jeśli już zarządzać rachunkiem zgodnie z prawem ( a nigdy nic nie wiadomo )
to najlepiej nich koleś założy rachunek, wpłaci tam własną kasę i poda Ci loginy i hasło, wtedy będziesz mógł zarządzać jego kontem.
a ewentualne udziały w zysku niech daje Ci do reki ( no chyba że to małe przelewy ale też cholera wie )
wtedy jesteś czysty.
słyszałem że za byle gwno może już przypieprzyć się prokuratura, a jak znajomi tego kolegi pozazdroszczą mu wyników to nic nie wiadomo czy jakiemuś nie wpadnie nakablować
będziesz też kryty jesli ( w przypadku czarnego scenariusza) pieniądze ktore da Ci w zarządzanie przegrasz a on będzie rządał ich zwrotu
ale generalnie mogę potwierdzić że tam gdzie są pieniądze na przyjaźń nie ma miejsca. sam kiedyś pożyczyłem przyjacielowi dość sporą kwotę i jak przyszedl czas spłaty nagle przestał odbierać telefon. a ponieważ mu ufalem, umowę pozyczki na piśmie nie spisałem. no i mam za swoją łatwowiernośc.
M1,scalping,Ketteo
Little Scalper pisze:Kazik, własnie też tak sobie pomyślałem że najmniejszą jednostką jest tick a ile on wynosi u danego brokera to już indiwidualna sprawa. Dlatego nie ma co patrzec na pkt, tylko na forse kiedy się gra na indeksach, a jak juz pisalem wczesniej na FXPRO tick na daxie jest wart więcej niż tick na edku,kablu,ejku czy gdziekolwiek indziej co mi bardzo odpowiada.Kazik pisze:Najmniejszą jednostką jest tick, zależy od sposobu notowania i często
Mylisz dwie sprawy. Wielkość z wartością.
pipsy, ticki, punkty, to tylko semantyka. nazwy tego samego co każdy ma na mysli.Kazik pisze:Little Scalper pisze:Kazik, własnie też tak sobie pomyślałem że najmniejszą jednostką jest tick a ile on wynosi u danego brokera to już indiwidualna sprawa. Dlatego nie ma co patrzec na pkt, tylko na forse kiedy się gra na indeksach, a jak juz pisalem wczesniej na FXPRO tick na daxie jest wart więcej niż tick na edku,kablu,ejku czy gdziekolwiek indziej co mi bardzo odpowiada.Kazik pisze:Najmniejszą jednostką jest tick, zależy od sposobu notowania i często
Mylisz dwie sprawy. Wielkość z wartością.
wartość najmniejszej jednostki na danym instrumencie nie ma tutaj znaczenia, szczególnie teraz jak są dostepne mikroloty ( np. na innych platformach niż Admiral ). wystarczy więc odpowiedno dobrać sobie wielkość pozycji do swojego założonego MM
Wg mnie najbardziej odpowiednim kryterium jest stosunek zmienności do spreadu. określa czy opłaca się grać intraday na danym instrumencie.Przykładowo usd/pln czy gbp/pln mają w pipsach dość duże ruchy, jednak wysoki spread eliminuje te pary do gry intraday
stąd biorąc jako miarę dziennej zmienności 100 okresowy ATR na interwale dziennym i wzorze zmienność / spread wyjdzie ( dla brokera Admiral )
usd/pln = 24
złoto =80
eurodolar =160
dax-= 214
widać że w Admiral bardziej opłaca się grać intraday na Daxie niż na eurodolarze, jednak biorąc już spread dla Daxa na Go4x o wielkości 15 tickow (czy pipsów jak zwał tak zwał ) ta relacja wychodzi juz na poziome 142 czyli gorzej niż eurodolar.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2011, 16:24 przez traper123, łącznie zmieniany 1 raz.
traper ! Dokładnie tak samo mierze czy się opłaca grać. Dziś np zmienność jest tak ku***sko niska ,że popłynołem bo żaden większy ruch nie chciał się wydeklarować i koszty tranzakcji mnie zjadały a realizowanie zysku rzędu 5-7 to już nie dla mnie 
Z dziś -110,20. Szkoda ,że amerykańcer nie wchodzą bo mam dzień wolny akurat ;p
Co do rozkminy na temat grania czyjąś kasą.... Coś chyba jednak jest w tym ,że gdzie są pieniądze tam przyjaźni raczej nie będzie.. Pomyśle nad tym jeszcze ale coraz mniej mi się to podoba.

Z dziś -110,20. Szkoda ,że amerykańcer nie wchodzą bo mam dzień wolny akurat ;p
Co do rozkminy na temat grania czyjąś kasą.... Coś chyba jednak jest w tym ,że gdzie są pieniądze tam przyjaźni raczej nie będzie.. Pomyśle nad tym jeszcze ale coraz mniej mi się to podoba.
Jestem optymistą. Bycie kimkolwiek innym, zapewne nic nie daje.
Jeżeli nie chcesz się uczyć na doświadczeniu innych, to zadaj sobe pytanie:Ketteo pisze:traper ! Z dziś -
"czy mało mam starych kłopotów i szukam dodatkowych problemów.
prawdopodobnie większych niż wszystkie dotychczasowe? "
Ze znanych mi ludzi, którzy zarabiają każdy unika jak ognia kłopotów
z postronnymi lamerami.
Tylko ci co topią chętnie zarządzają....
Może to przypadek ale nie sądzę.
Koniec na dziś. Postanowiłem od dziś umieszać swoje zagrania na forum bez podawania wyniku co dzień. Powodem jest zbyt duża zagrań " Z dupy " ,które jedzą mi zysk wypracowywany na głownych pozycjach ;/ Myśle ,że może w ten sposób pomyśle 2 razy zanim wejde w jakiś dziwny trejd.
W Załączniku.
A. 1,2,3
B. (false breakout)
C. 1,2,3
D. ( false breakout)
E. 1,2,3
F. 1,2,3 ( zagranie w trakcie)
Muszę sobie jeszcze jakaś książke chyba wypożyczyć bo nuda jest dla trejdera największym pochłaniaczem zysków ;/
Obserwując swój styl gry zaczynam stawać się daytraderem a nie skalperem
W Załączniku.
A. 1,2,3
B. (false breakout)
C. 1,2,3
D. ( false breakout)
E. 1,2,3
F. 1,2,3 ( zagranie w trakcie)
Muszę sobie jeszcze jakaś książke chyba wypożyczyć bo nuda jest dla trejdera największym pochłaniaczem zysków ;/
Obserwując swój styl gry zaczynam stawać się daytraderem a nie skalperem

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Brałem
.
Polaczeq, chyba nie
1,2,3 to jest metoda prognozująca zmianę trendu. A false breakouty to jakby rozszerzenie metody "2b" na wykresach 1m
Oba zjawiska pokazują jakby moment naprężenia rynku a rozprężenie czyli wystrzał jest po przebiciu ostatniego szczycika, dołka i tam też się ustawiam( ew jeśli widzę jakieś miejsca przed to też wchodzę.
BTW w piątek zagrałem tylko raz w korekcie zgodnie z trendem ;p
Co do dziennika to nie będe trejdował do czwartku z powodów uczelnianych ;p Mam nóż na gardle i do 30stego muszę się go pozbyć ;p Z tego powodu platforma CHYBA nie będzie chodziła do czwartku.
No ;p miałem się o 15 wziąść do nauki i startujemy ;p
Miłego weekenduy wszystkim !

Polaczeq, chyba nie

BTW w piątek zagrałem tylko raz w korekcie zgodnie z trendem ;p
Co do dziennika to nie będe trejdował do czwartku z powodów uczelnianych ;p Mam nóż na gardle i do 30stego muszę się go pozbyć ;p Z tego powodu platforma CHYBA nie będzie chodziła do czwartku.
No ;p miałem się o 15 wziąść do nauki i startujemy ;p
Miłego weekenduy wszystkim !
Wieczór
Siedzę właśnie i zakuwam i tak sobie pomyślałem ,że trzeba przerwę zrobić.
W teorii miałem się nie tykać platformy do środy ale po co sobie odbierać coś przyjemnego ?
I tak dziś przed uczelnią wpadłem na moment i załapałem się na fajny ruch.
6 wejść.
1. False breakout i zamknięte z powodu jeszcze braku pewności co do zmiany trendu, jakoś nie podobaly mi się ta pułka z knotami kończącymi się w jednym miejscu i zacieśniłem sl`a.
2. Głupio... bez planu na hurra ,że mnie ruch ominię. duży SL.
3.4 Ustawiłem buy stopy na szczycikach tickowego wykresu po tym jak kurs zareagował na zieloną linię,która była szczytem poprzedniego swinga i wpadły fajne low riski trejdy.
(3) jka zamknięta z powodu łakomności i ustawienia sl`ka kroczącego 5pkt
(2,4). Zamknięte, na false breakout + 3 spadkowe słupki.
5. Przecięcie LT, wyższy high,wyższe low ( buy stop za wysoko, akurat zbiegał się z poprzednim dołkiem. Zamknięte tak szybko jak otworzone ;P
6.1,2,3. Zamknięte z palca i w sumie nie żałuje. Cena mocno zareagowała na LT a nie takiej reakcji się spodziewałem.
+124pkt.

W teorii miałem się nie tykać platformy do środy ale po co sobie odbierać coś przyjemnego ?
I tak dziś przed uczelnią wpadłem na moment i załapałem się na fajny ruch.
6 wejść.
1. False breakout i zamknięte z powodu jeszcze braku pewności co do zmiany trendu, jakoś nie podobaly mi się ta pułka z knotami kończącymi się w jednym miejscu i zacieśniłem sl`a.
2. Głupio... bez planu na hurra ,że mnie ruch ominię. duży SL.
3.4 Ustawiłem buy stopy na szczycikach tickowego wykresu po tym jak kurs zareagował na zieloną linię,która była szczytem poprzedniego swinga i wpadły fajne low riski trejdy.
(3) jka zamknięta z powodu łakomności i ustawienia sl`ka kroczącego 5pkt
(2,4). Zamknięte, na false breakout + 3 spadkowe słupki.
5. Przecięcie LT, wyższy high,wyższe low ( buy stop za wysoko, akurat zbiegał się z poprzednim dołkiem. Zamknięte tak szybko jak otworzone ;P
6.1,2,3. Zamknięte z palca i w sumie nie żałuje. Cena mocno zareagowała na LT a nie takiej reakcji się spodziewałem.
+124pkt.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.