jej skutecznośc wychodzila w granichach 70% a człowiek dostrzegał te schematy w 95% przypadków, ponieważ człowiek mysli szukając maszyna nie myśli :p

Dagu

Nieprzeczytany post autor: Dagu »

Microbi pisze:Postawisz kreskę poziomą na wykresie i z dobrym MM też wyjdziesz na plus, takie jest moje zdanie.
masz dobre zdanie bo to dziala
powiem wiecej
postawisz ta kreske w odpowiednim miejscu to dziala bardzo dobrze
postawisz ta krese w odpowiednim miejscu i dodasz dobry mm to dziala rewelacyjnie ; )

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Ink. pisze:Cały FX składa z losowości, kwestia żeby choć troszkę statystykę przeciągnąć na swoją stronę przez powtarzalność pewnych wzorów i tyle, a wzory te rozpoznajemy przez patrzenie i parę linijek na wykresie
Co masz na myśli pisząc, że FX składa się z losowości? Przekazujesz jakąś zasłyszaną opinię czy masz na myśli coś konkretnego. Bardzo interesuje mnie, jak przebiega taki proces poznania wzoru poprzez patrzenie, napisz coś bliżej jesli możesz.
Ink. pisze:Wyjaśniłem tobie najprościej jak mogłem techniki PA, SD, LT składają one sie wyłącznie z patrzenia na wykres i rysowania kresek a ty dalej komplikujesz
Nic nie komplikuje tylko staram się dowiedzieć, co masz na myśli, bo Twoje wyjaśnienia są dla mnie bardzo niezrozumiałe, wręcz mistyczne, niemające nic wspólnego z konkretami, które można by w jakiś sposób przełożyć na grę. Prośba do Ciebie, sam nie komplikuj tylko napisz co masz na myśli tak, żeby inni mogli to zrozumieć.
Dagu pisze:masz dobre zdanie bo to dziala
powiem wiecej
postawisz ta kreske w odpowiednim miejscu to dziala bardzo dobrze
postawisz ta krese w odpowiednim miejscu i dodasz dobry mm to dziala rewelacyjnie
Poleciałeś, jak kaznodzieja ;) Kłopot polega na tym, grając w ten sposób, nie jesteś w stanie dojść do tego, czy wyniki są w jakikolwiek sposób powiązane z metodą którą opisujesz. Ba, nie ma nawet żadnej metody, są tylko emocje, subiektywne odczucia i przypadek. Moim zdaniem dopiero po uświadomieniu sobie tej dla niektórych drastycznej prawdy, można myśleć o tworzeniu jakieś strategii.
Microbi pisze:Oczywiście że informacje są i będą , i będą miały na wszystko wpływ. Tylko wg. mnie nie muszę ich analizować by zarabiać. Jeśli mam jakieś założenie ze cena będzie szła w dół to tego się trzymam, do tego dobrze ustawiony SL że jak go złapie to S mam zanegowane i koniec. Postawisz kreskę poziomą na wykresie i z dobrym MM też wyjdziesz na plus, takie jest moje zdanie. Rynek to schematy które się powtarzają. Rynek się zmienia owszem , ale to bardziej jego dynamika , dzienne ruchy itd, reszta jest bez zmian. Kończąc ten OT nie ważne jak, niech każdy robi swoje.
W pełni się z Tobą zgadzam, jeśli komuś coś działa, dobrze "robi swoje", nie ma sensu nic zmieniać, nawet jeśli założenia i nie mają związku z rzeczywistością. Nie wszystkim jednak pasuje powierzenie kapitału takiemu chaosowi i przypadkowości. Sam piszesz, że informacje mają wpływ jednak możesz je ignorować i zastępować jakąś kreską na ekranie, inwestować wierząc, że to ona kształtuje cenę. Mnie takie podejście szokuje, mam bardzo negatywne odczucia, obserwując takie zachowania, kojarzą mi się z sekciarstwem, wiarą w duchy i zabobony, upieraniem się przy czymś co można obalić niewiarygodnie prostymi eksperymentami. Ot inne podejście do życia.
Ink. pisze:Był eksperyment na discowery z szukaniem schematów gwiazd w kosmosie, niestety maszyna tego nie mogla robić bo jej skutecznośc wychodzila w granichach 70% a człowiek dostrzegał te schematy w 95% przypadków, ponieważ człowiek mysli szukając maszyna nie myśli
Rozumiem, że teraz będziemy budować rzeczywistość w oparciu o przekaz z telewizji Discovery? O jakim eksperymencie mowa, chętnie doczytam jak to człowiek pokonał maszynę w szukaniu schematów gwiazd w kosmosie. Chodzi Ci o to, że maszyna nie potrafiła wymyślić, że można sprowadzić gwiazdy przeróżnie oddalone od ziemi do dwuwymiarowej płaszczyzny i coś co zupełnie nie przypomina lwa nazwać lwem? Identycznie jest z kreskami, o których piszesz, każdy postawi ją inaczej, każdy tak samo postawioną kreskę będzie interpretował inaczej, chaos doskonały, więc nie wprowadzaj w błąd nazywając to jakąś metodą.
Obrazek

Dagu

Nieprzeczytany post autor: Dagu »

metody/strategie sa po to zeby zarabiac kiedy nie czuje/nie rozumie sie rynku/ceny

kiedy czuje sie rynek nie potrzeba zadnej strategii

i jeszcze taka ciekawostka
jak nie umiesz zarabiac na forexie to nie zarobisz zadnym systemem
jak umiesz zarabiac na forexie to zarobisz kazdym systemem

nie system robi roznice tylko 10 000h przed wykresem i korzysci z tego plynac e

i w ostatnich slowach
widze ze nie wiesz o co chodzi z tymi kreskami, twoje wnioski sa bledne ale wynikaja one z nieznajomosci ow korelacji wiec nie ma problemu

chcialbym cie zapewnic ze sposob zarabiania na forexie jest wiele a moje statystyczno matematyczne podejscie jest tego dowodem
ale to jest tylko jedno z wielu podejsc

zapewniam, tymi kreskami da sie zarabiac bez udzialu absolutnie zadnej analicy, prosze to potraktowac jako ciekawostke i okazje do poglebiania wiedzy

pozdrawiam i milego weekendu

ODPOWIEDZ