Ile pipsów dziennie?... Tylko bez fantazjowania

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

malsehen pisze:Za mało, za dużo ?
Policz sobie gdzie byś był za 5-10 lat.

Faktycznie, po drugim zastanowieniu pytanie główne zaczyna nabierać dla mnie pewnego sensu ;) Spojrzałem na wyniki z tej perspektywy i ewidentnie wychodzi mi, że im mniej pipsów, tym lepiej. Prawdopodobnie ma to związek z generalną zasadą, że prognozowanie w krótkim terminie daje o wiele lepsze rezultaty. Trudno mi dokładnie określić średnią ale robię ok. 10 pips dziennie, gram intraday, wyłącznie automatami. Niestety nie jestem pewien czy sprowadzając wynik do 2-3 pisp miałbym lepsze wyniki, prawdopodobnie znacznie lepsze.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

matka pisze:Spojrzałem na wyniki z tej perspektywy i ewidentnie wychodzi mi, że im mniej pipsów, tym lepiej. Prawdopodobnie ma to związek z generalną zasadą, że prognozowanie w krótkim terminie daje o wiele lepsze rezultaty.
Pewnie że prognozowanie w krotkim terminie daje tobie lepsze rezultaty, ale tylko dlatego:
matka pisze: gram intraday, wyłącznie automatami

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Ink. pisze:Pewnie że prognozowanie w krotkim terminie daje tobie lepsze rezultaty, ale tylko dlatego:
Masz jakiś przykład metody prognozowania, sprawdzającej się lepiej długoterminowo?
Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

matka pisze:
Ink. pisze:Pewnie że prognozowanie w krotkim terminie daje tobie lepsze rezultaty, ale tylko dlatego:
Masz jakiś przykład metody prognozowania, sprawdzającej się lepiej długoterminowo?
Manualne :p

Chodziło mi o to że automaty zazwyczaj są krótkoterminowe dlatego tobie wychodziło tak a nie inaczej :)

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

ostatnio komus doradzilem, by gral nie wiecej niz 1% depo dziennie. W praktyce okazalo sie, ze robi teraz znacznie wiecej.
Mysle ze majac max 3-5 wejsc dziennie mozna spokojnie robic ok 100 pips, nawet w konsolach. Wazne by trzymac sie zelaznych zasad: ciac natychmiast strate i szanowac wlasna prace na fx, czyli zarobione pips. Wiele osob ma dobre we, ale puszczaja im nerwy i zamykaja za wczesnie na proficie, albo gdy jest pullback.
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

święte słowa Mighty Baz

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Ink. pisze:Manualne
Chodziło mi o to że automaty zazwyczaj są krótkoterminowe dlatego tobie wychodziło tak a nie inaczej
Dobrze rozumiem, że Manualne napisałeś jako żart?
Myślisz, że krótkoterminowe prognozowanie jest skuteczniejsze dlatego że większość automatów gra w ten sposób, czy raczej na odwrót? ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nie, myślę że automaty dobrze sie sprawdzają prognozując krotko terminowo, a manualnie sie sprawdza też prognozując długoterminowo :p

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

matka pisze:Masz jakiś przykład metody prognozowania, sprawdzającej się lepiej długoterminowo?
Oczywiście że prognozowanie krótkoterminowe jest łatwiejsze niż długoterminowe. Łatwiej przewidzieć gdzie kurs będzie za jedną minutę niż gdzie będzie za jeden rok. :wink:

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Ink. pisze:a manualnie sie sprawdza też prognozując długoterminowo
Co masz na myśli pisząc prognozowanie manualne? Wg. mnie czegoś takiego nie ma, szczególnie przy takiej ilości danych do przeanalizowania. Był niedawno temat w czasówkach z zagadkami statystycznymi, był tam link do listy tzw. paradoksów na wiki. Jeszcze raz zacytuję fragment "This is not a paradox in the sense of leading to a logical contradiction, but is called a paradox because the mathematical truth contradicts naïve intuition: most people estimate that the chance of two individuals sharing the same birthday in a group of 23 is much lower than 50%". Identycznie jest przy próbie "manualnego" prognozowania na podstawie doznań wzrokowych przy patrzeniu na kolorowy wykres i wykorzystaniu bardzo zawodnej ludzkiej pamięci. W takiej sytuacji naturalną reakcją jest naginanie rzeczywistości do swoich oczekiwań. Jak to się kończy na forexie chyba nie muszę dodawać, mamy na forum całą masę przykładów.
Obrazek

ODPOWIEDZ