Ile pipsów dziennie?... Tylko bez fantazjowania
Ile pipsów dziennie?... Tylko bez fantazjowania
Koledzy powiedzcie, ile mniej więcej robicie punktów dziennie?
Chodzi o sumę, więc może być na kilku parach, może być kilka pozycji łącznie na tej samej parze, itp.
Tylko konta REAL poproszę.
Chodzi o sumę, więc może być na kilku parach, może być kilka pozycji łącznie na tej samej parze, itp.
Tylko konta REAL poproszę.
Jeśli gra się różną wielkością pozycji/na parach walutowych o różnej wartości pipsa. Mnie chodzi o same punkty, a to z tego względu, że chciałbym mieć jakiś szerszy ogląd.
Sam robię w granicach -50 do 100 zależnie od dnia i zastanawiam się, czy 100 to dużo czy mało. Wiem, że to zależy od lota, ale lot mam swój dobrany pod depo.
Sam robię w granicach -50 do 100 zależnie od dnia i zastanawiam się, czy 100 to dużo czy mało. Wiem, że to zależy od lota, ale lot mam swój dobrany pod depo.
1. Po pierwsze co za różnica ile ktoś robi, no ale to nie istotne.Stforex pisze:Jeśli gra się różną wielkością pozycji/na parach walutowych o różnej wartości pipsa. Mnie chodzi o same punkty, a to z tego względu, że chciałbym mieć jakiś szerszy ogląd.
2. Nie chodzi tylko o samą wielkość pozycji (sterowanie lotem czy stosowanie jakiegoś MM), ale choćby różnice w instrumentach. Możesz np na GOLD stracić a na EU zyskać, ten sam lot, pipsy na minus a zysk na plus.
To jest tylko liczba i nie da się jej porównać, bo ten co zgarnia np 10 dziennie może mieć więcej niż ten co np zgarnia 1000.Stforex pisze:Sam robię w granicach -50 do 100 zależnie od dnia i zastanawiam się, czy 100 to dużo czy mało.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Jak robisz systematycznie powyżej 20% depo miesięcznie to jesteś debeściak i nie daj sobie wmówić, że to kiepski wynik.Stforex pisze:Sam robię w granicach -50 do 100 zależnie od dnia i zastanawiam się, czy 100 to dużo czy mało.
Oczywiście przy założeniu, że nie ryzykujesz całego kapitału i DD masz na rozsądnym poziomie ...
P.S.
A swoją drogą Tig3r ma oczywiście rację, że same pipsy nic nie mówią ...
Wartość depo się zmienia, zmienia się wielkość pozycji więc i wielkość zysku/straty w odniesieniu do jednego punktu. Do tego może dojść zmienny poziom SL. Są o wiele bardziej zaawansowane parametry oceny, niż ilość ugranych dziennie punktów. Jakie wyciągasz wnioski na podstawie takiego kryterium?Stforex pisze:Wiem, że to zależy od lota, ale lot mam swój dobrany pod depo.
Chodzi mi o to, czy cisnąć bardziej w kierunku ilości pipsów, czy bardziej w kierunku efektywnego ich wykorzystania (zmiana MM, zmiana wielkości pozycji, etc.).
Moim celem nie jest pokonanie nikogo, czy zdobycie każdego możliwego pipsa. Chciałbym po prostu orientować się mniej więcej jakie ilości pipsów ludzie zbierają. To, czy mają z tego dużo czy mało, nad czym dywaguje Tig3r to materia na dalsze rozważania.
Moim celem nie jest pokonanie nikogo, czy zdobycie każdego możliwego pipsa. Chciałbym po prostu orientować się mniej więcej jakie ilości pipsów ludzie zbierają. To, czy mają z tego dużo czy mało, nad czym dywaguje Tig3r to materia na dalsze rozważania.