TREND MAGIC - bardzo ciekawy trend follower.

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
floristik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: floristik »

redart pisze:
MACIEK408 pisze:świetny post, należy się pochwala !
Wygląda na to, że większość uważa inaczej. Dokonałem analizy "jakiegoś" wskaźnika i wykazałem, że nie zawsze to co "wydaje się, że się widzi" jest jednoznaczne z tym "jak jest transakcyjnie". Cudowny Trend magic jest niczym innym w sensie sygnałowym jak SMA(50) ale większość woli patrzeć na kreseczki rysowane jako plus/minus higl/low dodać atr(5) bez zastanawiania się nad skutecznością wskaźnika.
No ale cóż - ma być ładnie albo ma się zarabiać :-)

pzr
redart
witam
wszystko co rysujesz na wykresie jest wskaźnikiem
błądzić i topić kasę będziesz tez na czystym wykresie
a w sumie recepta na sukces na FX nie zależy aż tak bardzo od tego co na wykresie mamy
pozdrawiam :)
Najważniejsza rzecz w zarabianiu pieniędzy na FX - nie pozwól stratom wymknąć się spod kontroli

kris77
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kris77 »

MACIEK408 pisze:witam
wszystko co rysujesz na wykresie jest wskaźnikiem
błądzić i topić kasę będziesz tez na czystym wykresie
a w sumie recepta na sukces na FX nie zależy aż tak bardzo od tego co na wykresie mamy
pozdrawiam :)
Zabrzmiało bardzo intrygująco. Mógłbyś rozwinąć tę myśl?
Pozdrawiam

Eugene
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Eugene »

Ja raczej niestosuje EA z stopami czesto wlasnie to wyzuca .szczegolnie w forex . Wole system average i powrot y na 10% np Takom wlasnie stosuje EA
Na stop mozna duzo natracic i szczegolnie na moving average .

Gin
Uzywaj EA nawet jak obserwujesz market
handluj average i retrejsment
startuj mikro loty

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

Jeśli ktoś cały czas interesuje się Trend Magiciem to tu:

http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=252157

autor systemu i grupa ludzi kontynuują doświadczenia z TM.

J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

sycamor
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sycamor »

Witam,

przeczytałem cały wątek, wrzuciłem wskaźniki, ale jeden z nich (Todor Girl) pokazuje mi tylko jeden rządek, czyli jakby z bieżącego time frame, jak włączyć kolejne ??

Pozdrawiam,

J.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

redart pisze:
MACIEK408 pisze:świetny post, należy się pochwala !
Wygląda na to, że większość uważa inaczej. Dokonałem analizy "jakiegoś" wskaźnika i wykazałem, że nie zawsze to co "wydaje się, że się widzi" jest jednoznaczne z tym "jak jest transakcyjnie". Cudowny Trend magic jest niczym innym w sensie sygnałowym jak SMA(50) ale większość woli patrzeć na kreseczki rysowane jako plus/minus higl/low dodać atr(5) bez zastanawiania się nad skutecznością wskaźnika.
No ale cóż - ma być ładnie albo ma się zarabiać :-)

pzr
redart
:clap: :clap: :clap:

Świetna analiza i zarazem synteza(!) zagadnienia. Rzadkość we współczesnym świecie. Też tak uważam. 3 rzeczy najważniejsze dla tradera:
1. cena,
2. cena,
3. czas.
reszta to pochodna.
Cena przecięła średnią?Nieprawda! To średnia podąża za zmianą ceny. A że jest więcej czy mniej opóźniona do niej, to i w końcu się przetną.
Teorie zapisane w klasykach AT nieco się zatrzymały w miejscu. Jak coś się nie rozwija, znaczy, ze się cofa. Szukajmy nowego, eksperymentujmy ze starym, nie przywiązujmy się do kiedyś narzuconych standardów. Mam na myśli np. popularne okresy okresy powszechnie stosowane w większości analiz. 14, 21, 200. Dlaczego takie? A dlaczego nie dla przykładu zamiast średniej 100 przyjąć 96? To już ma jakieś uzasadnienie chociażby czasowe. Tyle jest kwadransów w godzinie, a to popularna TF do gry, więc generuje wiele wejść i wyjść traderów.
Wiele tych wartości mają swoje uzasadnione źródła. Tyle, że w przeszłości miały. Japońska technika Ichimoku, poczytajcie ustęp o źródle przyjętych wartości:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ichimoku
źródła w początkach XX wieku, stała sie popularna głownie na akcyjnym. Tylko wtedy handel w tygodniu trwał 6 dni. Teraz trwa 5. Wtedy handlowano "na odległość" gdzie szczytem szybkości był już telefon i na dodatek oceniano wykresy dzienne. Przyjęte wartości odpowiadały: 26- średnia ilość dni handlowych w miesiącu, teraz jest to 22. Tenkan sen - 9 dniowa średnia . Odpowiada to 1 i 1/2 ówczesnego tygodnia. Teraz jest to 7 w przybliżeniu.
Wiele innych teorii funkcjonuje na podobnych zasadach.

Powstały później pochodny od Ichimoku IchiSuma dłuższy czas używany przeze mnie z powodzeniem w połączeniu z IchiMoku, lepiej sie sprawował w konfiguracji "współczesnej" niż klasycznej.
Spróbujcie odejść od schematów. Wiele sukcesów wynikło w historii tylko dzięki pomyłkom. Więc popełniajmy czasami pomyłki celowo.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

mike,

Masz dużo racji. Od dawna uważam, że 90% książek o spekulacji jest NIC NIE WARTE 2 chwili obecnej (chyba że potraktujemy je jako książki historyczne) - podobnie jak 90% ogólnie znanych wskaźników i metod handlu na nich opartych. Spójrz na książki - w zdecydowanej większość opierają się na doświadczeniach z lat 80tych i 90tych! Inaczej wyglądały trendy! Teraz 'wozi' niemiłosiernie góra-dół, wejście w długi termin to straszne ryzyko. 20-30 lat temu trend jak się zaczął to trwał i trwał. Wystarczało się podpiąć w odpowiednim kierunku.

Bazujemy na wiedzy sprzed 20-30 lat która, poza podstawami (Murphy, Price Action, świece japońskie itd) - wiedzy dawno już nieaktualnej, coś tam jeszcze można na jej bazie sklecić ale to tak, jakby na siłę pracować w 2011r na 8-bitowym komputerku ZX Spectrum - niby się da ale ...

O metodach które obecnie 'działają' na rynku i dają przewagę statystyczną przeczytamy w książkach za 10 czy 15 lat - jak też już będą nieaktualne.

J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

ODPOWIEDZ