a chyba w tym jak najbardziej aktualne zagadnienie.
Zwłaszcza z pomyłkami. Konstruując pewną zasadę handlu, pomyliłem strefę wyprzedania z wykupieniem na jednym wskaźniku. Pozostałe warunki były prawidłowe. PomylonyCwaniak zarobił przez 3 tygodnie około 140$ dziennie
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
a chyba w tym jak najbardziej aktualne zagadnienie.
Ja niedawno budowałem wskaźnik pokazujący wykupienie wyprzedanie euro i dolara względem siedmiu innych walut. Sygnały dawał bardzo podobne do wma100 i niemal identyczne do stochastyka na standardowych ustawieniach.
mike_05 pisze:
Zwłaszcza z pomyłkami. Konstruując pewną zasadę handlu, pomyliłem strefę wyprzedania z wykupieniem na jednym wskaźniku. Pozostałe warunki były prawidłowe. PomylonyCwaniak zarobił przez 3 tygodnie około 140$ dziennie
hehe, coś już chyba kiedyś wspominałem o zyskownych błędach
Zresztą nie tylko ja.
Warto takie błędy sprawdzać aż do bólu - co spowodowało takie, a nie inne zachowanie? Czy można to kontrolować? Jeżeli tak (a zazwyczaj tak) to może można to bardziej wykorzystać?
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
Skontrolować zawsze warto.
Wczoraj właśnie wspólnie z jednym z forumowiczów, znaleźliśmy pewien element chaosu, który w zasadzie stawia pod znakiem zapytania wszelkie efekty dotychczasowych moich poszukiwań i stawia nowe zadania i konieczność innego spojrzenia na metodologię dotychczas przyjętą.
Konkretnie chodzi o wartości wskaźników na poszczególnych platformach dla tej samej sygnatury czasowej.
Przykład:
para USDJPY TF 5M wartośc wskaźnika RSI(9) na słupku 00:00 GMT 29-11-2011
FXCM = 62,1399
GO = 49,8438
BossaFx =50,4616
FxPro =50,2704
VG =50,4248
Amibroker=50,4253 (na danych zaciaganych z VG)
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
To jest właśnie jeden z powodów dlaczego ten sam robot działa różnie na różnych brokerach - kwotowania, a więc i akcja (ruch cen) są nieco inne więc i pochodne są nieco inne. Wszak wszelkie wskaźniki przetwarzające kwotowania są pochodnymi ruchu cen.
Jeżeli te drobne różnice mają wpływ na podejmowanie decyzji to robot będzie prawdopodobnie skalibrowany do jednego tylko brokera i co gorsza bardzo możliwe, że będzie on przeoptymailzowany.
A z drugiej strony coś trzeba jednak wziąć i to z całym dobrodziejstwem inwentarza
Trzeba trzymać jakiś dystans. Łatwo powiedzieć...
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
Ostatnio zrobiłem forward test na koncie demo prostego EA, który zawierał transakcje w losowo wybranym kierunku (buy/sell). Po osiągnięciu TP lub SL zawierał kolejną transakcję w losowo wybranym kierunku z tym samym TP i SL.
Oczywiście przyniósł zysk
Zrobiłem 3-krotny backtest za ostatni rok na tym samym koncie demo. Dwukrotnie był zysk na poziomie 10-20% i raz strata 15%. Ryzyko ustawione na 3% depo.
skrzat pisze:Ostatnio zrobiłem forward test na koncie demo prostego EA, który zawierał transakcje w losowo wybranym kierunku (buy/sell). Po osiągnięciu TP lub SL zawierał kolejną transakcję w losowo wybranym kierunku z tym samym TP i SL.
Oczywiście przyniósł zysk .
A TP jak był ustawiony? 5-10 pip? SL?
skrzat pisze:Ostatnio zrobiłem forward test na koncie demo prostego EA, który zawierał transakcje w losowo wybranym kierunku (buy/sell). Po osiągnięciu TP lub SL zawierał kolejną transakcję w losowo wybranym kierunku z tym samym TP i SL.
Zrobiłem 3-krotny backtest za ostatni rok na tym samym koncie demo. Dwukrotnie był zysk na poziomie 10-20% i raz strata 15%. Ryzyko ustawione na 3% depo.
A na jakim TF ?
To istotne, bo jak TP i SL były ciasno ustawione, a testy wykonywałeś na świecach H4 to modelowanie Cię tak okłamało, że cały test można w piec wsadzić.
Heh .... robiłem podobne testy dla kilkunastu walut w koszyku.
I cholerstwo zarabiało - z tym, że tester mógł tu mieć pewne niedoskonałości ...