HFT-High Frequency Trading

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
f16_rocket
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: f16_rocket »

no raczej ze mowie o czestotliwosci jak litera F jak Frequency w tych wyrazeniach wskazuje. i jak powiedzialem nawet 5h to sie uwaza juz za HFT.

codex
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: codex »

W końcu GPW wyjdzie z giełdowego trzeciego świata. Możliwość HFT zwiększy płynność i zwiększy zmienność mierzoną na krótkich interwałach.
Jeżeli chodzi i zwykłego spekulanta, to będzie to miało niewielki wpływ. HFT nie jest zbyt "trendotwórczy"

Nie widzę też zagrożenia ze strony dużych zagranicznych graczy - za mały rynek.
Nie znam polskich firm zajmujących się HFT, wiem natomiast że są w Polsce - głęboko ukryte - zespoły robiące R&D dla dużych zagranicznych firm.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Universal Trading Platform ... byłem ostatnio na spotkaniu z przedstawicielami NYSE zajmującymi się tym zagadnieniem. Z tego co mówili starają się też o umowę z Deutsche Börse. Kawał świata już zwojowali i choć zapewniają, że jest jeszcze wielu dużych graczy to jak tak dalej pójdzie to kto wie...

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

Nie wiem za bardzo na czym taki trading polega, co jest niby sygnałem do otwierania pozycji w ramach czasowych 1sec lub niżej?

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

f16_rocket pisze:i jak powiedzialem nawet 5h to sie uwaza juz za HFT.
Ale kto tak uważa? Bo już na oko wydaje sie to śmieszne..
Ja np. nie potrafie zbytnio podzielić tego powyżej HFT.. MFT moze być 1sek LFT do 1 min
codex pisze:HFT nie jest zbyt "trendotwórczy"
ta.. a taki Flash crasch to był trendem czy poprostu craschem ? :lol:
pawelklos pisze: co jest niby sygnałem do otwierania pozycji w ramach czasowych 1sec lub niżej?
stan arkusza
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
f16_rocket
Stały bywalec
Stały bywalec

publika.
chodzi o to, ze HFT nie oznacza, ze robisz co chwile trade, ale raczej, ze korzystasz z bardzo szybkich technologii do zawarcia transakcji. czyli np analizujesz jakies okazje do trejdu za pomoca algorytmow i uzywasz szybkich technologii a pozycje jak otworzysz to trzymasz pare dni to to tez jest HFT.
po prostu bardziej tyczy sie to do faktu ze uzywasz jakichs szybkich technologii, algorytmow niz do czestotliwosci w jakiej trejdy nastepuja.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Trading jest trading a analizy są analizami, a szybkie zawieranie transakcji samo w sobie mówi czym jest.
Myślę, że rozmywasz temat.. ze względu na F. A to o czym mówisz bardziej ociera się o QT,QA,QR 8)
Dostęp np. na interbanku na najbliższych wezłach i zawrcie transakcji zdecydowanie nie oznacza HFT, chyba że system korzysta z wspomagaczy algo który definuje np. warunki zawarcia transakcji i inne trigery, co nazywa się DSA.
Podobnie na giełdzie gdzie banki też mają własne kolokacje..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
f16_rocket
Stały bywalec
Stały bywalec

mysle ze wiem o czym mowie i niestety nie masz racji.

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

pawelklos pisze:co jest niby sygnałem do otwierania pozycji w ramach czasowych
a moze poprostu proste korelacje i domykanie roznic w czasie mikrodywergencji pomiedzy skorelowanymi instrumentami?

Dodano po 9 minutach:

dzieki HFT... jak jebnie bomba atomowa po drugiej stronie globu to wszystko mamy ciurkiem ładnie o wiele mocniej skorelowane i skutek na naszej gpw bedzie taki sam jakby jebło u nas na podwórku...
Pieniądze są krwią tego świata...

Awatar użytkownika
Mavratus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mavratus »

Jeśli chodzi o Polską giełdę to nie jest ona "podłączona" tak jak np. giełda Tokijska - trwają nad tym prace. - ostatnio się dowiedziałem o tym na konferencji.
Uważaj jest tu dużo zadymiarzy jeśli masz tutaj swoje zdanie i umiesz, wybierać wątki na tym forum na pewno masz predyspozycje. Tylko frajerzy kłócą się kto ma większego.

ODPOWIEDZ