Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

Ink. pisze:Jeśli chodzi tobie o drugie zagranie z tej piramidki to SL był dokładnie w tym samym miejscu co w pierwszym trejdzie czyli nad przebitym poziomem, przebity poziom i parcie down dało mi sporo pewności co do kierunku, żałuje tylko że nie przytrzymałem troszke dłużej bo wyniki były by o 40% lepsze :p
Absolutnie się nie chcę czepiać ale o koło 60 pipsów SL to nie za bardzo ryzykownie?

p.s Jeśli to nie tajemnica to jaki % dajesz na setup ?
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Kwestia zaufania własnej analizie, a ta transakcja wyglądała tak:

1 trejd
2 trejd 1/2 pozycji
3 trejd 1/2 pozycji

Więc ten SL 60 pipek nie było aż tak dużo a komfort został no i co ważniejsze nie wycięło na SL :p

Procenty mogę śmiało podać bo kapitałem chwalić się nie będę :p
o golnie to pierwsza transakcja to było coś koło 1% ryzyka przy 20 pipkach SL
drugi trejd to 1,5 %
trzeci trzeci można powiedzieć że zero ryzyka bo grałem za już wypracowany zysk :)

RR wyniósł około 5 a mogło być zdecydowanie więcej tylko za wcześnie tnę zyski, powoli staram sie przestawiać na łapanie ruchów 200-300 pipek z piękną piramidą zamiast skalpu czy DT

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Ink. pisze:Kwestia zaufania własnej analizie, a ta transakcja wyglądała tak:

1 trejd
2 trejd 1/2 pozycji
3 trejd 1/2 pozycji

Więc ten SL 60 pipek nie było aż tak dużo a komfort został no i co ważniejsze nie wycięło na SL :p

Procenty mogę śmiało podać bo kapitałem chwalić się nie będę :p
o golnie to pierwsza transakcja to było coś koło 1% ryzyka przy 20 pipkach SL
drugi trejd to 1,5 %
trzeci trzeci można powiedzieć że zero ryzyka bo grałem za już wypracowany zysk :)

RR wyniósł około 5 a mogło być zdecydowanie więcej tylko za wcześnie tnę zyski, powoli staram sie przestawiać na łapanie ruchów 200-300 pipek z piękną piramidą zamiast skalpu czy DT
Swego czasu też się tak przestawiłem i to był błąd. 200pkt w jednym kierunku nie zawsze się trafia. W tym samym czasie masz często 3-4 krotny powrót do miejsca zajęcia pozycji. Dasz radę tak często odnawiać pozycję i nie myśleć o tym że biorąc szybciej zysk i odnawiając byś już dawno zrobił te 200pkt ? Zrób jakieś testy na historii. Działa to również w drugą stronę.
fx-forum

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Właśnie zrobiłem i po moich analizach na H1 cena leci około 200-300 pipek w przewidzianym kierunku gdzieś w około 60-70% przypadków, analiza z około ostatnich 200 transakcji więc sporo, łapanie mniejszych ruchów to po prostu marnowanie mojego talentu analitycznego :p poprzednia piramidka która mi dała 250 pipek trzymana pare h dłużej dała by spokojnie koło 400 pipek :p o ile nie pokusił bym sie dołożyć jeszcze jedno zlecenie wtedy było by jeszcze więcej :p swoim analizą ufam i nawet chwile sie nie waham przed zajęciem pozycji natomiast problem dalej jest ze zbyt szybkim wychodzeniem z pozycji, tutaj jest jeszcze pole do poprawy

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

S 3382 edek stop 15 pips

zaraz screen
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

tak przy okazji wygląda jeden moich profili.
Obrazek
trading is waiting
--

AK

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Czy jeśli cena przebije nasze S/D ,nawet o 1-3 pipsy to nie bierzemy go pod uwagę?

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

ridera pisze:Czy jeśli cena przebije nasze S/D ,nawet o 1-3 pipsy to nie bierzemy go pod uwagę?
To zależy od szerokości poziomu ;) Jeśli poziom na M1 miał 3 pipsy i przebiliśmy go o 3 pipsy to oczywiście nie bieżemy ale jeśli mówisz o tej sytuacji na kablu z wyżej screena to bierzemy pod uwagę. Ale go nie brałem.

Obrazek

stop na -4
trading is waiting
--

AK

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Chodziło mi o górną krawędź w tym przypadku ,czyli cena nie może nawet przebić tej dolnej krawędzi jeśli chcemy grać S ?

Oceń jak możesz :)
Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

ridera pisze:Chodziło mi o górną krawędź w tym przypadku ,czyli cena nie może nawet przebić tej dolnej krawędzi jeśli chcemy grać S ?
Mi również ale drugi Twój post już mniej rozumiem ;) Sytuacja na shorty czyli poziom supply / podaż. Górna krawędź przebita o 1-3 pipsy. Tak jak mówię zależy od szerokości poziomu. W dodatku dochodzi bufor bezpieczeństwa czyli bierzemy pod uwagę że cena może minimalnie przebić poziom. Dla uproszczenia poziomu nie ma kiedy cena przebije go o 1/3 szerokości poziomu.

ridera pisze:czyli cena nie może nawet przebić tej dolnej krawędzi jeśli chcemy grać S ?
cena musi przebić / dotknąć dolną krawędź jeśli chcemy grać S. Wejście w transakcję jest na linii poziomu, która jest bliższa cenie. Wyższa - long (popyt), niższa - short (podaż)

Mam nadzieję, że dobrze Cię zrozumiałem ;)

Jeśli chodzi o screeny to jest w miarę ok ;), brakuje trochę selekcji poziomów. Może napiszę o tym później bo muszę zawijać powoli. (Ink'a pomolestuj trochę to też Ci coś powie na pewno.)
trading is waiting
--

AK

ODPOWIEDZ