Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Czytam obecnie Twój dziennik w ramach samodoskonalenia i jestem pod dużym wrażeniem. Jednakże mam pytanko .Mając dwa poziomy S/D (jeden na L ,drugi na S ) ,który wybrać ? Do tej pory kierowałem się zasadą ,że starsze S/D jest silniejsze i to tam trzeba wchodzić. Dobrze myślę ? Pozdrawiam i dziękuję za odp .

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Raczej czy starszy czy młodszy nie ma znaczenia, większe znaczenie ma struktura poziomu ewentualnie godzina jego powstania, a jak masz poziom na S i na L Przeanalizuj LT z tego TF na którym jest poziom lub z wyższego i będziesz miał odpowiedź :)

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

ridera pisze:Jednakże mam pytanko .Mając dwa poziomy S/D (jeden na L ,drugi na S ) ,który wybrać ? Do tej pory kierowałem się zasadą ,że starsze S/D jest silniejsze i to tam trzeba wchodzić. Dobrze myślę ?
Patrząc tylko na jeden TF to tak jak oglądanie krajobrazu przez dziurkę od klucza. Musisz wiedzieć jaki tren dominuje i jak sytuacja SD wygląda na wyższym TF - tylko wtedy możesz mieć coś w rodzaju pewności, że nie walisz głową w mur;)

To prawda, że starsze są silniejsze o czym mówi sam profit margin. Jednak wszystko zależy od sytuacji i często przy ostatnio utworzonych SD dochodzi czynnik psychologiczny - większość widzi to większość gra.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Ja bym jeszcze dodał że zgodne z trendem są silniejsze ;)

wng
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: wng »

Kolejne ZO ustawione zaraz po otworzeniu platformy i anulowane na koniec dnia..

Zabrakło 1p.

Moja strefa była zaznaczona na niebiesko, wykluczała dolne knoty.

Jeżeli zaznaczyłbym z knotami- strefa na czerwono, zaledwie 2p wiekszy SL który i tak się mieści w moich max 20, to zlecenie zostałoby aktywowane, z resztą dość często są takie sytuacje na m5

Pozdrawiam i do poniedziałku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

Wniosek z tego taki: knoty bierz pod uwagę. To cenna wskazówka. Pomyśl poważnie nad wzięciem tego poziomu w przyszłości i podobnych sytuacjach. Dla pewności sprawdź na 2 innych platformach, czy doszłoby do aktywacji zlecenia, bo niektórzy mają taki datafeed, że szkoda mówić.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

polaczeq dobrze prawi, szczególnie że mieściło się w twoich 20 pipkach, ja taki SL stosuje tylko ze względu na "zacieśnianie ryzyka" aby mnie nie poniosło i żebym nie ryzykował więcej ale jak poziom wymaga 14 pipek to czasami lepiej dać te zlecenie pare pipak wyżej i Sl pare pipek niżej wtedy trejd ma większe szanse na odpalenie i teoretycznie mniejsze żeby zaliczyć SL co do pipka :p

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: pozytyw »

wng pisze:Kolejne ZO ustawione ...
Złapałem ten ruch od góry do dołu i jeszcze parę skalpików osobno w tym ruchu:)
Oczywiście demo bo na realu jeszcze nie gram. (nie wkleję bo...nie umiem
:oops:

Ok. Najwyższy czas podziękować Ink. za wskazówki jakich mi udzielił jakieś dwa tygodnie temu. Dziękuję Ci, że poleciłeś mi temat Pie. Przeczytałem wszystkie posty, analizuję w dalszym ciągu wykresy i od roku siedzenia na demo wreszcie udają mi się sensowne trejdy. Testuję różne warianty ( SR, LT ) ale najważniejsze jest wyznaczanie SD.

Adam, odwaliłeś tu kawał dobrej roboty. Dziękuję Tobie, Pawłowi, Gutkowi, Spekulantowi i innym za cały Wasz wkład...

Ok. dosyć tych czułości :lol:
Jak wam nie przeszkadza demowiec (icz czy jak to tam) to dalej będę was oglądać :wink:
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

Ink. pisze:Zagranie na przebity poziom ze świadomością że jest ogromne parcie down :)
+ piramidka :)

+133
+73
+43
-------
+ 249
Ink. gratuluję wyników, Twoja gra jest naprawdę imponująca powodzona życzę :)

p.s mam pytanie, jak duży SL Ustawiłeś w tym drugim setapie?
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Jeśli chodzi tobie o drugie zagranie z tej piramidki to SL był dokładnie w tym samym miejscu co w pierwszym trejdzie czyli nad przebitym poziomem, przebity poziom i parcie down dało mi sporo pewności co do kierunku, żałuje tylko że nie przytrzymałem troszke dłużej bo wyniki były by o 40% lepsze :p

ODPOWIEDZ