HFT-High Frequency Trading
- f16_rocket
- Stały bywalec
W końcu GPW wyjdzie z giełdowego trzeciego świata. Możliwość HFT zwiększy płynność i zwiększy zmienność mierzoną na krótkich interwałach.
Jeżeli chodzi i zwykłego spekulanta, to będzie to miało niewielki wpływ. HFT nie jest zbyt "trendotwórczy"
Nie widzę też zagrożenia ze strony dużych zagranicznych graczy - za mały rynek.
Nie znam polskich firm zajmujących się HFT, wiem natomiast że są w Polsce - głęboko ukryte - zespoły robiące R&D dla dużych zagranicznych firm.
Jeżeli chodzi i zwykłego spekulanta, to będzie to miało niewielki wpływ. HFT nie jest zbyt "trendotwórczy"
Nie widzę też zagrożenia ze strony dużych zagranicznych graczy - za mały rynek.
Nie znam polskich firm zajmujących się HFT, wiem natomiast że są w Polsce - głęboko ukryte - zespoły robiące R&D dla dużych zagranicznych firm.
Ale kto tak uważa? Bo już na oko wydaje sie to śmieszne..f16_rocket pisze:i jak powiedzialem nawet 5h to sie uwaza juz za HFT.
Ja np. nie potrafie zbytnio podzielić tego powyżej HFT.. MFT moze być 1sek LFT do 1 min
ta.. a taki Flash crasch to był trendem czy poprostu craschem ?codex pisze:HFT nie jest zbyt "trendotwórczy"

stan arkuszapawelklos pisze: co jest niby sygnałem do otwierania pozycji w ramach czasowych 1sec lub niżej?
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
- f16_rocket
- Stały bywalec
publika.
chodzi o to, ze HFT nie oznacza, ze robisz co chwile trade, ale raczej, ze korzystasz z bardzo szybkich technologii do zawarcia transakcji. czyli np analizujesz jakies okazje do trejdu za pomoca algorytmow i uzywasz szybkich technologii a pozycje jak otworzysz to trzymasz pare dni to to tez jest HFT.
po prostu bardziej tyczy sie to do faktu ze uzywasz jakichs szybkich technologii, algorytmow niz do czestotliwosci w jakiej trejdy nastepuja.
chodzi o to, ze HFT nie oznacza, ze robisz co chwile trade, ale raczej, ze korzystasz z bardzo szybkich technologii do zawarcia transakcji. czyli np analizujesz jakies okazje do trejdu za pomoca algorytmow i uzywasz szybkich technologii a pozycje jak otworzysz to trzymasz pare dni to to tez jest HFT.
po prostu bardziej tyczy sie to do faktu ze uzywasz jakichs szybkich technologii, algorytmow niz do czestotliwosci w jakiej trejdy nastepuja.
Trading jest trading a analizy są analizami, a szybkie zawieranie transakcji samo w sobie mówi czym jest.
Myślę, że rozmywasz temat.. ze względu na F. A to o czym mówisz bardziej ociera się o QT,QA,QR
Dostęp np. na interbanku na najbliższych wezłach i zawrcie transakcji zdecydowanie nie oznacza HFT, chyba że system korzysta z wspomagaczy algo który definuje np. warunki zawarcia transakcji i inne trigery, co nazywa się DSA.
Podobnie na giełdzie gdzie banki też mają własne kolokacje..
Myślę, że rozmywasz temat.. ze względu na F. A to o czym mówisz bardziej ociera się o QT,QA,QR

Dostęp np. na interbanku na najbliższych wezłach i zawrcie transakcji zdecydowanie nie oznacza HFT, chyba że system korzysta z wspomagaczy algo który definuje np. warunki zawarcia transakcji i inne trigery, co nazywa się DSA.
Podobnie na giełdzie gdzie banki też mają własne kolokacje..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
- f16_rocket
- Stały bywalec
a moze poprostu proste korelacje i domykanie roznic w czasie mikrodywergencji pomiedzy skorelowanymi instrumentami?pawelklos pisze:co jest niby sygnałem do otwierania pozycji w ramach czasowych
Dodano po 9 minutach:
dzieki HFT... jak jebnie bomba atomowa po drugiej stronie globu to wszystko mamy ciurkiem ładnie o wiele mocniej skorelowane i skutek na naszej gpw bedzie taki sam jakby jebło u nas na podwórku...
Pieniądze są krwią tego świata...
Jeśli chodzi o Polską giełdę to nie jest ona "podłączona" tak jak np. giełda Tokijska - trwają nad tym prace. - ostatnio się dowiedziałem o tym na konferencji.
Uważaj jest tu dużo zadymiarzy jeśli masz tutaj swoje zdanie i umiesz, wybierać wątki na tym forum na pewno masz predyspozycje. Tylko frajerzy kłócą się kto ma większego.