na własnych błędach

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Wystarczyło po prostu napisać z trendem H4 lub D1 :p a czy wyczerpująca psychiczicznie to sie przekonam po eksperymencie :p dla mnie wyczerpujące strasznie jest skalpowanie

Awatar użytkownika
bimbambom
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bimbambom »

Songo89K pisze: Wystarczy poobserwować kilka journali,skoro można zgarniać tyle samo pips,ryzykując 20 pips,albo ryzykując całe depo,to ja wybieram pierwsza opcją :) wiadomo z czym to się wiąże,ale stracić 1 %,a stracić 100 % to jednak różnica,i nie każdemu odpowiada oglądanie na koncie-100p,-200,-300 ...o jest na 0,zamykam.
Tak można grać,ale to nie jest gra dla początkującego,bo zabawe można zakończyć w 1 dzień
Przyznam się, że nie jestem w stanie przewidywać punktów zwrotnych z dokładnością do 5-20 pipsów. Jak dla mnie rynek walutowy cechuje się zbyt dużą zmiennością aby to było możliwe. Fakt, czasem się uda ale pojedyńcze przypadki o niczym nie świadczą. Nie twierdzę, że jest to niewykonalne ale na pewno bardzo trudne do osiągnięcia. Może po prostu brak mi doświadczenia.
Grę z ciasnym stop lossem już przerabiałem i efekt był tego taki, że krzywa mojego kapitału powoli, aczkolwiek sukcesywnie opadała :wink:

Pomysł z piramidowaniem wpadł mi pisząc tego jurnala. Po prostu trochę na siłę chciałem udowodnić komuś, że złe wejście nie musi oznaczać straty (czwarta strona tego żurnala).

Songo89K
Zauważ, że pomimo iż gram bez SLa to ani razu nie oglądałem na koncie -100 pipsów w żadnej pozcji.
Wiadomo, że zabawa z piramidowaniem jest bardzo niebezpieczna, ale zawsze można wprowadzić jakieś ograniczenia, których trzeba bezwzględnie przestrzegać np. ryzyko max 10% w jednej piramidzie, zaczynać z bardzo małą jednostką. Ograniczona dźwignia również mogłaby w tym pomóc, tak jak trzymanie części depozytu na rachunku...

Pomysłów jest sporo.

edit: a co do grania z trendem to też nie jest to takie oczywiste. Czasem korekta potrafi się skonsolić i trwać bardzo długo. To dopiero wykańcza!
Korekta może równie dobrze być bardzo szybka i głęboka na kilkaset pipsów.
To też wykańcza grających z trendem.

traper123
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: traper123 »

Ink. pisze:Wystarczyło po prostu napisać z trendem H4 lub D1 :p a czy wyczerpująca psychiczicznie to sie przekonam po eksperymencie :p dla mnie wyczerpujące strasznie jest skalpowanie
najlepiej jakbyś zlecił zaprogramowanie robota, to zdejmie z Ciebie cały cieżar psychiczny podejmowania decyzji

a tak na marginesie najwięksi spekulanci tego świata jak Soros tak grają. tylko że oni mają bardzo szerokie stop lossy ( a więc nie grają bez SL ) ale równie szerokie TP. tak się robi duże pieniadze,

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

traper123 pisze:
Ink. pisze:Wystarczyło po prostu napisać z trendem H4 lub D1 :p a czy wyczerpująca psychiczicznie to sie przekonam po eksperymencie :p dla mnie wyczerpujące strasznie jest skalpowanie
najlepiej jakbyś zlecił zaprogramowanie robota, to zdejmie z Ciebie cały cieżar psychiczny podejmowania decyzji

a tak na marginesie najwięksi spekulanci tego świata jak Soros tak grają. tylko że oni mają bardzo szerokie stop lossy ( a więc nie grają bez SL ) ale równie szerokie TP. tak się robi duże pieniadze,
Właśnie cała magia w takiej grze jest szeroki SL czyli SL = MC i kilka kont najlepiej okolo 10 i ryzykujesz 1 MC 10 % swojego konta :)

Plus SL = MC jest taki że nigdy go nie będziesz mogl przestawić z nadzieja "a może wroci " :p

traper123
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: traper123 »

jesli piramidować to tylko metodą odwróconego trójkąta. ( czyli w miarę zwiększających się zysków powiększasz pozycje tzw. metoda antymartyngałowa ). to co robisz to jest tzw. strategia z kasyna zwane martyngałową
nie ma co odkrywać koła jeszcze raz. zwykła statystyka jest przeciw Tobie
większość co gra zwykła piramidą wczesniej czy później bankrutuje
( poczytaj świetną pozycje Tharpa " Wolność, giełda, pieniądze )

>edit: a co do grania z trendem to też nie jest to takie oczywiste. Czasem korekta >potrafi się skonsolić i trwać bardzo długo. To dopiero wykańcza!
>Korekta może równie dobrze być bardzo szybka i głęboka na kilkaset pipsów.
>To też wykańcza grających z trendem.

chodzi oto że wchodzisz zgodnie z trendem w każdym interwale ( D1, H4, H1, M30 i jesli ktoś gra to i mniejsze ) grasz normalnie tak jak zawsze, ale uwzględniasz np. tylko shorty

aczkolwiek dla mnie osobiście metoda gry nie do zaakceptowania. wole już opcje w te miejsce.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2011, 13:16 przez traper123, łącznie zmieniany 1 raz.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

"Fakt, czasem się uda ale pojedyńcze przypadki o niczym nie świadczą."

Dokładnie,dlatego tak ważny jest dobry RR,gdy się taką zabawkę połączy z grą pod wyższe interwały,może się okazać że z SL 5 pips będzie się dało złapać 150 pips.Taka maszyna(nie maszynka) to trzepania pipsiorów ;)

"Zauważ, że pomimo iż gram bez SLa to ani razu nie oglądałem na koncie -100 pipsów w żadnej pozcji."
Być może wiesz co robisz,być może masz szczęście.Jak wspomniałem ostatnio.
Lecz,sprawa jest bardziej skomplikowana,i gdyby to było takie proste ...to każdy by od tego zaczynał.
Ile można piramidować stratną pozycję?aż braknie depo.Chyba że będziesz w stanie zamknąć przy -200 pips stratę.To ok.Jednak jeżeli kilka razy w momencie zamknięcia cena wróci o 200 pips,to kto wie czy będziesz to stosował.
Jedyną opcją są pozycje przeciwstawne w takim wypadku,ale trzeba mieć łeb na karku,bo można sobie takie kuku zrobić...że lepiej bedzie otworzyć nowy rachunek demo;)

Pograj tak miesiąc i się przekonasz,jednak pamiętaj,co byś zrobił gdyby dziś się cena nie wróciła,tylko poszybowała na 100 pips w górę.Nikt nie jest w przewidzieć dokładnego zachowania.

Awatar użytkownika
bimbambom
Gaduła
Gaduła

Songo89K pisze:Być może wiesz co robisz,być może masz szczęście.
Już odkryłeś moją tajemnicę.
W końcu nazwisko zobowiązuje :wink:

Awatar użytkownika
bimbambom
Gaduła
Gaduła

pakuję się przeciwko impulsowi ale po mojemu już koniec wzrostów 8)

aroshimo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: aroshimo »

Jak "luka" z piątku-poniedziałku się zamknie , to jest do zgarnięcia 280 pips.

Awatar użytkownika
bimbambom
Gaduła
Gaduła

aroshimo pisze:Jak "luka" z piątku-poniedziałku się zamknie , to jest do zgarnięcia 280 pips.
:DDD

dołożyłem pozycję bo z pierwszą się pośpieszyłem trochę...

ODPOWIEDZ