KISS

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Golden Boy
Bywalec
Bywalec

KISS

Nieprzeczytany post autor: Golden Boy »

witam wszystkich bardzo serdecznie!

od ponad roku zajmuje się zawodowym inwestowaniem na rynku forex, mam za sobą kilka bardzo owocnych lat inwestycji na rynku akcji dzięki którym mogę sobie pozwolić na spokojne, dostatnie życie i dalszą "zabawę" w pomnażanie pieniędzy

dziennik zakładam ponieważ po kilku latach biernego obserwowania - czytania forum sam postanowiłem trochę przysłużyć się waszej społeczności; to by było wszystko tytułem wstępu

mój styl handlu w najbardziej precyzyjny sposób oddaje reguła znana głównie z... - kilka osób może tego nie wiedzieć - architektury - "KISS" czyli Keep It Simple, Stupid; na czym polega? łapię prąd i z nim płynę

do złapania trendu wykorzystuje głównie poziomy S/R oraz LT (wsparciem i trendem), a pozycję prowadzę na wykresie liniowym próbując piramidować po wystąpieniu nowego HL w trendzie wzrostowym oraz LH w trendzie spadkowym

jak to wygląda w praktyce? mw tak

Obrazek

średnia narzucona na wykres to LWMA 21 (close) z zerowym shiftem, a kolorowe kropki to miejsca w których mam zamiar dokładać do pozycji

okej, to teraz czas na kilka ważniejszych rzeczy, mianowicie zasady wyjścia z pozycji i zarządzanie kapitałem

ostatnia pozycja z powyższej piramidy zostaje zamknięta na BE (razem z pozostałymi pozycjami) w momencie w którym cena do niej wróci i utworzy z nią podwójny szczyt / podwójne dno

i najważniejsze - money managment

jako że nie używam stop lossa jest to bardzo ważna kwestia, zawsze ryzykuję 10% swojego kapitału przeznaczonego na system ryzykując jednocześnie 100% danego konta; co to znaczy? na grę przeznaczam 100,000$, zamierzam otwierać 10 kont z depozytem 10,000$ na każdym, przy grze 1 lotem depozyt ten pozwala mi wytrzymać około 1000 pipsów straty

oczywiście zamykam nieudane wejścia kiedy pomylę się co do trendu, nie czekam aż konto się wyzeruje :wink:

no, to od poniedziałku zaczynamy, jeszcze kilka technicznych spraw:

broker: admiral markets
dźwignia: 1:100
typ konta: usd-pro
depozyt: 10,000$
myfxbook: http://www.myfxbook.com/members/mmdenaro

pozdrawiam wszystkich

Golden Boy
Bywalec
Bywalec

zapomniałem, a miałem o tym napisać, dwie rzeczy

1. do takiego inwestowania wcale nie trzeba góry pieniędzy, spróbować może każdy kto ma 100$ i konto z mikro-lotami (0.01) czy 1,000$ i chce grać 0,1 lotem
2. po zrobieniu 100% depozytu wypłacam pieniądze i znów zaczynam "od zera"

imperator_wszechswiata
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: imperator_wszechswiata »

Golden Boy pisze:zajmuje się zawodowym inwestowaniem na rynku forex
a ja mam pytanie z innej beczki: czy przy podejmowaniu decyzji o zajęciu pozycji, kierujesz się wyłącznie narzędziami technicznym, które podałeś czy dodatkowo bierzesz pod uwagę jakieś źródła zewnętrzne, które mogą mieć znaczący wpływ na decyzję?

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: grafmax »

Na jakim TF będziesz grał?

Powodzenia!

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Witam. Szczerze powiem, że ostatnio również przeszedłem na podobny styl gry. Gram bez Sl, a jak już stawiam to ponad ważnymi górkami, dołkami lub ponad LT czy też średnimi. Gram używając 4 średnich LWMA no i oczywiście S&R + LT. To w zupełności wystarcza :)

Czy oprócz budowania piramidek stosujesz też uśrednianie ? ...
I jeszcze jedno ... Czy dokładasz tyle samo na każdym poziomie, czy też zwiększasz wartość lota (lub zmniejszasz)?

Będę się przyglądał Twoim zagraniom.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Jak bym widział kpoiuj wklej system snajpera :p

to samo 10 kont po tyle samo kasiory i SL = MC, czy przypadkiem snajper nie był inspiracją ?;p

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Ja obstawiam, że znudzi Ci się pokazywanie trejdów i zleceń do piramidy jak pomnożysz kilka razy konto a na kolejną okazję będziesz czekał spory okres czasu.

Golden Boy
Bywalec
Bywalec

imperator_wszechswiata pisze:
Golden Boy pisze:zajmuje się zawodowym inwestowaniem na rynku forex
a ja mam pytanie z innej beczki: czy przy podejmowaniu decyzji o zajęciu pozycji, kierujesz się wyłącznie narzędziami technicznym, które podałeś czy dodatkowo bierzesz pod uwagę jakieś źródła zewnętrzne, które mogą mieć znaczący wpływ na decyzję?
biorę pod uwagę dane makroekonomiczne, nastroje inwestycyjne i ewentualne nagromadzenie wolumenu
Ink. pisze:Jak bym widział kpoiuj wklej system snajpera

to samo 10 kont po tyle samo kasiory i SL = MC, czy przypadkiem snajper nie był inspiracją ?;p
owszem, snajper i polbanda
Szwajcar pisze:Ja obstawiam, że znudzi Ci się pokazywanie trejdów i zleceń do piramidy jak pomnożysz kilka razy konto a na kolejną okazję będziesz czekał spory okres czasu.
niewykluczone, chciałem pokazać metodę która nie jest tak znana jak chociażby SD czy PA, a może być bardziej skuteczna, mam cichą nadzieje że poza mną swoje próby gry w ten sposób będą tu wklejać inni użytkownicy
grafmax pisze:Na jakim TF będziesz grał?

Powodzenia!
M15
rayzeel pisze:Witam. Szczerze powiem, że ostatnio również przeszedłem na podobny styl gry. Gram bez Sl, a jak już stawiam to ponad ważnymi górkami, dołkami lub ponad LT czy też średnimi. Gram używając 4 średnich LWMA no i oczywiście S&R + LT. To w zupełności wystarcza
LWMA 21, LWMA 55, LWMA 100, LWMA 200? :wink:
rayzeel pisze:Czy oprócz budowania piramidek stosujesz też uśrednianie ? ...
nie, to prosta droga do wyzerowania depozytu
rayzeel pisze:I jeszcze jedno ... Czy dokładasz tyle samo na każdym poziomie, czy też zwiększasz wartość lota (lub zmniejszasz)?
dokładam tyle samo choć gdybym miał komuś coś doradzić to na początek prób piramidowania raczej lepiej jest sukcesywnie zmniejszać wielkość pozycji

jednocześnie zwiększanie wielkości lota to najgorsze znane mi rozwiązanie

mam nadzieję że nie pominąłem żadnego pytania

zicmar
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zicmar »

21, 55, 100, 200 brakuje jeszcze 144 - dołóż moze się przydac :wink:

powodzenia

Zicmar
Naucz się jak działają średnie a wtedy zrozumiesz zachowanie ceny

manygridi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: manygridi »

hmm, ale skąd wiesz że właśnie jest nowe HL w trendzie wzrostowym?
innymi słowy kiedy powiększasz pozycję?

ODPOWIEDZ