HFT-High Frequency Trading
- f16_rocket
- Stały bywalec
Kolega dość mocno mija się z prawdą. Po pierwsze czas trzymania pozycji nie ma nic wspólnego z częstotliwością (pozycji może być wiele o różnych czasach życia). Po drugie HFT ani troche nie oznacza wykorzystania szybkich technologii, to już sa bzdury do kwadratu. Tak na marginesie - co to są "szybkie" technologie i czym się różnią od "nie szybkich"?f16_rocket pisze:publika.
chodzi o to, ze HFT nie oznacza, ze robisz co chwile trade, ale raczej, ze korzystasz z bardzo szybkich technologii do zawarcia transakcji. czyli np analizujesz jakies okazje do trejdu za pomoca algorytmow i uzywasz szybkich technologii a pozycje jak otworzysz to trzymasz pare dni to to tez jest HFT.
po prostu bardziej tyczy sie to do faktu ze uzywasz jakichs szybkich technologii, algorytmow niz do czestotliwosci w jakiej trejdy nastepuja.
Frequency w skrócie HFT zwykło się odnosić do ogromnej ilości danych "wysokiej częstotliwości", które są poddane analizom w celu wygenerowania sygnałów.
Poniżej wklejam ogólnie przyjętą klasyfikację strategii HFT
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Też wg mnie przekłamałeś..knx pisze:Po drugie HFT ani troche nie oznacza wykorzystania szybkich technologii, to już sa bzdury do kwadratu. Tak na marginesie - co to są "szybkie" technologie i czym się różnią od "nie szybkich"?
Na rynku jest szereg serwerów szafkowych, które są optymalizowane pod tego typu rozwiązania dla kolokacji i inny asortyment wspierający . Ciekawe czy na domowym komputerze jesteś w stanie sensownie przeanalizować DOM lub realtime. Bo już nie wspomne o opóźnieniach w egzekucji transakcji. Zreszta wystarczy spojrzeć na małą infrastrukturę propów.. coś się tam postarać trzeba o lepsze warunki i normalne, że postęp w tej kwestii można osiągnąć wyższy dzięki technologii.
Sam JPM jako LP pod LMX opracował 3 nowe wiądace technologie pod HFT.
I gdzie jestes wstanie wygenerować 100M zapytań poniżej 1sekundy ?knx pisze:Frequency w skrócie HFT zwykło się odnosić do ogromnej ilości danych "wysokiej częstotliwości", które są poddane analizom w celu wygenerowania sygnałów.
http://www.investopedia.com/terms/h/hig ... z1db8FBu45
Co źródło inna definicja.
Myślę, że to bardzo ogólne.. strategii przybyło.. warunki się zmieniły. Wg mnie mylisz HFT z HFCknx pisze:Poniżej wklejam ogólnie przyjętą klasyfikację strategii HFT

www.theedison.com/pdf/2011_Samples_IBM_ex5_HFT.pdf
Skrutów coraz więcej.. jak widać już zwykłe DMA to za mało

R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
Nie zrozumieliśmy się. Ja nie neguje, ze do HFT uzywa się specjalistycznego sprzetu i oprogramowania. Ja tylko nie zgadzam się z twierdzeniem, ze to od tych technologii wzieła się nazwa HFT lub tych technologii dotyczy.reptile pisze:Też wg mnie przekłamałeś..knx pisze:Po drugie HFT ani troche nie oznacza wykorzystania szybkich technologii, to już sa bzdury do kwadratu. Tak na marginesie - co to są "szybkie" technologie i czym się różnią od "nie szybkich"?
Na rynku jest szereg serwerów szafkowych....
Ale po co "100M zapytań poniżej 1sekundy" ? A jak ja nie chce "100M zapytań poniżej 1sekundy" to nie jestem już HFT?reptile pisze:I gdzie jestes wstanie wygenerować 100M zapytań poniżej 1sekundy ?knx pisze:Frequency w skrócie HFT zwykło się odnosić do ogromnej ilości danych "wysokiej częstotliwości", które są poddane analizom w celu wygenerowania sygnałów.
Jakich strategii przybyło? Jakie to konkretnie warunki się zmieniły?reptile pisze:Myślę, że to bardzo ogólne.. strategii przybyło.. warunki się zmieniły.knx pisze:Poniżej wklejam ogólnie przyjętą klasyfikację strategii HFT
Ja apeluję o zdrowy rozsądek. HFT to nie tylko "100M zapytań poniżej 1sekundy" i niekoniecznie hardware robiony na zamówienie. Spójrz trochę szerzej.
A bo dziwnie to zaprzeczenie brzmi/ało..knx pisze:Nie zrozumieliśmy się.

Nie wiem.. dla mnie naklejka HFT na switchu czy tam innym sprzecie jest jak HD,TCO czy inne ISOknx pisze:Ja tylko nie zgadzam się z twierdzeniem, ze to od tych technologii wzieła się nazwa HFT lub tych technologii dotyczy.

Kontekst był do Twojego.. po drugie.knx pisze:Ale po co "100M zapytań poniżej 1sekundy" ? A jak ja nie chce "100M zapytań poniżej 1sekundy" to nie jestem już HFT?
No jeśli są jakieś algorytmy analizujące arkusze, porównujące itp.. a wiadomo w 1sekudznie to nie tylko 1 cena ale też drabinka na buy i sell. Lubimy fx.. więc na CNX daje to 144 kolumny na daną jednostkę czasu w jednym instrumencie.. i nie koniecznie to musi być 1sek.. pomnóżmy to przez paletę dostępnych instrumentów fx i danych przybywa do obróbki.. Jak się tu wyrobić z taką strategią, analizami? A robią tak Integrale i inne Lavy..
Może wcale nie trzeba tyle analizować, ale po to technologia powstaje. by móc..
Nowe technologie nowe możliwości.. to i nowe warunki. Przedtem np. pewnie nikomu nie śniło się na Reutresie egzekucja na poziomie mikro senkund.. a to sporo implikuje wg mnie.. kiedyś dostałem próbkę z EBS w ms.. biorąc pod uwagę bycie LP trzeba mieć na uwagę kiedy wystawiać swoje oferty w takich ciasnych ramach.knx pisze:Jakich strategii przybyło? Jakie to konkretnie warunki się zmieniły?
Zgadzam się ..knx pisze:Ja apeluję o zdrowy rozsądek.

Tylko kto nam oczy otworzy.. gdy o strategiach to nikt mówić nie chce oficjalnie.. w ogóle to dobrze, że flash crash sie zdarzył.. bo niektorym to moze dopiero przesłoniło rzeczywistość.knx pisze:Spójrz trochę szerzej.
Na pewno ciekawą kwestią jest DMA.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
- f16_rocket
- Stały bywalec
knx nie masz racji.
tutaj cytat z TABB group, ktorzy naprawde lepiej potrafia okreslic co to HFT;
Put simply, HFT is not a trading strategy. It’s a business model.
HFT shops use technology to implement high frequency, low latency trading strategies. They also use services provided by marketplaces such as co-location and direct market data feeds. HFTs can be defined by their business characteristics, which include carrying minimal overnight positions, having extremely short holding periods and using powerful computers connected to low latency networks to submit and cancel orders.
wiec jak bierzecie info z wikipedii, czy mowicie co sami sadzicie i na tej podstawie okreslacie czym cos jest, a czym nie, to po prostu tak nie robcie. i podawajcie zrodla jak cos zamieszczacie nie swojego. taka odrobina jakiejs etyki internetowej czy cos.
Dodano po 7 minutach:
jeszcze Cie poucze knx, zebys juz nigdy nie musial pytac co to szybka technologia.
np to:
http://automatykab2b.pl/katalog-produkt ... sterowania
knx napisal:
jak Ci komp zaczyna dzialac szybciej to to jest szybsza technologia.
HFT shops use technology to implement high frequency, low latency trading strategies. They also use services provided by marketplaces such as co-location and direct market data feeds. HFTs can be defined by their business characteristics, which include carrying minimal overnight positions, having extremely short holding periods and using powerful computers connected to low latency networks to submit and cancel orders.
wiec jak bierzecie info z wikipedii, czy mowicie co sami sadzicie i na tej podstawie okreslacie czym cos jest, a czym nie, to po prostu tak nie robcie. i podawajcie zrodla jak cos zamieszczacie nie swojego. taka odrobina jakiejs etyki internetowej czy cos.
Dodano po 7 minutach:
jeszcze Cie poucze knx, zebys juz nigdy nie musial pytac co to szybka technologia.
np to:
knx napisal:
np jak Ci sie komp muli, wiesza, no wiesz, np Word sie otwiera 5 min, a jak juz otworzy, to nie ma sily wizualizowac kursora - no to to jest wolna technologia.Po drugie HFT ani troche nie oznacza wykorzystania szybkich technologii, to już sa bzdury do kwadratu. Tak na marginesie - co to są "szybkie" technologie i czym się różnią od "nie szybkich"?
Aha, zatem wiedzę o HFT czerpiesz z ulotek reklamowych drugoligowych firmf16_rocket pisze:knx nie masz racji.
konsultingowych. Szkoda, po Twych przepełnionych pewnością siebe postach
miałem nadzieję, że może zawodowo sie tym zajmujesz lub choc prace mgr o tym piszesz. Rozczarowales mnie.
To co wkleiłes to nie jest definicja HFT. To jest prosta, mająca trafić do
laikow charakterystyka HFT tak jak ją widzą pan Tabb i spółka. Nie jest
zapewne przypadkiem, ze opis ten został tak dobrany by pokryć całe spektrum działalności pana Tabba i spółki. Ale po co ja to piszę, tego sie na pewno sam domyslileś.
f16_rocket pisze: jeszcze Cie poucze knx, zebys juz nigdy nie musial pytac co to szybka technologia.
np to:
knx napisal:np jak Ci sie komp muli, wiesza, no wiesz, np Word sie otwiera 5 min, a jak juz otworzy, to nie ma sily wizualizowac kursora - no to to jest wolna technologia.Po drugie HFT ani troche nie oznacza wykorzystania szybkich technologii, to już sa bzdury do kwadratu. Tak na marginesie - co to są "szybkie" technologie i czym się różnią od "nie szybkich"?
Jest dokładnie tak jak przypuszczałem - nie masz pojęcia o czym piszesz.
Zdradze Ci, chłopcze, pewien sekret - otóż "szybka" technologia to nie jest
wolna technologia tylko szybsza. Tak jak duża baza danych (np tickow) to nie jest normalną bazą danych tylko dużą. To są dedykowane rozwiązania pod konkretne zamówienia. To o czym wyczytasz w internecie to są rozwiązania "off-the-shelf" czyli masówka.
I skończ wreszcie z tymi technologiami. Aż dziw bierze, że żaden z Was,
nawigatorowych ekspertów, nie zauważyl do tej pory, że te wszystkie
najszybsze technologie - jeśli nie są odpowiednio oprogramowane - można se co najwyżej wsadzić głęboko pod ogon.
To nie sprzęt napędza ten biznes i nie sprzęt jest w centrum uwagi. Szczególnie na liście płac.
Ponownie apelując o zdrowy rozsądek i szersze spojrzenie, kończe swój udział
w tym wątku.
- f16_rocket
- Stały bywalec