Policz sobie gdzie byś był za 5-10 lat.malsehen pisze:Za mało, za dużo ?
Faktycznie, po drugim zastanowieniu pytanie główne zaczyna nabierać dla mnie pewnego sensu

Policz sobie gdzie byś był za 5-10 lat.malsehen pisze:Za mało, za dużo ?
Pewnie że prognozowanie w krotkim terminie daje tobie lepsze rezultaty, ale tylko dlatego:matka pisze:Spojrzałem na wyniki z tej perspektywy i ewidentnie wychodzi mi, że im mniej pipsów, tym lepiej. Prawdopodobnie ma to związek z generalną zasadą, że prognozowanie w krótkim terminie daje o wiele lepsze rezultaty.
matka pisze: gram intraday, wyłącznie automatami
Manualnematka pisze:Masz jakiś przykład metody prognozowania, sprawdzającej się lepiej długoterminowo?Ink. pisze:Pewnie że prognozowanie w krotkim terminie daje tobie lepsze rezultaty, ale tylko dlatego:
Dobrze rozumiem, że Manualne napisałeś jako żart?Ink. pisze:Manualne
Chodziło mi o to że automaty zazwyczaj są krótkoterminowe dlatego tobie wychodziło tak a nie inaczej
Co masz na myśli pisząc prognozowanie manualne? Wg. mnie czegoś takiego nie ma, szczególnie przy takiej ilości danych do przeanalizowania. Był niedawno temat w czasówkach z zagadkami statystycznymi, był tam link do listy tzw. paradoksów na wiki. Jeszcze raz zacytuję fragment "This is not a paradox in the sense of leading to a logical contradiction, but is called a paradox because the mathematical truth contradicts naïve intuition: most people estimate that the chance of two individuals sharing the same birthday in a group of 23 is much lower than 50%". Identycznie jest przy próbie "manualnego" prognozowania na podstawie doznań wzrokowych przy patrzeniu na kolorowy wykres i wykorzystaniu bardzo zawodnej ludzkiej pamięci. W takiej sytuacji naturalną reakcją jest naginanie rzeczywistości do swoich oczekiwań. Jak to się kończy na forexie chyba nie muszę dodawać, mamy na forum całą masę przykładów.Ink. pisze:a manualnie sie sprawdza też prognozując długoterminowo